Yargıçlar Sendikası 3. Olağan Genel Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. Sendika başkanlığına önceki sendika başkanı İzmir hakimi Ayşe Sarısu Pehlivan getirildi.
Yargıçlar Sendikası’nın yapmış olduğu basın açıklaması şmöyle: ‘’Yirminci yüzyılda demokrasi, özgürlükler, insan hakları alanında çok önemli gelişmeler görülmesine karşın, yirmibirinci yüzyılda bu alanlarda dünyada ve ülkemizde büyük sorunların yaşanmakta olduğuna tanıklık etmekteyiz. Demokratik sayılan yönetimlerde otoriterleşme eğilimleri görülmekte; demokrasi, hukuk devleti, yargı bağımsızlığının temelini oluşturan kuvvetler ayrılığını ortadan kaldıran ya da zayıflatan düzenlemeler ve uygulamalar kendini göstermekte. Ülkemizde yapılan Anayasa değişiklikleri ile bu yönde önemli adımlar atılmış, yasal düzenlemeler ile bu hususlar pekiştirilmiştir. Uygulamada yaşananlar ise bu durumu daha görünür hale getirmiştir. Bu bağlamda yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi büyük yara almış, hukuk devleti ilkesi zedelenmiş, hukukun üstünlüğü insan hakları ve temel hak ve özgürlükler bakımından güvence olmaktan adeta çıkartılmıştır. Hak ihlalleri, şimdiye kadar olmadığı düzeyde artmıştır.Yargı, yönetimi ve zaman zaman verdiği kararlarla, yürütme erki için bir çeşit “aktivist yargı” görünümüne büründürülmüştür. Bunun sonucu olarak toplumun yargıya olan güveni ve adalet beklentisi hüzün verecek şekilde azalmıştır. Diğer yandan salgın hastalık (Corona) tüm dünya ile birlikte ülkemiz insanının sağlığını tehdit eder boyuta ulaşmıştır.
Bu koşullar altında, 11-12 Eylül 2020 tarihinde, Ankara’da, başarıyla gerçekleştirdiğimiz Sendikamızın 3.Olağan Kongresiyle yeni Yönetim Kurulumuz belirlenmiş olup, Sendika başkanlığına bir önceki dönem başkan olan İzmir hakimi Ayşe Sarısu Pehlivan, başkan yardımcılıklarına İzmir hakimi Mehmet Öner (Örgütlenme, eğitim ve bilgilendirme, Hukuksal işlerden sorumlu) ve Şanlıurfa hakimi Taner Temur (Basın yayın ve sosyal işlerden sorumlu), saymanlığa İstanbul Anadolu hakimi Selçuk Kaya ve genel sekreterliğe İstanbul Hakimi Enver Kumbasar seçilerek görevlendirilmişlerdir.
Sendikamız tüzüğünün 3.maddesinde belirtilen amaç ve ilkeler doğrultusunda bundan önce olduğu gibi yeni yönetim döneminde de, Sendikamız; Anayasanın 2.maddesinde düzenlenen ve Cumhuriyetin nitelikleri arasında yer alan hukuk devleti ilkesinin ve hukukun üstünlüğünün korunarak geliştirilmesi; bu bağlamda Devletin üniter, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti niteliğine sahip çıkılması; yine Anayasanın 9 ve 138.maddesi ile hüküm altına alınan yargı bağımsızlığı, yargıç güvencesi ve tarafsızlığının sağlanması; Anayasanın 36.maddesinde yer alan hak arama özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması, her düzeyde ve herkes için güvenceye kavuşturulması; adil yargılanma koşulları ile doğal yargıç ilkesinin tam olarak sağlanması ve uygulamanın da bu yönde oluşması; sosyal adaletin gerçekleştirilmesi ile toplum ve iş barışının sağlanması; insan hak ve özgürlüklerinden yararlanılması için her türlü ortamın yaratılması için faaliyetlerini büyük bir kararlılıkla sürdürecektir. Dönemsel olarak karşımıza çıkan ve aciliyeti nedeniyle, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve bununla, başta yargısal olmak üzere her düzeyde mücadele etmek ve bu arada İstanbul Sözleşmesinin varlığının korunması yönündeki inanç ve çabamızı sürdüreceğimizi güçlü şekilde ifade etmek istiyoruz. Bütün bu çabaları kendi demokratik yapımızdan aldığımız gücün yanında, diğer demokratik kitle örgütleriyle de tam bir dayanışma içinde sürdüreceğimizi bildiriyoruz.
Öte yandan, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun son atama kararnamesi ile bazı sendika üyesi meslektaşlarımızın “sürgün” edildikleri bölgelerden eski görev yerleri veya talep ettikleri yerlere döndürülmelerinin verdiği memnuniyet yanında; aynı durumdaki diğer meslektaşlarımızın da ivedi olarak eski görev yerlerine döndürülerek mağduriyetlerinin ortadan kaldırılması yönündeki talep ve beklentimizi koruyoruz. Ayrıca bazı üye meslektaşlarımız hakkında, bize göre yargı bağımsızlığını ve yargıç güvencesini zedeleyen ve haksız bir şekilde yürütüldüğünü düşündüğümüz “görevden geçici uzaklaştırma” dahil bütün disiplin soruşturmalarının da bir an önce lehlerine sonuçlandırılmasını ve göreve iadelerinin sağlanmasını en yüksek düzeyde ve ısrarla talep ediyoruz. ‘’
Kamuoyuna saygıyla duyururuz.


