Gürer: “Emekli, torununa harçlık veremez duruma düşürüldü”

Gürer: “Emekli, torununa harçlık veremez duruma düşürüldü”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emeklilerle sohbet etti. Emekliler, “İktidar bize bayramı dar etti. Etten vazgeçtik. Çay içmeyi dahi sınırladık.” diyerek dert yandılar.

Emekli vatandaş: “Berbere gidemiyoruz, kendi tıraşımızı kendimiz oluyoruz”  “En düşük emekli maaşı ve bayram ikramiyesi tutarı asgari ücrete eşitlensin” “Aylık bağlama oranı %30’dan %70’e çıkarılsın”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emekliler için en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılması için kanun teklifi verdiğini, ancak Cumhur İttifakı oylarıyla mecliste reddedildiğini ve bu kanun teklifini yenilediğini belirtti. Gürer, “Emekli için sadece maaş değil, diğer beklentiler de karşılanmalıdır. Bayram ikramiyesi asgari ücrete çıkarılmalıdır. Aylık bağlama oranı 2008 öncesi hesaplama yöntemine geri dönülmelidir. AKP iktidarı, aylık bağlama katsayısını %70’ten %30’lara düşürmüştü. Yeniden %70’e çıkarılmalıdır. Emekli ilaç katkı payı kaldırılmalıdır. Evi olmayan ve kirada oturan emekliye kira yardımı yapılmalıdır. Emeklilerin sosyal yaşamını iyileştirecek düzenlemeler yapılmalıdır. Her konu için kanun teklifleri verdim.” dedi.

ESNAF PRİMİ DÜŞÜRÜLSÜN

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, genel seçim öncesinde esnaf ve çiftçi için emekli prim gün sayısının 9000 günden 7200 güne düşürüleceğinin Cumhurbaşkanı tarafından açıklandığını, ancak verilen sözden bugüne bir yıl geçtiğini ve hala bir adım atılmadığını belirtti. “Bir an önce verilen söz tutulmalıdır.” dedi.

ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRI ALTINDA

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Asgari ücret enflasyon karşısında eridi. Mutlaka artırılması gerekiyor. Sendikal hareketler engellene engellene güçsüz bırakıldı. Bu nedenle toplu iş sözleşmeleri çok iş yerinde yapılamadığı için asgari ücret ortalama ücrete dönüştü. Bu durum milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor. Asgari ücret artırılmalıdır. Ayrıca açlık sınırı altında kalması yoksulluğun yaygınlaşmasına neden oluyor. Emekli gibi asgari ücretli de ciddi geçim sıkıntısı yaşıyor. Asgari ücret için de artış sağlanmalıdır.” dedi.

EMEKLİLER GEÇİM SIKINTISI ÇEKİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bölgemizde emekliler geçim sıkıntısı içinde. Bayramda yüzleri gülmedi. Emekliler, en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını, bayramlarda asgari ücret düzeyinde emekli bayram ikramiyesi verilmesini, ayrıca aylık bağlama oranının yeniden %30’dan %70’e çıkarılmasını istiyorlar. İlaç katkı payı kaldırılsın diyorlar. Ev kirası veren emekliye, ev kirası kadar yardım yapılmasını da istiyorlar. Beraber oturduğumuz emekliler her yerde bu konudan dert yanıyorlar.” diye konuştu.

EMEKLİLER TORUNUNA HARÇLIK VEREMİYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e derdini anlatan emekli vatandaş, “Türkiye geneline baktığımızda, Niğde’de emekliler biraz daha nefes alabilecek durumda. Ancak yerleşimin bize verdiği bazı fırsatlar bizi biraz daha rahatlatıyor. Bugünün şartlarına baktığımızda, biz ev kirası olarak Ankara, İstanbul ya da metropol şehirlerdeki arkadaşlarımızın ödediği kira bedellerini ödemiyoruz. Biraz daha rahatız. Ancak Türkiye genelinde olduğu gibi biz de emekliler olarak çok zor durumdayız. Bugün çocuklarımızın eline ya da torunlarımızın eline bayram harçlığı olarak 50 lirayı verecek güçte değiliz. Gerçekten 50 lira teklif ettiğimizde de bugün torunlarımız yüzümüze bakıyor. “Dede, bu ne?” Bunu verirken içimiz yanıyor, üzülüyoruz. Daha fazla verecek de gücümüzün olmadığını kabullenmek durumundayız.” dedi.

