Gürer: “Niğde’nin tarih ve kültür varlıkları ilgi bekliyor”

Gürer: “Niğde’nin tarih ve kültür varlıkları ilgi bekliyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kültür Bakanı Mehmet Nuri  Ersoy’a  Niğde’nin  en önemli turizm değerlerinin biri olan ancak bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Kavlaktepe Yeraltı Şehri’nin kurtarılması ve turizme kazandırılması için bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu.

Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Mehmet Ersoy, Kavlaktepe Yeraltı Şehri’nde planlanmış herhangi bir çevre düzenlemesi ve rölöve çalışmasının bulunmadığını açıkladı.

Önerge sahibi Gürer ise dönemin Kültür Müdür vekilinin, 2020 yılının Temmuz ayında yeraltı şehrinde restorasyon, restitüsyon, çevre düzenlemesi, elektrik ve statik projelerinin yapımına ilişkin çalışmaların başladığı  yönünde ulusal basına açıklama yaptığını anımsatarak, Bakan ile Kültür Müdürünün açıklamalarının çeliştiğini belirtti.

KAVLAKTEPE’DE PLANLI BİR ÇEVRE
DÜZENLEMESİ ÇALIŞMASI VAR MI?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Kültür ve Turizm İl Müdür Vekilinin geçtiğimiz yıl Temmuz ayında ulusal basında da yer alan ve Kavlaktepe Yeraltı Şehri’nde başlatılan çalışmaların hangi aşamada olduğunun açıklanması için Kültür ve Turizm Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Mehmet Ersoy, Kavlaktepe Yeraltı Şehri’nde planlanan bir çalışmanın olmadığını açıkladı.


