Kastamonu Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından tertip edilen ‘1913 Batı Trakya Cumhuriyeti ve Lider Dr. Sadık Ahmet’ paneli 24 Nisan 2019 tarihinde Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu’nda yapıldı.
Panele; Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın, Dr. Sadık Ahmet’in eşi Işık Sadık Ahmet, Pervin Hayrullah, Dostluk Eşitlik Barış Partisi Gençlik Kolları Başkanı Milletvekili Adayı Burak Adil, Gümülcine Türk Gençler Birliği Kadınlar Kolu Başkanı ve Batı Trakya Kadın Platformu Sözcüsü Aslı Ali, akademik ve idari personelimiz ile talebelerimiz iştirak etti.
Panelin açılış konuşmasını yapan Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Orhan Kavuncu; “Batı Trakya’dan gelen konuklar ve konuşmacılar ve Dr. Sadık Ahmet’in eşi Sadık Ahmet, sevgili öğrenciler, hepiniz hoş geldiniz. Kastamonu Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma Merkezi olarak Rektörümüzün teşvikleriyle, destekleriyle, himayeleriyle Türklüğün en doğusundan en batısına kadar bir Türk’ün yaşadığı her yeri tavaf edeceğiz. Oradaki kardeşlerimizin problemlerini anlamaya göre faaliyetlerimizi inşallah devam ettiriyoruz. Geldiğimiz şu zamanda Türk Dünyası’nın bardağın dolu tarafı boş tarafı olursak bardağın dolu tarafı her geçen gün artıyor ama hala bardağın boş tarafı da var. Doğu Türkistan bunlardan bir tanesi. Batı Trakya da problemlerimiz var oradaki kardeşlerimiz azimle inançla Türklüklerini varlıklarını muhafaza etmek ve geleceğe taşımak için gayret ediyorlar. İşte bugün bu mücadeledeyim. Nereden nereye gelindi batı Trakya cumhuriyetinin kuruluşundan bu güne Dr. Sadık Ahmet’in Batı Trakya’daki kardeşlerimiz için yaptıkları, ne problemleri var bugün onları ele alacağız. Ümit ediyorum hepimiz için son derece istifadeli bir toplantı olacak geldiğiniz için hepinize hoş geldiniz diyorum saygılarımı rektörüme arz ediyorum. “ dedi.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın konuşmalarında, “Üniversitemiz Türk dünyası uygulama ve Araştırma Merkezimizce 1913 Batı Trakya Türk Cumhuriyeti ve Lider Dr. Sadık Ahmet başlıklı panelimiz için buradasınız, buradayız. Bizim ve hepimizin sizlerin de gördüğü üzere hem Rektörlükte hem de salonumuzda 32 tane Türk bayrağı mevcut ve inşallah en kısa zamanda çok uzun olmayan bir zamanda da Birleşmiş milletlerde 32 tane Türk Cumhuriyetimiz olur inşallah diyoruz.
Batı Trakya, balkan coğrafyası kadim bir Türk yurdudur. Osmanlının Devlet-i Aliye’nin yüzyıllardır hüküm sürdüğü hükümdar bulunduğu bu coğrafya da yaşayan azınlıklar da 18. Yüzyıldan itibaren artan mikro milliyetçiliklerinde tesiriyle Türklere karşı nefret ve Avrupa devletlerinin ortaya çıkmasıyla ayaklanmalara yeltelenmişlerdir. Bilhassa 1912-1913 Balkan Harbi Muharebeleri sivil Türklere yapılan zulüm ve katliamlarla bilinir. Öyle ki mesela bugünkü Bulgaristan da 1908 sayımına göre sadece 280 Bin Bulgar 1 Milyonda Türk varken bugün orada Türklerin halini görüyorsunuz.