EMEKLİLER İÇİN VERGİ DİLİMİ KALDIRILSIN

Aldıkları maaşla geçinemediklerini belirten emekli vatandaş, “Özellikle ilaç katkı payı bizi mahvetti. Zaman geliyor, veremeyecek durumda kalıyoruz. Aldığımız maaşla geçim yapmakta zorlanıyoruz. Bayramda çocuklara harçlık veremiyoruz. Hayat pahalılığından çok fazlasıyla mustaribiz. Gerçekten biz emekliler olarak, bizi mağdur eden iktidarın bundan sonra daha duyarlı olmasını talep etmek durumundayız. Bizlere iyi hizmet için seçilenlerin, seçilmiş olanların bizi mağdur etmesini kesinlikle kabullenmiyoruz. Aldığımız maaşla geçinmemiz mümkün değil.” dedi.

CHP’li Gürer’e vergi dilimi kesintisi sonucu düşen maaşlarından bahseden bir diğer emekli vatandaş ise, “Emekli maaşlarından vergi dilimlerinin kaldırılmasını istiyoruz. Vergi dilimine girdiğimizde maaşlarımız düşüyor. Vergide adalet istiyoruz. Az olandan az, çok olandan çok alınsın. Ben zaten “kesede keklik” her gün tırpanlanıyoruz. Her ay maaşımdan kesiliyor.” şeklinde konuştu.

“BERBERE DAHİ GİDEMEZ HALE DÜŞÜRÜLDÜK”

Sohbet esnasında CHP’li Gürer’e, emeklilerin berbere dahi gidemediğini, kendi tıraşını kendileri olduğunu belirten emekli vatandaş, “Buradaki arkadaşlarımızın hepsi şunu kabul etmek durumunda: Bizi bırakın, herhangi bir şekilde rahat bir yaşam sürdürmeyi, berbere girip tıraş olmakta sıkıntı çekiyoruz. Bugün bir tıraş 300 lira olmuş. 300 lirayı veremeyecek durumdayız. Açıkçası kendi tıraşımızı kendimiz yapar durumdayız. Recep Tayyip Erdoğan, sayın cumhurbaşkanı, bize bazı şeyleri öğretti; en azından tıraş olmayı ya da kendi işimizi kendimiz halletmeyi gibi…”

ÖRGÜTLÜ MÜCADELE ŞART

Emekli vatandaş, “Sadece burada değil, emeklilerin birleştiği sokaklarda, kahvelerde hep aynı söylem var. Herkes bu durumdan dert yanıyor. Biz sonuç almada, çözüm noktasına gitmekte de çok basiretsiziz. Ben kendimi de bunun içine katabilirim; kendim de emekliyim. Ama bunun çözüm yollarından bir tanesi de birleşip örgütlü bir mücadele etmemizden geçiyor. Yani bir slogan var: “Birleşe birleşe kazanacağız” deniyor. Ama emeklilerin, çalışanların ayrımsız bir sendika çatısı altında toplanıp haklarını gerçekten bu şekilde aramalarında fayda olduğunu düşünüyorum.” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise, “Örgütlülük çok önemli, bu konuda hemfikiriz. Ama emeklilerin aldıkları maaşların da artırılması gerekiyor. Emekliler ciddi anlamda ekonomik sıkıntı altında yaşıyor. Ben bayram süresince gittiğim, gezdiğim yerlerde çoğu emeklinin evinden çıkamadığını, hatta misafir gelecek kaygısı yaşadığını da gördüm. Şeker almakta zorlanmışlar, çay almakta zorlanmışlar. Misafirleri alamaz duruma düştüklerinden söz ediyorlar.” diyerek konuştu.

ÇOCUK OKUTAN EMEKLİNİN HALİ HARAP

Çocuğu üniversitede okuyan bir emekli vatandaş ise yaşadığı süreci, “Hem emekli olup da 11-12 bin lira maaş alıp bir de İstanbul gibi yerde öğrenci okutmak ne kadar zor bir şey, çok iyi biliyorum. Hem ev kirası verecek… Benim oğlum şu an İTÜ’de okuyor ama emekli maaşımdan başka gelirim yok. Her şeyimizden kısıyoruz, çocuğu okutmaya çalışıyoruz. Ne şartlarda öğrenciye yetiştirmek zorunda bırakıldığımızı anlatamam. Yani onu bir baba olarak yaşadığım acıyı bir ben biliyorum. Şimdi öğrencilerden bahsediyoruz. Yurtta yemekler yenmez durumda. Öğrenciler hep dışarıdan yiyorlar, o da bir maliyet emekli için. Öğrencilerin ulaşım, barınma, eğitim, onların vermiş olduğu demokratik üniversite mücadelesi bir yanda, emekliler bir yanda. Ülkemiz başlı başına bir mücadele topluluğu oldu.” sözleriyle anlattı.

 

About Post Author