Gürer: Standartlara uygun skandal!

Gürer:  Standartlara uygun skandal!

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Pakdemirli, TİGEM’in çiftçilere verdiği sertifikalı buğday tohumlarının karıştığını ancak karışımın sertifikasyon standartlarına uygun olduğunu açıkladı.

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TİGEM’den aldıkları sertifikalı buğday tohumlarının içinden 3-4 çeşit buğday çıktığını belirten çiftçilerin iddialarını, soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi.

Gürer’in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, iddiaların incelendiğini belirterek, tohum karışıklıklarının sertifikasyon sistemine göre olması gereken standartlarda olduğunu ifade etti.

 

ÇİFTÇİLERİN TOHUMLARI KARIŞTI MI?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde Pankobirlik’ten ekim dönemi öncesinde TİGEM üzerinden  sertifikalı buğday tohumu alan çiftçilerin, aldıkları tohumların içerisinden 3-4 çeşit buğday tohumu çıktığı yönündeki iddialarını gündeme getirdi.

İDDİALAR DOĞRU MU?

Gürer, çiftçilerin iddialarını TİGEM’e de ulaştırdığını ifade ederek, bu başvurularla ilgili araştırma yapılıp yapılmadığını, yapıldı ise ne gibi sonuç alındığını ve ne gibi işlem yapıldığını sordu.

TOHUMLAR İNCELENDİ 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından dağıtımı yapılan tohumluklarla ilgili Pankobirlik veya bağlı üreticilerinin şikâyetlerinde; diğer tüm şikâyetlerde olduğu gibi TİGEM tarafından teknik heyetler görevlendirildiğine dikkat çekti. Bakan Pakdemirli, şikâyette bulunan kişi, kuruluş veya firma yetkilisi ile birlikte şikâyete konu tohumluk veya ekilişlerinde yerinde incelendiğini anlattı.

KARIŞIM VAR AMA STANDARTLARA UYGUN 

Yapılan incelemelerin sonuçlarını açıklayan Bakan Pakdemirli, “İncelemeler neticesinde tespit edilen hususlar, inceleme sonucundaki kanaat de belirtilerek rapor haline getirilerek ilgili kişilere veya kuruma resmi yazı ile bildirilmiştir. Günümüze kadar TİGEM’e ulaşan söz konusu şikâyetlerin incelenmesi sonucunda, iddia edilen tohum karışıklıklarının sertifikasyon sistemine göre olması gereken standartlar içerisinde olduğu kanaatine varılmış ve kendilerine yazılı olarak bildirilmiştir” açıklamasında bulundu.

ÇİFTÇİ TEPKİLİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçi ekim için aldığı tohumunun karışık çıkmasından mağdur olduğunu bize iletti. Bakan, bu karışık tohumu doğruluyor ancak standartlara uygun olduğunu belirtiyor. Bu standart nasıl ayarlanıyor? Tohumluğun ait olduğu parti, cins, tür, çeşit, döl kademesi ve tabi tutulduğu işlemler hakkında çeşitli bilgileri içeren ve bu bilgilerin doğruluğunun resmi kurumca denetlenerek onaylandığını gösteren mühür görevi gören belge ürüne  etiketli  olarak veriliyor. Bu noktada ürünün içeriği biliniyor. Buna göre üründe karışım olması  ve adının da standartta uygun konması doğru değildir. Çiftçi karışık tohum diye ürün almıyor ki. Burada çiftçi yanıltılıyor. Uzmanlar, İyi bir tohumluğun safiyetinin önemine vurgu yapıyor. Bütün içinde tohumda karışıklık sonuçta üründe de soruna dönüşmektedir. Bu nedenle ürün tam standartta uygun üreticiye erişmeli ve çiftçi şikâyetleri bu bağlamda dikkate alınmalıdır”

 

Gürer: “TÜİK çuvala doldurduğuyla emekli poşete aldığıyla  enflasyonu hesaplıyor”

 

 “Geçilmeyen yola ödeme var ama esnafa kira yardımı yok”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 18 yıldır vatandaşı başta ekonomik krizler olmak üzere pek çok sorunla boğuşturan AKP iktidarının, pandemi sürecini de iyi yönetemediğini söyledi.

