‘Gelin Kardeş Olalım’ Projesi tanıtım ve değerlendirme toplantısı Edremit İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya; Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı ve Edremit Belediye Başkan Vekili Tümdeniz Çelebi de katıldı.
Edremit Belediyesi’nin de paydaşı olduğu Gelin Kardeş Olalım Proje toplantısına; İlçe Kaymakamı Ali Sırmalı, Edremit Belediye Başkan Vekili Tümdeniz Çelebi, Ticaret Odası Meclis Başkanı Mehmet Semerci, Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Diker, Edremit Tarım ve Orman İlçe Müdürü Recep Özbudak, Proje Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Bülent Coşar, Proje Koordinatör Yardımcısı Ziraat Yüksek Mühendisi Muzaffer Kaşıkçı, Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü teknik personelleri kurum ve kuruluşların temsilcileri ile Edremit üreticileri katıldı.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerin anısına saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantı, Proje Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Bülent Coşar’ın proje tanıtımı ve proje kapsamında kazanılan deneyimlerini katılımcılarla paylaşmasıyla devam etti. ‘Gelin Kardeş Olalım’ Projesi’nin ilçe tarımına katkı sağlayacağı vurgulayan Coşar, özellikle kurulmakta olan Edremit Tarıma Dayalı İhtisas ve Organize Sanayi Bölgeleri (TDİOSB) ile süs bitkisi üretiminde ve seracılıkta örnek bir kent haline getirilmesini planladıklarını belirtti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Recep Özbudak ise yaptığı konuşmada, ‘Gelin Kardeş Olalım’ Projesi’nin nasıl geliştiğini ve hangi amaçlara hizmet ettiğinin anlattı. Projenin bir yıllık gelişimi ve faaliyetleriyle ilgili sunum yapan Özbudak, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün teknik personeli ve 25 kişiyle Kaş’a giderek katıldıkları ilk teknik gezide, bölge çiftçilerinin seralarda yetiştirdikleri çeşitli tarım ürünleri ve Sera Teknolojileri hakkında teknik bilgiler edindiklerini ifade etti. Ardından Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı projeyle ilgili açıklama yaptı. Gelin Kardeş Olalım’ Projesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Sırmalı, sözlerine şu şekilde devam etti: “ Projenin ilçemizde kurulacak TDİOSB üretilecek süs bitkileri üretimine olumlu etkileri olacak. Antalya’nın bu konudaki tecrübe ve bilgilerinden İlçe üreticilerimizde istifade ederek sektörel gelişmeleri takip edeceğiz. Bu proje ile İlçemizde kurulacak TDİOSB çalışacak personellerin Antalya’da bilgi ve tecrübe edineceklerdir. Bölgenin tarım ve Turizm potansiyeli daha da geliştirerek en kısa sürede Edremit’i Ziyaret eden misafirlerimizi süs bitkileri seralarımızda da gezdireceğiz. Kurulacak TDİOSB de ilçeye ekonomik katkı sunacağı gibi 1500 kişiye de istihdam olanağı sağlanacaktır. Ayrıca TDİOSB içerisinde GMKA sunmuş olduğumuz AR-GE Sera Projesi ile bölgenin Endemik çiçek türlerinin bu serada ıslah edilip tohumları çoğaltılarak ülke geneline bu bölgenin ismi bu çiçeklerin satışı yapılacaktır” dedi.
Toplantı, 2020 yılı tarımsal desteklemeler, TARSİM Uygulamaları ve zeytinde meyve çürükçülüğü, zeytin hastalıkları ve bu hastalıklarla mücadele yöntemlerinin anlatıldığı sunumla sona erdi.