Kopenhag’daki “C40 Belediye Başkanları Zirvesi” programını tamamlayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’a dönmeden önce havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtladı. “Mülteciler konusunda görüşmeleriniz oldu mu?” sorusuna, “Tüm insani tavırlarımızla biz mültecilerin yanında olduğumuzu ilan ediyoruz. Aynı zamanda Suriye’de sürdürülen politikalara, dünyanın ilgisiz ve duyarsız kalmasını da hayretle izliyoruz” yanıtını veren İmamoğlu, “Kopenhag’daki ne gibi örnekleri İstanbul’a götürmeye çalışacaksınız?” sorusunu da, “ Şu bir gerçek ki, İstanbul ile Kopenhag kıyaslanabilir bir kent değil; ama elbette iyi örnekler gördüğümü de ifade edeyim” karşılığını verdi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “C40 Belediye Başkanları Zirvesi” için geldiği Danimarka’nın başkenti Kopenhag’daki programlarını tamamladı. İki günlük yoğun bir programın ardından İstanbul’a dönmek için geldiği havalimanında, Kopenhag’da yaşayan Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Ekrem İmamoğlu’nun, gazetecilerin sorularına verdiği cevaplar şöyle:
“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNA EĞİLECEĞİMİZİN TEMİNATINI VERDİK”
Soru: C40 Belediye Başkanları Zirvesi Nasıl Geçti?
– Çok verimli iki gün geçirdik. Bir dakikası bile boş değildi. Dünyanın değişik ülkelerinden değerli belediye başkanlarıyla toplantılar yapıp çok önemli deneyimler paylaştık. ‘İklim Değişikliği’ ile ilgili beyannameyi imzaladık. Bu konunun aslında, Türkiye’nin İstanbul’un ve çok önemli bir konusu olduğunun altını çizdik. Bu konuya eğileceğimizin teminatını verdik. Zira bizim söylemlerimizde de; İstanbul’u 2050 vizyonunda yeşil, adil, yaratıcı bir kent yapmak vardı. Yeşili bu kadar önemseyen, kentin sağlıklı bir doğaya kavuşmasını önemseyen bir anlayışı buradaki anlayışla birleştirdik. Ortak deneyimler, ortak çalışmalar geliştireceğimizi ifade ettik. İlgi muazzamdı. İstanbul’a ilgi, İstanbul ile iş yapma ilgisi çok iyiydi. Bunu Türkiyemiz ve kentimiz adına fırsata dönüştürmek istiyoruz.”
“MÜLTECİ KONUSUNDA BELEDİYE BAŞKANLARINDAN DESTEK İSTEDİK”
Soru: Mülteci konusu ile ilgili görüşmeleriniz oldu mu?
– Mülteci konusu önemli bir konu. 4 milyon insanı ilgilendiriyor. Bunun 1 milyonu kayıtlı-kayıtsız, İstanbul’da yaşıyor. Politikalarımızın ne kadar önemli olduğunu anlattık. Mültecileri, insani anlamda önemsiyoruz. Çocuklarını, kadınlarını önemsiyoruz. Bugünün sorunlarının kaynağının da o insanlar olmadığını anlatıyoruz. Tüm insani tavırlarımızla, biz mültecilerin yanında olduğumuzu ilan ediyoruz. Aynı zamanda, Suriye’de sürdürülen politikalara dünyanın ilgisiz ve duyarsız kalmasını da hayretle izliyoruz. Bu konunun önemli olduğunu ifade ediyor ve altını çiziyoruz. Bu sorunun çözülerek, tekrar insanların kendi vatanları Suriye’ye dönmelerini, dünya tarafından takip edilmesi gereken bir politika olduğunun altını çiziyoruz. Bu konuda bizimle farklı düşünen çok az belediye başkanı var. Bunların tabi kendi ülkelerinde ulusal politikalara dönüşmesi konusunda da kendilerinden destek istedik. Zira bu sadece Türkiye’nin konusu değil. Dünyadaki hiçbir ülkedeki mülteci konusu, sadece o ülkenin konusu değil. Dünyanın sorunu ve bunu hep birlikte çözmemiz gerektiğini altını çizdim.”
“BM GENEL SEKRETERİNİ İSTANBUL’A DAVET ETTİM”
Soru: Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşme fırsatınız oldu mu?
– Kendileri, bizleri tebrik etti. Türkiye’nin demokrasi süreci açısından memnuniyetini dile getirdi. Özellikle her iki seçimdeki süreçten haberdar olduğunu anladım. Bu da beni memnun etti. Biraz şakalaştık. Demokrasi adına, kendilerinden dünyanın barışı adına beklentilerimizi dile getirdik ve umarım İstanbul’da bir arada oluruz diyerek ona da davetimi yapmış oldum.
Soru: Kopenhag’ı nasıl Buldunuz? Kopenhag’daki ne gibi örnekleri İstanbul’a götürmeye çalışacaksınız?
-Kopenhag, güzel bir şehir ve özellikle iklim değişiklikleri ile ilgili tedbirler almış bir kent. Hem belediye başkanı hem de başbakanın ağzından iklim değişikliğine verdikleri önemi dinlemek önemli. Bizim de bu bütünleyici çabayı tüm Türkiye’de yakalamamız lazım. Ama şu bir gerçek ki, İstanbul ile Kopenhag kıyaslanabilir bir kent değil; ama elbette iyi örnekler gördüğümü de ifade edeyim. İklim değişikliği için biz de çabalayacağız, milletimizi uyaracağız. Güzel mesajlar vereceğiz. Çocuklar ve gençler, Türkiye’deki iklim değişikliğinin bitmesi ve özellikle bu anlamda bunun tersi yönünde yapılan bütün eylemlere karşı en ciddi refleksi veren kitle. Bizim onlara, hızlı bir şekilde güzel bir dünya hazırlamamız lazım.
Soru: Kopenhag bisikletleri ile ünlü. Çocuklar için İstanbul’da bisiklet alanları yapmayı düşünüyor musunuz?
-İstanbul’un her yerinde bisiklet alanlarını büyütme çabamız var. Kilometrelerce bisiklet yolu hedefimiz var. İstanbul’un bu yönü de bizim için değerli. Sadece bisiklet değil, temiz enerji ile ilgili çok ciddi adımlar atacağız.