GÜRER: “EMEKLİLERDEN KATKI PAYI VE İLAVE ÜCRET ALINMASIN”

GÜRER: “EMEKLİLERDEN KATKI PAYI VE İLAVE ÜCRET ALINMASIN”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Genel Sağlık Sigortası uygulamasının sigortalıların ve hak sahiplerinin kısa sürede sağlık hizmetlerine ulaşmasını sağladığını ancak sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek için hastaların ödemek zorunda oldukları katkı payı ve ilave ücretlerin, özellikle emekli dul ve yetimler ile gelir düzeyi düşük sigortalılar için külfet olduğunu söyledi.

ÇÖZÜM ŞART

Gürer, “Gelir düzeyine bakılmaksızın uygulanan katkı payları ile ilave ücret alınması uygulamasının kaldırılması için çalışma yapılmalıdır” dedi.

CHP Milletvekili Gürer’in  5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda katılım payının; sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişiler tarafından ödenecek tutarı ifade ettiğini belirterek, bu tutarların Kanunun 68 inci maddesi gereği alındığını bunun bir an önce değiştirilmesi şart olduğunu söyledi 5510 sayılı Kanunun 69 uncu maddesinde ve Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) katılım payı ve ilave ücret alınmayacak kişilere emekliler ve dar gelirliler eklenmesi sağlanması gerektiğini ifade etti.

GEÇİM SIKINTISI ARTTI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Pandemi süreci özellikle emekli ve dar gelirli için sağlıklı beslenme olanağını dahi zora soktu. Milyonlarca emekli 1500 lira ile geçinme mücadelesi veriyor. Düşük maaş alan emekli, dul ve yetimleri düşük gelirli sigortalıların bu konudaki talepleri mutlaka karşılanıp en azından sağlıkta bir destek yaratılabilir. Ülkemizde düşük maaşla evini geçindirmeye çalışan milyonlarca emeklinin maaşının önemli bir bölümünün katılım payı ve ilave ücret gibi kalemlere kesilmesi sonlandırılmalıdır” dedi.

HASTANEYE GÖRE ÜCRET 

CHP Milletvekili Gürer, özellikle emeklilerin devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, üniversite hastanelerinde ve araştırma hastanelerinde farklı miktarlarda katılım payı ödediğini, ilaç reçetelerinde ise aldıkları ilaçların sayısına ve fiyatlarına göre maaşlarında önemli bölümünün kesintiye uğradığını ifade etti.

EMEKLİ VE DAR GELİRLİ AÇLIK SINIRI ALTINDA YAŞIYOR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sağlık hizmetlerinden yararlanan emekli, dul ve yetimler ile düşük ücretli çalışanların bu hizmetleri alırken ödedikleri katkı payı ve ilave ücretlerin aldıkları maaşa göre yüksek olduğunu vurguladı. Gürer, “Bu konuda bir düzenleme yapılarak, düşük maaş alanlar ve emekli, dul ve yetimlerin ödediği katkı payı ve ilave ücret uygulamasına son verilmelidir. Emekli ve dar gelirli çok zor koşullar altında yaşamaktadır. Açlık sınırı altında yaşam mücadelesine iktidar tarafından mağduriyetleri giderici dokunuşlar yapma zamanı geldi de geçiyor… Emekliler sosyal devlet kavramından hakkettiği desteği alamamaktadır ” diye konuştu.

 

 

Gürer: “Şeker pancarının taban fiyatı açıklansın”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ile Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, Eskişehir Odunpazarı Ziraat Odasını ziyaret etti.

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şeker pancarı üreticisinin kaygısı artıyor. Ürün hasadı devam ediyor. Taban fiyat yok” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  Eskişehir CHP il Başkanı Recep Taşel, PM üyesi  Prof. Dr. Gaye Usluer, Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü ile il örgütünü ziyaret etti. Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü ile Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ı ziyaretlerinin ardından Eskişehir Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli  ve yöneticilerle görüştü.

ŞEKER PANCARI İÇİN KAYGILI BEKLEYİŞ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve Eskişehir Milletvekili ziyaret ettikleri Ziraat Odası Başkanı  Naci Erdemli, şeker pancarı taban fiyatının açıklanmamış olmasının üreticileri kaygılandırdığı söyledi. Başkan Erdemli, “Çiftçi  8-9 ay önce 2020 yılı için sözleşme yaptı. Mayıs ayında don, Haziran ayında dolu olayı meydana geldi. Bütün olumsuzluklara karşın mücadele ettik. Kampanya başlayalı bir ay oldu. Fiyat konusu halen muamma, pancar fabrikaya teslim ediliyor ama ortada fiyat yok. Ekim ayındayız, güzlük ekimler başlayacak, çiftçi fiyata bakacak, eğer beklenti altında olursa ona göre başka ürüne bakacak, sulama suyu mazot enerji gibi girdilerde de indirime gidilmelidir” dedi .

GÜRER: “GİRDİ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ TABAN FİYATA YANSIMALIDIR”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Şeker Pancarı alım kampanyası 20 Eylül’de başlamasına rağmen taban fiyatın halen açıklanmaması  haklı olarak tüm çiftçileri kaygılandırıyor. Farklı illerden arayan çiftçilerimiz bu konuda tepkilerini iletiyor. Geçen yıl 2 Eylül’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı taban fiyat bu yıl  1,5 ay geçmesine rağmen halen açıklanmadı. Geçen yıla göre maliyet artışları % 50’yi buldu. 2019 yılında 16 polar için uygulanan taban fiyat ton başına 300 TL idi. Bu yıl en az  tonu 390 TL olmalıdır. İktidardan bu konuda bir açıklama yok, bir an önce gerekli açıklama yapılmalıdır” diye konuştu.

2019 YILI FİYATI MI GEÇERLİ?

Şeker fabrikalarının halen şeker pancarını geçen yıl açıklanan ton başına 300 TL’lik fiyattan almaya devam ettiğine dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2018 yılında 235 liraya olan taban fiyat 2019 yılında 300 liraya çıkarıldı. Bu yıl ise ortada fiyat yok. Maliyet artışları ve pandemi süreci de dikkate alınıp şekerpancarı fiyatının 16 polar için ton fiyatı 390 TL, 20 polar için ise 460 ile 490 TL aralığında olmalıdır. Yabancı ot ilacının yüzde 60 arttığını, çeşitlerine göre gübre fiyatlarına ise 250 TL ile 400 TL arasında değişen fiyatlarla zam geldiği ve girdi fiyatlarında meydana gelen artışlar dikkate alınarak taban fiyat açıklanmalıdır” dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü ‘de çiftçilere sürekli iletişim içinde olduklarını ifade ederek, “Şeker pancarı bölgemiz için önemli bir ürün. Taban fiyat  çiftçinin emeğini karşılamalıdır. Çiftçilerimizin her zaman yanında olacağız “ diye konuştu.

 

 

About Post Author