YEREL YÖNETİMLERİN HALK SAĞLIĞINDAKİ ROLÜ

Çok uzun zamandır sizlerle paylaşmak istediğim bir konuyu Cumhuriyetin 100.yıl kutlamaları esnasında yazmak istedim. Çünkü 100 yıllık Cumhuriyetimize yerel yönetimlere de yakışır etkileşim ağı kurmak tabiiki yakışır.

Öncelikle bu yazının okurları ya da okuyamayanlarına tüm TC vatandaşıyım diyen her bireye 100.yıl kutlu olsun. Herkes için sağlık mutluluk ve insana yakışır adaletli paylaşımlı bir yeni 101.yıl yaşamamız nasip olsun. Binlerce bayrak sallanıyor, yüzlerce bina köprü eser ışıklandırılıyor mühim olan o coşkuyu duyan hisseden ve yaşayan vatandaşımıza değerini yaşatabilecek arzu ve isteğini verebilecek bir ortam hem siyasi merkezi idarelerde hem de yerel yönetimlerle vatandaşın ihtiyacı olan temel konularda sağlayabilmek olmalıdır. Temizlik, genel giderler çevre sağlığının yanında toplu yaşam alanlarının hijyen gibi konuları büyükşehir yada ilçe belediyelerini ilgilendirdiği gibi merkezi bakanlık birimlerinin illerdeki il idarecilerini de ilgilendirmektedir. Örnek Bağcılarda bir hastaneyi ele alalım. İstanbul’un en yoğun ilçesi ve günde 10.000 kişiye ayaktan poliklinik hizmeti veren Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesi.2000 den fazla kadrosu ile çalışanı ve taşeron firması ile adeta kendi içinde küçük bir belde gibi bir hastane. Sağlık Bakanlığına Bağlı ancak Eğitim ve Araştırma da olduğu için Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ)ile afiliasyonu olan il sağlık müdürlüğüne bağlı kurumsal bir yapı.

Şimdi bu yapının ek bina işleri var. İster istemez Belediye ile işleri var. Bunlar her yerde olan bilinen iş zeminlerinde yerel yönetimlerin hastanelere desteği olur. A parti ya da B partisi farkı gözetmeksizin her il yada ilçede hatta belde de bu destekler verilir. Burada benim gündeme getirmek istediğim konu hastaneye ulaşım da yerel

Yönetimlerin rolü. İster Büyükşehir olsun ister İlçe Belediyesi olsun bu ulaşımda ki sıkıntıları karayollarına ya da il valiliği trafik den sorumlu vali yardımcısının yetkisine ya da ulaştırma bakanlığının alanına giriyor diyerek o ona o da ona aktaramaz, aktarmamalı ya da aksatmamalı ihmal etmemeli. Ayın belli günlerinde ilçe belediye başkanları ilçesindeki hastane başhekimliği ile görüşerek yerel yönetimi ilgilendiren sorunlarınızı dinlemeye geldik deyip bir çay sohbetinde dostane aylık ziyaretlerini yaparak bir ay sonra o sorunun halledilip halledilmediğini başkanına iletmelidir. Hastane de o ilçe belediyesinin bu çalışmasını il sağlıkta ya da valilikteki toplantılarda ve de hastanelerinin bir köşesinde hastalarına deklere etmelidir. Hatta LCD ekranlarda hasta numarasını bekleyen vatandaşa belediyenin bu vb diğer hizmeti hazırlanan kısa bir VTR ile iletilmelidir. Çünkü marifet iltifata tabidir. Teşekkür ile işler daha nazik ve diyalogla çözülür.

Bir diğer hastane yerel yönetim ilişkisinde en dikkatimi çeken konu hastane çevresindeki hasta yakınlarının alış veriş yaptığı yemek yerleri, restoran- cafe tost vb yerken ile gecelik pijama vs satan yerler bir de medikal satış yapan dükkânlar. Bunlar kontrole tabi yerler. Ancak gece yarısı acil vakalara gelen kişilerin yaşadıkları sorunlar buralarda yerel belediyenin resmi görevli elbiseli nöbetçi bir kişisinin olması caydırıcılık da olsa bir resmi sıfat olarak başlar sonra kalite kontrol ile gün içinde gereken yapılır. Hatta araç giriş çıkış park sorunları yönlendirme levhalarından tutun da onlarca yapılacak işin iş planı bu çerçevede ilçe belediyesi ve oranın kamu hastanesi ile çok rahat yapılabilir çözümlen dirilebilir. Belediyelerde yaşlı sağlığı evde hizmet birimleri vs isimler altında sağlık hizmetleri var. Bunlarda eleman eğitimi için Bağcılar Araştırma Eğitim Hastanesi gibi büyük kapasiteli hastanelerde hem eğitim salonları anfileri müsait oralarda belediye personelleri hastane yetkililerinden oraya afiliye olmuş üniversite personelinden eğitim desteği alarak akredite olurlar o insanların da hoşuna gidecek olan eğitim sonrası SERTİFİKA verilerek sevgileri kazanılır hem de o eğitimli insanlar cumartesi Pazar çalışmayan belediye merkezinin dışında hastanede irtibat ile gönüllülük esasına uygun yada hastanede ki sendikanın iş ortamına sponsor olması vb metotlardan biri ile finans da sağlanarak belediye de mazotunu benzinini vererek hastaneden taburcu olmuş 80 yaşındaki amca yada teyzeyi evine götürür serumunu bağlar ilacını verir gelir. Çünkü hastanelerin işi zaten başından aşmış. Hatta  hastane deki doktor yada sağlık personeline diyelim ki  her ayın son Cuma mesai sonrası bir  tekne gezisi yada bir kır bahçesinde yemekli karşılıklı tanışma ve sohbet ortamları da oluşturulmasında fevkalade fayda olur kanısındayım..

Bu ve onlarca dostluğu paylaşsın dileklerimle Bağcıları örnek verdim. Nice yüzyıllar bizim olsun. Cumhuriyet cumhurun hürriyetini özgürce kullanabilmesidir.100.Yıl hepimize hayırlı olsun diyenlere iki çift sözüm var: İyi  güzel  hayırlı olsun da  biz de elimizi taşın altına koyalım; biz de o Cumhuriyet’e layık işler yapalım.. Daha iyi olmaz mı?

Kalın sağlıcakla..

Dr. Metin Gürsan

 

 

About Post Author