 

Bu süreçte işsizliğin patladığını, işyerlerinin kapandığını; esnafın, çiftçinin, emeklinin, işsiz gencin  iktidarın sorun çözeceğinden umudunun kalmadığını belirten Gürer, “Çiftçiye, esnafa para bulamayan iktidar, geçilmeyen yollara, kullanılmayan köprü ve yap işlet yatırımlarına  sözleşme gereği 13 milyar lira ödedi” dedi. 

 

Temel gıda ürünlerinin geçen yıla göre yüzde 50’nin üzerinde artmasına rağmen TÜİK’in enflasyonu yüzde 12’ler seviyesinde çıkardığını söyleyen Gürer, Ocak ayında belirlenecek olan emekli ve memur maaş zamlarının, gerçek olmayan TÜİK verilerine göre değil, temel tüketim maddelerindeki artışa göre yapılası gerektiğini belirtti.

 

SORUNLAR ARTTI 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de yaptığı açıklamada pandemi sürecinin getirdiği sorunlar, ekonomik sıkıntılar, işsizlik, esnaf ve çiftçinin yaşadığı sorunlar, emekli ve memurların beklentileri ile Türkiye gündemi üzerinde değerlendirmelerde bulundu.

HALKIN  GÜNDEMİ İLE SİYASETİN  GÜNDEMİ ÇOK FARKLI 

Anadolu’daki vatandaşın gündemi ile siyasetin gündeminin örtüşmediğine dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, “Vatandaşın gündemi  ile siyasetin gündemi çok farklı. Sokakta işsizlik, yokluk, yoksulluk, kapanan işyerleri, mağdur insanlarımız, ekonomik kriz, artan enflasyon ve zamlar var. Siyasette ise AKP’nin iç sorunları ile oluşan kargaşa var” dedi.

İŞSİZLİK PATLADI 

Türkiye’de 10 milyona yakın işsiz varken, pandemi sürecinde bu sayının katladığını anlatan  Ömer Fethi Gürer, bu dönemde işsizlere, işyeri kapanan esnaf ve buralarda çalışanların da eklendiğini belirtti.

EMEKLİMİKTE YAŞA TAKILAN İŞSİZ NE YAPACAK? 

Esnek çalışma ile ciddi hak kaybı yaşayan işçilerin yanı sıra, taşeron olup da kadroya alınmayan emekçilerin bulunduğuna vurgu yapan Gürer, “Emeklilikte yaşa takılıp da pandemi sürecinde işsiz kalan bir ailedeki karı-koca başka geliri olmadığı için açlıkla mücadele etmeye çalıştığı gibi sağlık hizmetlerinden de yararlanamıyor” dedi.

ESNAF DESTEK BEKLİYOR 

İşsizlik fonunun, amacı dışında farklı alanlarda kullanıldığının bilindiğine işaret eden CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, “Kamu bankaları esnafa kredi verdi. Bu kredilerin geri ödeme süresi geldi. Kirasını bile ödeyemeyen esnaf, kredi borcunu nasıl ödeyecek?” diye konuştu.

