Prof. Dr. Ahmet Özer’in Hayatı

Prof. Dr. Ahmet Özer’in Hayatı

BEN KİMİM,

NEDEN SİYASETE GİRİYORUM?

1960 yılında Van’da doğdum. Van Atatürk Lisesinde başladığım lise eğitimimi 1977 yılında Diyarbakır’da yüksek derece ile bitirdim. Van Eğitim Enstitüsünden mezun olduktan sonra Hacettepe Üniversitesinde Felsefe ve Sosyoloji bölümünü birincilikle ve bir sömestri erken bitirdim. Hacettepe’de “Doğuda Aşiret Düzeninin Anatomisi” tezi ile “Sosyoloji” alanında, Ortadoğu Teknik Üniversitesin (ODTÜ)’de “Bilim ve Siyaset Felsefesi” alanında olmak üzere iki mastır yaptım.

1995 yılında Hacettepe Üniversitesinde “GAP Projesinin Sosyo – Ekonomik ve Politik Boyutları” tezi ile Sosyoloji Doktoru unvanını aldım. 1980’li yılların sonunda Devlet Planlama Teşkilatı /DPT) bünyesinde sürdürülen merkezi Şanlıurfa’da bulunan GAP Projesinde uzman sosyolog olarak çalıştım. GAP konusunda Türkiye’deki birkaç uzmandan biriyim. 1989 yılında SHP tarafından hazırlanan meşhur Kürt Sorunu Raporu’na Şanlıurfa’da çalışırken alandan katkıda bulundum. Merkezi Diyarbakır’da olan “GAP Belediyeler Birliği’nin” kuruluşunu çok zor koşullarda gerçekleştirerek, Genel Sekreterliğini ve Yönetim Kurulu üyeliğini yedi yıl yürüttüm. Çatışmaların çözümü, göç, kentleşme ve kalkınma konularında çalışmalar yürüttüm.

Amerika, Almanya, İtalya, Portekiz, İsrail, Filistin, Irak, Kazakistan ve Azerbaycan’da inceleme ve araştırmalarda bulundum, bu çalışmalarımın tümü kitap olarak yayınlandı. 1997 yılında doktora sonrası ABD’nin sekiz eyaletinde demokrasi, insan hakları, başkanlık sistemi ve sosyolojik konularda araştırma ve incelemelerde bulundum. 1999 yılında “Osmanlıdan Cumhuriyete Siyasal Kurum ve Düşüncelerde Süreklilik ve Değişme” tezi ile Mersin Üniversitesinde Siyaset Bilimi Doçenti oldum. 2009 yılında “11 Eylül, ABD-Türkiye ve Küreselleşme” adlı takdim tezi ile profesörlük derecesini aldım.

Üniversitede bölüm başkanlığı, merkez müdürlüğü, dekanlık, kurucu dekanlık, rektör yardımcılığı ve senato üyeliği görevlerinde bulundum. Bilimsel ve hakemli Sosyal Bilimler Dergisi’nin editörlüğünü, Toros Vizyon dergisinin de Genel Yayın Yönetmenliğini 6 yıl yaptım.

Siyaset bilimi profesörü olarak çok sayıda sivil toplum örgütünde görev aldım. Mersin CHP Bilim Kurulu Başkanlığını yürüttüm.  Hali hazırda Türkiye Irak İş İnsanları Derneği Bilim Kurulu Başkanlığını yürütüyorum. Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği MESİAD’ın fahri üyesiyim, İçel Sanat Kulübünün Danışma Kurulu üyesiyim. Van Dernekler Federasyonu Onur Kurulu Üyesi, Van Vakfı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve Erciş Vakfı Üyesiyim. Merkezi Anakarada olan Sosyoloji Derneğine üyeyim.

Milliyet, Radikal, Gündem, Cumhuriyet gibi gazetelerde araştırmalarım, köşe yazılarım ve makalelerim yayınlandı. Birçok ulusal ve uluslararası toplantı tertipledim, kongre ve sempozyumun düzenleme kurulu başkanlığını yaptım. Bugüne kadar yayınlanmış 150 ulusal ve uluslararası bilimsel makalem, 350 civarında bildirim ve yayınlanmış 36 adet kitabım bulunuyor. Çok sayıda ödül aldım, üç dil biliyorum. Evli ve iki çocuk babasıyım.

Ulusal ve uluslararası düzeyde elde ettiğim bu bilgi, tecrübe ve birikimimi ülkemizin ve partimizin emrine sunmak ve politikada fark yaratmak istiyorum. Bu sebeple Mersin’den milletvekili adaylığı için başvurdum. Bilindiği gibi Mersinde Doğu Güneydoğudan gelmiş yaklaşık 350 bin Kürt seçmen bulunuyor.  Bunların 180 bini HDP’ye oy verirken geri kalanların kahir ekseriyeti AKP’ye gidiyor. Ben bu muhafazakâr seçmen kitlesini partimize getirmeye adayım. Bununla ilgili gerekli çalışmaları yaptım ve halkta karşılığı olan bir bilim insanı olarak toplumda gerekli alt yapıya sahibim. Ayrıca 20 yıl Mersinde iki üniversitede yaklaşık 100 bin civarında öğrenci mezun ettim. Bunların büyük kısmıyla irtibatım sürüyor. Onların da katkıları ve enerjileri çok önemlidir. Öte yandan bir siyaset bilimi profesörü olarak siyasete katkı sunmak istiyorum ve katkımın olacağını düşünüyorum. Bu duygu ve düşüncelerle aday oldum.

Daha özgür ve onurlu bir gelecek için…

Eşit temelde bir arada yaşamak için…

Yasakların, yolsuzlukların ve yoksulluğun olmadığı bir ülke için…

Üretimi artırmak, adil bölüşümü sağlamak ve bunları toplumsal barış içinde gerçekleştirmek için…

Katılım adaleti, bölüşüm adaleti ve tanınma adaleti için…

Tıkanan sistemi açmak, kirlenen siyaseti temizlemek için…

Katı, bürokratik, merkeziyetçi tek adam rejimine son vermek için…

Gelin hep birlikte yürüyelim

Bu gün değilse ne zaman

Sen değilsen kim?

Yolumuz açık olsun…

Prof. Dr. Ahmet ÖZER

Siyaset Bilimci ve Sosyolog

Mersin Milletvekili Aday Adayı

 

About Post Author