Gürer: “Gübrede fiyat artışı durdurulmalıdır” “Bir yılda yüzde 342 artan gübre, sahtekârları harekete geçirdi.” “Gübrede denetim ve destek şart” “Gübresiz ekim gıdada krizi tetikler”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Tarım ve Orman Bakanlığınca bir yılda yüzde 342 artığını belirtiği gübrede Avrupa’daki doğalgaz fiyat artışı ile yeni bir fiyat yükseliş dalgası oluşabileceği uyarısında bulundu.
Gürer, gübrede artan sahte gübre olayları nedeniyle denetimlerin artırılmasını istedi.
Edirne, Manisa, İzmir, Tokat, Antalya, Denizli, Elazığ ve Niğde’de rastlanan sahte gübre olayının artan gübre fiyatları ile giderek daha yaygınlaştığına dikkat çekti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, sahte gübrelere dikkat çekti ve Avrupa’daki doğalgaz fiyatlarındaki değişkenlik nedeniyle ülkemizdeki gübre fiyatlarındaki yeni dalgalanma olasılığı beraberinde gübre fiyatlarının yükselmesine ve gübre sahtekârlığının daha da artmasına yol açabileceğini söyledi. Denetimlerin artırılmasını ve çiftçinin gübre giderinin yarısını iktidarın karşılaması gerektiğini ifade etti.
ÇİFTÇİ GÜBRE ALAMIYOR
Avrupa’da doğalgaz fiyatlarındaki artışın ülkemizde gübre fiyatlarını etkilemesinin olası olabileceğini ifade eden Gürer, “Ülkemiz, Asya ülkelerinden gübre ithal etmesine rağmen gübre fiyatları Avrupa’daki fiyatlara göre ayarlandığı için gübre fiyatları da sürekli artıyor. Bakanlık soruma verdiği yanıtta, bir yıl içinde gübreye yüzde 342 zam geldiğini belirtti. Bu durumda çiftçi özellikle sonbahar aylarında ekim yaparken gübre almakta zorlanıyor. Hangi gübre çiftçi için ihtiyaç ise o gübrenin fiyatı yükseltiliyor” dedi.
GÜBRE FİYATLARINA DİKKAT
Yaygın kullanılan Üre gübre, Üst gübre, DAP gübre ve taban gübre olduğunu belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şu anda üre gübrenin tonu 13 bin lira civarında, Sonbaharda gelecek yıl için ekim yapılacak ve çiftçi verim alabilmek için taban gübre atması gerekiyor. Taban gübrenin(DAP gübre) tonu 18 bin lirayı buldu. Şubat 2022’de DAP gübrenin tonu 10200 TL’ydi. Çiftçinin hangi gübreye ihtiyacı varsa o gübre hızla artıyor. Krizle birlikte özellikle Avrupa ülkelerinde doğalgaz fiyatlarındaki artış, ülkemizde gübre fiyatlarının artmasına yol açabilir. Gübre fiyatları daha da artabilir ” diye konuştu.
TARIMDAKİ VERİM GÜBREYE BAĞLI
Türkiye’nin İran ve Mısır gibi ülkelerden gübre ithal ettiğini işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarımdaki yanlış uygulamalar sonucu ne yazık ki gübre gibi, yem gibi çiftçiliğin sürdürülebilirliğini sağlayan girdileri de ithal etmek zorunda kalıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
SAHTE GÜBREYE DİKKAT!
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gübre fiyatlarındaki artışın dolandırıcı ve sahtekarları da harekete geçirdiğini belirterek, Edirne, Manisa, İzmir, Tokat, Antalya, Denizli, Elazığ ve Niğde gibi illerde sahte gübre olaylarının yaşandığını hatırlattı.
Üreticileri dikkatli olmaları konusunda uyaran Gürer, yetkililerin de bu konuda denetim ve kontrollerini sıklaştırması gerektiğine işaret etti.
Ömer Fethi Gürer, Niğde’de 17 üreticinin ihbarı üzerine sahte gübre olaylarıyla ilgili 9 kişinin gözaltına alındığını, önümüzdeki dönemlerde de sahte gübre olaylarının artma ihtimalinin bulunduğunu belirterek, “Çiftçi zor şartlarda biraz daha ucuz olduğu için aldığı gübrede dolandırıldığını tarlaya attığı gübreden verim alamayınca fark edip bir kez daha yıkılıyor” dedi.
YARI YARIYA SÜBVANSE ŞART
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önümüzdeki dönemlerde gübre konusunda çiftçiyi sübvanse edecek desteklerin verilmesi gerektiğini de ifade ederek, gübrenin yarısını devlet, yarısını da çiftçinin karşılayacağı bir uygulamanın hayata geçirilmesini istedi. Gürer, gübresiz ekim gıdada krizi tetikler. Bunun sonucunda verim ve rekoltenin düşmesiyle birlikte gıda güvenliği ve gıdaya erişim noktasında ciddi sorunlara oluşur” diye konuştu.