Sahte gıda takviyesi satışı yapan 31 bin 596 

Sahte gıda takviyesi satışı yapan 31 bin 596 

İnternet sitesine erişim engeli konuldu  657 kişi ve firma hakkında
suç duyurusunda bulunuldu, “Hileli gıda işi ciddiye alınmalı” “Halkın sağlığını tehdit edenlere en ağır cezalar verilmeli”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 5 yılda internet üzerinden mevzuata aykırı şekilde sağlık beyanlı ürün ve ilaç satışı yapan 31 bin 596 internet sitesinin erişime engellenmesi için ilgili kurumlara başvuru yapıldığını açıkladı.
657 kişi ve firma hakkında ise suç duyurusunda bulunulduğunu bildiren Bakan Koca, önerge sahibi Gürer’in gıda takviyesi ve kilo hapları kullandığı için hayatını kaybedenlerin sayısına ilişkin verilerin, Sağlık Bakanlığına bulunmadığını da ifade etti.

SAĞLIKSIZ GIDA TAKVİYELERİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, internet üzerinden satışı yapılan gıda takviyeleri ve zayıflama haplarının, insan sağlığı açısından getirdiği sorunlar ve bu ürünleri satanlara yönelik uygulanan cezai müeyyidelerin açıklanması için Sağlık Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.
ÇİN MALI ÜRÜNLER
CHP Milletvekili Gürer, önergesinde Son 5 yılda, internet üzerinden aldığı “gıda takviyesi, kilo aldıran/verdiren hap ya da çeşitli çay” gibi ürünlerle hayatını kaybeden kaç kişi vardır? Son 5 yılda, bu ürünleri satan kaç internet sitesi ve sosyal medya hesabı kapatılmış ve kaç kişi hakkında yasal süreç başlatılmıştır. Bu ürünlerin ilaç olarak satışı yasak olduğu için gıda desteği adı altında Bakanlıkça izin alınarak veya izin alınmadan piyasaya sürüldüğü ve büyük çoğunluğunun(tamamına yakınının) Çin’de üretildiği yine bilim insanlarınca ifade edilmektedir. Günümüze kadar gıda takviyesi altında zayıflama amaçlı veya yardımcı tedavi amaçlı kaç ürüne ilgili Bakanlıkça izin verilmiştir? Firma/marka ve ürün isimleri nedir?” şeklindeki sorularına yanıt istedi.
ÖLENLERİN SAYISI BİLİNMİYOR
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, CHP Milletvekili Gürer’in soru öneresiyle gündeme getirdiği ürünlerin kullanımı sonucu hayatını kaybeden kişi sayısı ile ilgili Savcılık veya Emniyet Müdürlüklerinden Bakanlıklarına bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna herhangi bir bilgi iletilmediğini kaydetti.
ERİŞİM ENGELİ
2016-2020 yılları arasında internet üzerinden mevzuata aykırı şekilde sağlık beyanlı ürün ve ilaç satışının yapıldığı toplam 31 bin 596 internet sitesinin erişime engellenmesi talebiyle Erişim Sağlayıcıları Birliğine bildirildiğini açıklayan Bakan Koca, aynı zamanda söz konusu tanıtım ve satışlardan dolayı toplam 657 adet kişi/firma hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu ifade etti.
ÖLENLERİN SAYISI NEDEN BİLİNMİYOR?
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise sağlıksız gıda takviyeleri ve zayıflama hapları nedeniyle ölenlerin sayısının, Sağlık Bakanlığı’nın veri tabanında bulunmamasının eksiklik olduğunu belirtti.
CEZALAR CAYDIRICI OLMALI
İnsanların sağlığıyla oynayan kişilere en ağır cezaların verilmesi gerektiğine işaret eden Gürer, “5 yıl içinde 30 binden fazla internet sitesine erişim engeli getirilmiş olması, bu alanda bazı kişi ve firmaların, ülkemizde mantar gibi çoğalmış olduğunun da bir göstergesidir. Öyle anlaşılıyor ki bu kişi ve firmalar, kendilerine erişim engeli getirildikçe farklı ad ve unvanlarla yeniden faaliyete geçip, insanların sağlıyla oynamaya devam etmektedir, O nedenle yeniden bir düzenleme yapılıp, bu konudaki cezai müeyyidelerin caydırıcı hale getirilmesi şarttır” ifadelerini kullandı.
GIDA SORUNLU
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Piyasa denetim yetkisi Tarım ve Orman Bakanlığı uhdesindedir. Bakanlığın mevcut kadrosu ile her alanda denetim sağlama olanağı sınırlı olup genelde ihbar üzerine çalışma yapılmaktadır. AKP iktidarları döneminde, belediyelerin bu konudaki yetkileri alınmış ve piyasanın başıboş kalmasının yolu açılmıştır. Gıda sektöründe hizmet veren işletmelerde çalışan kişilere, portör muayenesi ve akciğer filmi çekilme zorunluluğunun da kaldırılması ile birlikte çalışanların sağlığının takibi üreticinin inisiyatifine bırakılmıştır. Hileli ürün üretenlerin, böyle bir kontrolü de mümkün değildir. Taklit ve tağşiş ürünlerle ilgili bakanlık bu yıl henüz bir açıklama yapmamıştır. Piyasada ya da internet yoluyla vatandaşa satılan her ürünün içeriğinden AKP iktidarı sorumludur. Bu bağlamda sorun büyüktür ve yeterli denetim sağlandığı da söylenemez. İmalat, üretim, restoran vb. yerlerde sağlığımız için düzenli denetim yapılması şarttır. İşini düzenli ve dürüst yapan binlerce esnaf vardır. Sınırlı da olsa hileli üreten ve satan işletmeleri ortaya çıkarmak Bakanlığın görevidir” diye konuştu.

About Post Author