Rektör Alma ‘Dünya Enerji Stratejileri Kongresi ve Fuarı’na Katıldı

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Yıldız Teknik Üniversitesinin ev sahipliği yaptığı WESCE’19 – Dünya Enerji Stratejileri Kongresi ve Fuarı’na katıldı. Rektör Alma, programda ‘Yenilenebilir Enerji Kaynakları’ konusunda katılımcılara sunum yaptı.

Enerji dünyasında stratejik yol haritalarının belirlenmesi ve hedeflerin oluşturulması gibi kritik süreçlere katkı sağlaması amacı ile düzenlenen WESCE’19 – Dünya Enerji Stratejileri Kongresi ve Fuarı, 26 Ağustos Pazartesi günü Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kongre Merkezi’nde açıldı.

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin’in Kongre Başkanlığı yaptığı programa; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kıbrıs Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Eski Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı ve Turizm Bakanı Bülent Akarcalı, Eski Kanada Araştırma, Yenilikler ve Bilim Bakanı Dr. Reza Moridi katılım gösterdi.

‘Yenilenebilir kaynakların payını artırmada kararlıyız’

WESCE’19’un açılışında konuşan T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yerli ve yenilenebilir kaynakların sisteme daha fazla entegre edilmesi için büyük gayret sarf ettiklerini belirterek 2018’de yerli ve yenilenebilir enerjiden elektrik üretimini yüzde 50 bandında kapattıklarını ifade etti. Bakan Dönmez, “2019’un ilk 7 ayında ise bu oran yüzde 66 seviyelerine yükseldi ve 1,4 milyar dolarlık ithalatın önüne geçtik. Ülkemizin elektrik ithalatını yaklaşık yüzde 24, ithal kaynakların elektrik üretimindeki payını ise yüzde 15,4 azalttık. Bu açığı ise yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimdeki payını yaklaşık yüzde 45, yerli kaynakların payını ise yaklaşık yüzde 30 oranında artırarak kapatmış olduk. Yine 2019’un ilk 7 ayındaki elektrik ihracatımızı da yaklaşık yüzde 22 artırdık. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda elektrik üretimimizdeki yerli ve yenilenebilir kaynakların payını daha da yükseltmekte kararlıyız” diye konuştu.

‘Üniversiteler projelerin sonuç bulduğu bir kimliğe sahip oldu’

Bakan Dönmez, Türkiye’deki üniversitelerde yıllar içinde yaşanan değişimlere işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Üniversitelerimiz gelişerek değişimlerine devam ettiler. Bugün üniversitelerimizi tüm iş dünyasının mutfağı ve başarılarımızın arkasındaki ‘akıl’ olarak görüyorum. Bunun da ötesinde ikinci teknoloji devriminin de etkisiyle üniversiteler sadece mutfak olmaktan çıkarak tüm sektörler için bir ‘oyun alanı’ ve ‘agora’ya dönüştü. Üniversite sadece fikirlerin ortaya atılıp pişirildiği yerin ötesinde, projelerin uygulanıp sonuç alındığı bir kimlik kazandı. Teknokentlerle, özel şirketler ve kamu kurumlarıyla yapılan iş birlikleri sayesinde elde edilen bu yeni kimlik, üniversitelerimizin ve hocalarımızın anahtar rolünü daha da güçlendirdi. Teknolojiyle iç içe olan ve teknolojik gelişmelerin tam göbeğinde bulunan enerji sektörümüz de üniversitelerle kurulan ortaklıklarla her geçen gün daha da büyüyor, gelişiyor. Milli Enerji ve Maden Politikamızı yani Türkiye’nin enerji vizyonunu belirlerken ve uygularken bu gerçeği temel alıyoruz. Türkiye’nin enerjisi üniversitelerle çok daha yüksek olacak diyerek birlikteliğimizi sürdürüyoruz.”

Türkiye’nin enerji hikayesini ilmek ilmek dokuduklarına işaret eden Dönmez, “Daha çok yerli, daha çok yenilenebilir.” anlayışıyla, yerli ve yenilenebilir kaynakların sisteme daha fazla entegre edilmesi için büyük gayret sarf ettiklerini etmeye de devam edeceklerini söyleyerek konuşmasını şöyle tamamladı. “2019’un ilk 7 ayında ise bu oran yüzde 66 seviyelerine yükseldi ve yaklaşık 1,4 milyar dolarlık enerji ürünü ithalatının önüne geçtik. Ülkemizin elektrik ithalatını yaklaşık yüzde 24, ithal kaynakların elektrik üretimindeki payını ise yüzde 15,4 azalttık. Bu açığı ise yenilenebilir enerji kaynaklarının üretimdeki payını yaklaşık yüzde 45, yerli kaynakların payını ise yüzde 30 oranında artırarak kapatmış olduk” ifadelerini kullandı.

About Post Author