Aynı şey bütün balkan coğrafyası için geçerlidir. Yüzyıllar boyu hüküm sürmüş Osmanlı Devlet-i Aliye bu muharebeler neticesinde ki Avrupa’da neredeyse bütün topraklarını kaybetmek ile karşı karşıya kalmıştır. Bizim ciğerimizin yüreğimizin yaralarının başında gelmektedir. Bu tarihten itibaren Anadolu’ya göç etmiş ancak büyük bütün nüfusu o zaman itibariyle balkan coğrafyasında kalmıştır. Birçok katledilmesine rağmen ciddi bir nüfusta yaşamaya devam etmiştir. Ama her zaman göçe zorlanmışlardır. Muhakkak bu surette rahatsız edilmişlerdir. Bu coğrafyadaki soydaşlarımız, kardeşlerimiz o tarihlerden bu günlere kadar aynı zamanda asimilasyon politikaları başta olmak üzere birçok problemler ve sıkıntılarda yaşamışlardır ve bugün de zulüm devam edebilmektedir. Batı Trakya Türkmenleri lideri rahmetli Dr. Sadık Ahmet hakları Yunanistan tarafından gasp edilen batı Trakya Türklerinin dertlerini sıkıntılarını bütün dünyaya duyurmaya çalışan vatan sevdalısı bir dava adamıdır. Bir mahkeme esnasında kendisine telefonla da arayıp tüm televizyonda verdiği beyati gayet iyi hatırlıyorum ‘Benim ne olduğum ne olacağım belli değil adliyenin önünde toplanan yüzbinlerce insanın Türk’üm diye bağırması slogan atması çok mühimdir.” demişti. Kendileri de 7 Ocak 1947’ de Dünya’ya gelmişlerdir. Evvelki yıllardan itibaren Batı Trakya Türklerinin içtimai meseleleri ile suretle alakadar olmuş. Gasp edilen hakların geri alınması için mücadele etmiş. Hem bir fikir, hem de siyaset adamıdır. Mücadelesini ilk yıllardan itibaren birçok defa tutuklanmış, tevkif edilmiş ve Türklerin hakları ile alakalı muhterif imza kampanyaları başlatmış aynı zamanda Türklere Türk demek suçundan tevkif edilmiş. Türk milletinin üstün seciyelerinden bir tanesi de mazlumunu ve kahramanı çok sever. Dr. Sadık Ahmet hem mazlumdur, hem de kahramandır. Dolayısıyla bizim için müstesna yeri vardır. Bütün bu yıldırma politikalarına rağmen mücadelesine bir an olsun ara vermemiştir. 1989 yılında Batı Trakya Türklerinin arasından seçilen ilk bağımsız milletvekilidir. Ancak kısa zaman sonra milletvekilliği de iptal edilmiştir. Yine tabi pes etmemiştir. Batı Trakya Türklerini temsil eden ilk temsilci parti olan Dostluk Eşitlik Barış partisini kurmuştur. Merhum. Dr. Sadık Ahmet’in bitmek bilmeyen bu azmi dünya’daki bütün Türklere de örnek teşkil etmiştir. Nihayetinde Sadık Ahmet Lozan antlaşmasının 72. yıldönümünde 24 Temmuz 1995 tarihinde trafik kazası şeklinde katledilmiştir. Ama biz biliyoruz ki fikirleri ve mücadelesi, o günden bu güne hepimize örnek olan hayatı ve idealleri inşallah devam edecektir devam etmektedir. Biz Sadık Ahmet’leri unutmayacağız ama tabi ki onların idealleri için hepimiz sonuna kadar çalışacağız.
Bugün az evvel hocamızın da söylediği gibi esaret altında milyonlarca soydaşımız var. Allaha şükür şuan da 7 tane devletimiz var ama bu demek oluyor niye 32 olmasın, olacaktır. Doğu Türkistan’da dâhil inşallah esir Türkler özgürlüklerine kavuşacaktır. Milletlerin hayatında 25-30 sene çok uzun bir zaman değildir. İnşallah hepimiz 25 sene içerisinde bu Doğu Türkistan’ında istiklaline kavuştuğunu göreceğiz. Gençler inşallah sizler bunu göreceksiniz, bundan eminiz.
Ben tabi bu düşüncelerle sözlerimi nihayetlendirmek istiyorum. Bu programın tertip edilmesinde emeği geçen Türk Dünyası Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Orhan Kavuncu hocamıza çok teşekkür ediyoruz ve ayrıca buraya kadar şeref veren ve bizi yalnız bırakmayan Batı Trakya Türk Cumhuriyeti Dr. Sadık Ahmet’in eşi hanımefendiye, bu konferansı şereflendiren misafirlerimize hepsine teşekkür ediyorum. İnşallah güzel bir panel olacaktır ve program olacaktır ve inşallah gençlerimizde yeni bilgiler edineceklerdir. Hepinize saygılarımızı sevgilerimizi sunuyoruz. Sağ olun var olun. “ dedi.
Açılış konuşmalarının ardından başkanlığını Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın’ın yaptığı ‘1913 Batı Trakya Türkleri ve Lider Dr. Sadık Ahmet’ panelinde Işık Sadık Ahmet; ‘Dr. Sadık Ahmet’in Hayatı’, Pervin Hayrullah; ‘Batı Trakya Tarihi ve Sorunları, Dostluk Eşitlik Barış Partisi Gençlik Kolları Başkanı Milletvekili adayı Burak Adil; ‘Dostluk Eşitlik Barış Partisinin Kuruluşu ve Günümüzdeki Sorunları’, Gümülcine Türk Gençler Birliği Kadınlar Kolu Başkanı ve Batı Trakya Kadın Platformu Sözcüsü Aslı Ali ise; Batı Trakya’da Sosyal ve Kültürel Hayat’ adlı başlıklarla sunumlarını yaptı.