5 YILDIR AYDINLATMA SİSTEMİ BİLE ONARILAMADI
CHP Milletvekili Gürer, yazılı soru önergesinde, “Niğde ili Çamardı ilçesi Kavlaktepe Köyü Yeraltı Şehri Çevre ve Düzenleme çalışmalarında bu yıl yapılması planlanan ve yürütülen çalışmalar nelerdir?
Kavlaktepe Köyü Yeraltı Şehri’nde yapılması planlanan rölöve çalışmaları nedir?
Kavlaktepe Köyü Yeraltı Şehri için başlatılan projelerin bağlı olduğu üniversite hangisidir?
Kavlaktepe Köyü Yeraltı Şehri Çevre ve Düzenleme Çalışmaları için ön görülen proje bitiş tarihi nedir?
2015 yılında Kavlaktepe Köyü Yeraltı Şehri için ışıklandırma sıkıntısının düzenleneceği ifade edilmiştir. 5 yıldır aydınlatma sisteminin onarılmamasının nedeni nedir?
Kavlaktepe Köyü Yeraltı Şehri Çevre ve Düzenleme Çalışmaları yapılacağı önergelerimize yanıt olarak verilmektedir. Bakımsız halde olan bu tarihi ve anıt bölge için kapsamlı bir çalışma sağlanmamasının nedeni nedir?” şeklinde sorular yöneltti.
BAKAN ERSOY: “ÇALIŞMA YOK”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Ersoy, Çamardı ilçesi Kavlaktepe köyünde yer alan, Kavlaktepe Yeraltı Şehrinin mülga Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 04.07.2006 tarihli ve 763 sayılı kararı ile 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edildiğini anımsatarak, “Kavlaktepe Yeraltı Şehri’ne ait onaylı veya koruma bölge kurulu onayı için bekleyen çevre düzenleme projesi ve rölöve çalışması bulunmamaktadır.
ÖDENEK OLURSA BELKİ…
Bakanlığımıza tahsisli tescilli kültür varlıklarının proje ve restorasyonları, kültürel, mimari değerleri ile yapısal bozulma dereceleri göz önünde bulundurularak etaplar halinde yıllara  sari olarak ya da tek etapta, yıllık yatırım programları kapsamında ödenekler nispetinde değerlendirilmektedir” dedi.
GÜRER: BAKAN İLE MÜDÜRÜN AÇIKLAMALARI ÇELİŞİYOR
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise geçtiğimiz yıl dönemin Kültür ve Turizm İl Müdür Vekilinin, 2020 yılının Temmuz ayında yeraltı şehrinde restorasyon, restitüsyon, çevre düzenlemesi, elektrik ve statik projelerinin yapımına ilişkin çalışmaların başladığını yönünde açıklamalarda bulunduğunu hatırlattı. Gürer, “Kültür Bakanı ile Kültür Müdürünün açıklamalarının çeliştiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çalışma başlatılmadıysa Kültür Müdürü neden böyle bir açıklama yaptı? Başladıysa Kültür Bakanının bundan haberi mi yok? Bu konuda yetkili kurumların net bir açıklama yapması gerekiyor” dedi.
32 YIL ÖNCE KEŞFEDİLDİ
1989 yılında bulunan Kavlaktepe Yeraltı Şehri’nde 1990 yılında kurtarma ve temizleme çalışmalarının yapıldığını hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Güder, çilehane, odalar ve 73 metreyi bulan tünelin açığa çıkarıldığını, ışıklandırma sağlanarak gezilebilir kılındığını ve yeraltı şehri sonunda bulunan su birikintisi ile de ilginç bir alan olarak turizm amaçlı düzenlendiğini anımsattı.
GÖZ GÖRE GÖRE YOK OLUYOR
Niğde’nin en önemli tarihi değerlerinden biri olan Kavlaktepe Yeraltı Şehri’nin son yıllardaki ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle adeta kaderine terkedildiğini anlatan Gürer, “Tarihi değerimiz göz göre göre yok oluyor. Başka il ilde bulunmuş olsaydı büyük ilgi çekerdi  ama Niğde’de ne yazık ki tarihi ve turistik değerlerimize de sahip çıkılmıyor” şeklinde konuştu.
TURİZME KAZANDIRILMALI
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kavlaktepe Yeraltı Şehri’nin aynı zamanda Niğde’nin marka değeri olarak belirlenen Aladağlar’a giden yola 1500 metre mesafede olmasının da bir avantaja dönüştürülebileceğine işaret ederek “Burası Aladağlara gelen yerli ve yabancı turistler ile spor kafileleri için bir ziyaret noktası haline getirilebilirdi. Çevre ve düzenlemesi yapılarak çevresindeki başlanacak arkeolojik kazılarla da gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen önemli tarımı değerlerin olma olasılığı yüksek olan bu bölgede bir an önce başta çevre düzenlemesi ve diğer çalışmalar başlatılmalı, tanıtım yapılmalı ve turizme açılmalıdır” diye konuştu.
YERALTI ŞEHRİNİN İÇ PLANI
CHP Milletvekili Gürer, farklı kaynaklarda milattan önce yapıldığı belirtilse de 8 ve 12’inci yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin edilen Kavlaktepe Yeraltı Şehri’nin giriş kapısının 90 santimetre yüksekliğinde ve 106 santimetre eninde olduğunu, giriş merdiveni ile inilen yeraltı şehrinde sağlı sollu tünel ve odaların bulunduğunu en uzun tünelin ise 73 metre uzunluğunda olduğunu belirtti.
DEFİNE AVCILARI KONUSU…
Öte yandan,  Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in define avcılığı ve kaçak kazı olaylarıyla ilgili soru önergesine de yanıt verdi. Bakan Ersoy, antik kentler ve çevresinde yaşanan kaçak kazıların önlenmesi için kültür varlıklarının korunması hususundaki farkındalığın arttırılması amacıyla hedef kitle olarak o bölgede yaşayan halkın seçildiğini ve özel içerikli eğitimler yapıldığını ifade etti.
Bakan Ersoy “Valilik, kaymakamlık, muhtarlıklar ve kolluk birimlerini de kapsayacak şekilde eğitim seminerleri düzenlenmekte, ayrıca diğer kurum ve kuruluşlarca organize edilen eğitim faaliyetlerine katılım sağlanmaktadır” açıklamasında bulundu.

About Post Author