İstanbul Kalkınma Diyaloğu’nda G20’de Cinsiyet Eşitliği ve Sürdürülebilir Kalkınma Vurgusu

İstanbul Kalkınma Diyaloğu’nda G20’de Cinsiyet Eşitliği ve Sürdürülebilir Kalkınma Vurgusu

BM Kalkınma Programı (UNDP) ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), Türkiye Hükümeti’nin desteğiyle İstanbul’da düzenledikleri İstanbul Kalkınma Diyaloğu etkinliğinde, cinsiyet eşitliği ile kapsayıcı iklim eylemleri arasındaki güçlü bağlar gündeme alındı. İki gün süren etkinlik Kasım ayında Azerbaycan’da gerçekleştirilecek olan COP29 öncesinde, iklim eylemlerinde cinsiyet eşitliğine yapılacak yatırımların önemini vurgulamak amacıyla düzenlendi.

OECD Global İlişkiler Direktörü Raffaella Centurelli’nin moderatörlüğünde gerçekleşen “G20’de Cinsiyetin Odağa Alınması” (Mainstreaming Gender in the G20) panelinde, W20 (Kadın 20) Türkiye Kurucu Başkanı Gülden Türktan, önemli açıklamalar içeren bir konuşma yaptı.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin ülkelerarası ortak bir bilinç geliştirilerek sağlanabileceğini vurgulayan Türktan, G20’nin, kadınların güçlendirilmesi için 9 yıldır çalışmakta olduğunu anlattı. Türkiye’nin W20 (Kadın 20)’yi kurması ardından, Çin, Almanya, Arjantin, Japonya, Suudi Arabistan, İtalya, Endonezya, Hindistan, bu yılda Brezilya’da G20 ye sunulmak üzere W20 Deklarasyonu hazırladığını ve G20 başkanlığını yapmış her ülkenin neticelerinin daha olumlu gittiğinin gözlendiğini söyledi. Türktan konuşmasında, “Kadınların ekonomik, sosyal ve siyasi hayatta güçlendirilmesi, artık eşitlik meselesidir ancak bundan ziyade sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın bir itici gücü olduğu ya da temeli olduğu nettir diye konuştu. “Kadının ekonomide yer almasının sürdürebilir kalkınma için olmazsa olmaz bir ihtiyaç olduğu artık defalarca ortaya konulmuş, ispatlanmıştır” dedi.

“Gerçekten W20 (Kadın 20)’yi Türkiye mi kurdu?” tartışmalarını açıklığa kavuşturmak konusunda ise Türktan W20 (Kadın 20)’yi “Evet, ülke olarak biz kurduk, ama yalnız değildim ve yalnız değildik” dedi.

W20’nin Türkiye tarafından kurulması sürecini anlatan ve kadının ekonomiye katkısı konusunda net başlıklar sunan Gülden Türktan her bir bireyin, Türkiye tarafından 9 yıldır süregelen G20’nin açılım grubu W20’nin ürettiği politika başlıklarının yanında yer alınması gerektiğini ifade etti. Ayıca, hedef olarak belirlenmiş olan 17 Sürülebilir Kalkınma Amaçlarından (SKA) SKA 5’in bir amaç olmaktan çıkarılarak kadın erkek herkesin elbirliğiyle ve de hep birlikte artık hedefin gerçek haline gelmesi için bir seferberlik içinde çalışılması gerektiğini savundu.

Brezilya’da gerçekleştirilen W20 Zirvesinin ardından G20 Kadınların Güçlendirilmesi Çalışma Grubu toplantısı yapıldı ve G20 ülkelerinin kadınları güçlendirme taahhütlerini küresel gündemde tutulması amaçlandı.

İstanbul Kalkınma Diyaloğu toplantısı COP29 bir girdi olması nedeniyle çok önemliydi.

 

Detaylı Bilgi İçin: S. Derya Demir Eriş

deryaeris@dengeiletim.com 0532 467 57 26

 

About Post Author