Hırçın ve Öfkeli Karadeniz’in Sessiz-Sakin Şehri: Ünye

Hırçın ve Öfkeli Karadeniz’in Sessiz-Sakin Şehri: Ünye

 

11-13 Kasım 2022 tarihlerinde Arel Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştireceğimiz 2.Örgütlerin Yönetimi Uluslararası Kongresinin hazırlıklarına tam gaz devam ediyoruz.

Bu bağlamda,25-27 Mart tarihlerinde kongremizin 2.hazırlık çalıştayını Ünye’de gerçekleştirdik.Ordu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ali Akdoğan’ın himayelerinde,Ünye IIBF Dekanı Prof.Dr.Gürol Özcüre’nin başkanlığında Ünye’de gerçekleştirdiğimiz çalıştay ; akademik yönden de ,sosyal programlar yönünden de fevkaladeydi.

Rektör Prof.Dr.Ali Akdoğan oldukça enerjik ve heyecanlı bir yöneticilik imajına sahipti.Tıp Fakültesi ve hastaneden söz etti ,gururla.Kadro bakımından sorunları olmadığını ,yoğun başvuru aldıklarını ifade etti.İlahiyatçı olmakla birlikte ,işletmecilik konularında da iddialı sözler sarfetti.Bir çok rektörün üstesinden gelemediği iktisadi işletmelerde atama yaptığı yöneticilerin koordineli çalışmalarıyla başabaş noktasına ulaştıklarından söz etti .Ki bunu hizmet kalitesinden  bizatihi bizler de gözlemledik.Yemekler nitelikli,garson öğrenciler eğitimli ,görevdeki yönetici sürekli koordine edici olarak işin başındaydı.

Rektörümüzün tavsiyeleriyle teleferikle Boztepe’ye çıktık.Yer yer kar adacıklarının olduğu deniz ve kent manzaralı tepede ,zeminde ,orman içerisinde yürüyüş yaptık.Çay içtik,yöre değerlerini sembolize eden işlev katılmış ürünleri-minyatürleri sergileyen satıcılardan ,tezgahlardan alışveriş yaptık.

Ordu konaklarının içerisindeki müzeleri de rehberler eşliğinde gezip bilgilendik.

Başarılı Çalıştay

   

 Dekan Prof.Dr.Gürol Özcüre’nin yönetimindeki  çalıştay oldukça başarılı geçti.Oldukça iyi hazırlanmış olduğu gözlemlenen Kongre Başkan Yardımcısı Özcüre ,fakültesini tanıtıp kongremizin öneminden söz etti.Arel Üniversitesi IIBF Dekanı Prof.Ayşe Yiğit Şakar,Prof.Dr.Harun Demirkaya,Prof.Dr.Nurdan Çolakoğlu,Doç.Dr.Aylin Erdoğdu,Dr.öğretim Üyesi Gözde Mert,Dr.Öğretim Üyesi Osman Yılmazcan,Dr.Zeki Çetin ve İlkay Gözükara kongredeki görevleriyle ilgili saptamalarda bulundular.Panellerde konuşma yapacak özel ve sivil toplum  sektörü yöneticilerinin kimler olabileceğinden,ilk sayısı Ocak 2023 yılında yayımlanacak olan Örgütlerin Yönetimi Dergisinden etraflıca söz edildi.

   

 Hırçın Denizin Sakin İnsanları Burjuva Kültürünü Geliştiriyorlar

 

      Malum Karadeniz ,diğer denizlerden belirgin düzeyde farklı olarak ,üzerinde yüzen gemileri de,tekneleri de ve insanları da uyumlu olmadıkları,hazırlıklı olmadıkları vakit kendi derinliklerine çekip yutabiliyor.Öfkeli ,hırçın bir deniz.Denizin ve coğrafyanın öfkeli ,sinirli ve hırçın halinin Karadenizliye de yansıdığını biliriz.Bu yargının genelde Ordu’da ve özelde de Ünye’de istisnasının  olduğunu gözlemledik.Ünye sakin ,insanlar sakin ,şehir sessizdir.

Ünye’nin coğrafik ,kültürel,beşeri ,tarımsal,tarihi çok sayıda değeri vardır.Bunlar manevi değerler olduğu gibi şehrin,şehirlinin zenginliğine dönüşecek maddi değerler olarak da görülebilirler.

Ünye Ticaret ve Sanayi Odasi ,Ünye’nin gastronomik değerlerinin kitabını hazırlatmış ve yayımlamıştır.Bibertozu ,sakarca endemik bitkilerdendir, yöreye özgü bitkilerdir.Fındık ve fındık türevi ürünler çok çeşitlidir.

Ayrıca manyetik deniz kumu, tüm rezervlerin yüzde 70’inin Ünye’de olduğu kil diğer değeri bilinecek değerler arasındadır.

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İrfan Akar ziyaretimiz sırasında yöre özgü değerlerden söz edince ,bendeniz de üniversitemizle işbirliğinde Ünye Değerleri Sempozyumu ve Ünye Değerler Envanteri projesini önerdim sayın Başkana ve ekibine…Uyumlu ekibiyle bunu başaracak yetkinliktedir sayın Başkan Akar..Ayrıca Dekan Prof.Gürol Özcüre konuyu üniversite düzeyinde değerlendirip projelendireceğinden söz etti.Rektör Akdoğan da destek verecek gibi durmaktadır.

Velhasıl,arkasında dağları ,karşısında denizi ,içerisinde ormanı olan Ünye’nin insanı da ,işadamları da sakindir,sorumludurlar.Organize olup sorun çözen işdünyası mensuplarına da yakışan budur.Dünyaya açılacak ,dünyaya tanıtılacak çok sayıda değeri vardır Ünye’nin..Tarihi özellikleriyle ,kültürüyle,beşeri birikimiyle önemli turizm destinasyonu olur kanaatindeyim.

Yöre tarımsal üretimini daha ileri evrelere taşımak ,katma değeri yüksek ürünler tasarlamak ,yöre değerleriyle farklılaşmak ,halkı-kenti zengin kılmak ,sosyal etkileşimi artırıp genelde sakin olup özelde ekonomik açılardan heyecanlanmak  olanaklıdır.Servet-toprak sahipliğinden KOBİ’leri çoğaltıp burjuva kültürüne dönüşmek de olanaklıdır.Fabrikalarla,üniversiteyle belki de göçü durdurup tersine göçe de kapı aralanabilir.

Sayın Akdoğan ,sayın Özcüre ve sayın Akar gibi yöneticilerin heyecanı hedef belirleyip bunları başarmaya yetecek düzeydedir.Kendilerine içtenlikle teşekkür ediyorum ekibim adına,misafirperverlikleri için…

Ayrıca çalıştayda ve sosyal etkinliklerde destek veren hocalarımız Prof.Dr.Sema Yiğit’e ,Doç.Dr.Nimet Eryiğit’e,Dr.Öğretim Üyesi Hatice Bozkurt Özkan’a ,Dr.Öğretim Üyesi Ali İhsan Çelen’e içtenlikle teşekkürler.

                      Prof.Dr.Ali Akdemir,Arel Üniversitesi,aliakdemir@arel.edu.tr

About Post Author