YANDAŞ MÜTEAHHİTE PARA ÇOK, ESNAFA KİRA YARDIMI YOK

Yapı-işlet-devret modeliyle yapılan havaalanları, hastaneler, otoyollar ve köprüleri yapan firmalara, pandemi sürecine rağmen 13 milyar lira ödeme yapılmasını eleştiren Gürer, “Ülkemizde bu dönemde havaalanı, otoyollar ve  şehir hastanelerine, 10 ayda bütçeden garanti ödeme olarak 13 milyar lira aktarılmıştır. Çiftçiye ve esnafa gelince para bulamayan iktidar, ne yazık ki geçilmeyen yola kullanılmayan köprüye 13 milyar lirayı ödemeye devam ediyor.  Çiftçi, esnaf, emekli, işsiz, işçi ve engelliye yok denilirken yap-işlet ile ihale verilen holdinglere yapılan destek göz göre göre devam ediyor. Salgın döneminde faiz lobilerine ödenen 17.6 milyon dolar, çiftçimize ve esnafımıza destek gerektiğinde verilmiyor. 269 bin işyeri kapandı. Esnafların yanında çalışanlar işsiz kaldı. Kısa çalışma ödeneğinden dahi yararlanamayanlar var. Kayıt dışı çalışanlar ise açlıkla mücadele ediyor. Kahvehaneler, halı sahalar ve çok sayıda işyeri için yeniden kapatılma kararı alındı. Bu işyerlerini çalıştıranlar ve yanlarında çalışanlar mağdur. Anadolu’da caddelerde artık ‘satılık’ ve ‘kiralık’ dükkan ibarelerinden geçilmiyor. Esnaf SGK ve Bağ-Kur prim borçları nedeniyle iktidardan ses bekliyor” şeklinde konuştu.

MAAŞ ARTIŞI, GERÇEK ENFLASYONA GÖRE BELİRLENMELİ 

Emekliler ve memurlar için 2021 yılının ilk 6 aylık ücret artışının TÜİK verilerine göre hesaplanacağını da anımsatan Gürer, “TÜİK’in bir çuvalı var. Çuvalın içine her şeyi atıyor. Emeklinin ve memurun kullanmadıklarını da bu çuvalın içine atıyor. Oysa emeklide poşet var. Bu poşetin içinde ekmek, zeytin, peynir, tavuk, fasulye, nohut ve temel gıda ürünleri var. Çok sınırlı da olsa giysi var. Ulaşım var, elektrik faturası, doğalgaz faturası, su faturası var. TÜİK emekli ve memurun maaş artışını belirlerken hesapladığı enflasyon artışını emeklinin, memurun  poşetine, aylık giderine ve gelen zamlara bakılarak hesaplamalıdır. TÜİK’in hesapladığı enflasyon artışı ile gerçek enflasyon arasında 1.5 kata yakın  fark var” dedi.

PARLAMENTER SİSTEME DÖNÜLMELİ 

Emeklinin, işçinin, işsizin, memurun, esnafın, genç ve yaşlının, toplumun her kesiminin sorunlu bir süreç yaşadığına dikkat çeken Gürer, “AKP 2018 yılında yaptığı Anayasa değişikliği ile partili cumhurbaşkanı sistemini getirdi. Partili cumhurbaşkanı sistemi ülkemizi ekonomik buhrana  sürükledi. İşsizlik patladı, ülke yönetilemez duruma geldi. Parlamenter sisteme dönülmeli, TBMM’de gerçek sorunlar ele alınmalıdır” şeklinde konuştu.

BAKANLARA ULAŞILMIYOR

CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, sosyal medya hesapları üzerinden bakanlara ulaşmaya çalışan atanamayan öğretmen, sağlıkçı, mimar, mühendis, işsiz, taşeron firma çalışanları ve sorunlarına çözüm bekleyenlerin sesini duyuramadığı ve bazı bakanların  mesaj  kutularını kapattıklarını ifade ettiklerini belirtti. Gürer, “Bu sistemde bakan atanmış bir memurdur. Kanun teklifi verme hakkı dahi yok. O’nu atayan kişinin talimatları doğrultusunda hareket ediyor. Çünkü tek adam, hem cumhurbaşkanı, hem parti başkanı. Bu sebeple Bakanlardan sorunların çözümüne yönelik bir çalışma beklemeyin” dedi.

 

About Post Author