Buca Belediyesi’nin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği işbirliğiyle kurduğu ‘Mülteci Destek Masası’, Dünya Mülteciler Günü’nde çalışma raporunu açıkladı. Mültecilerin toplumsal hayata adapte olabilmeleri ve eşit yaşam hakkı sağlayabilmek için hizmet veren Merkez, 2019 başından beri 3 bin 486 mültecinin hayatına dokundu.
İzmir’de en fazla mülteciye sahip ilçe olan Buca’da, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) işbirliğiyle 2019 başında Buca Belediyesi Mülteci Destek Masası kuruldu. Çamlıkule Ceren Özdemir Semt Evi’nde faaliyete başlayan merkez, ilçede ikamet eden mültecilere hak ve hizmetlere erişim konusunda danışmanlık sağlamak, özel ihtiyaç sahibi olarak tespit edilen kişileri ilgili kurumlara yönlendirmek, tercümanlık ve danışmanlık hizmeti sağlamak ve mültecilerin yerel halkla uyumunu arttırmak gibi faaliyetler yürüttü.
3 BİN MÜLTECİYE BİREBİR DANIŞMANLIK
Buca’da ihtiyaç sahibi ve özel durumu olan mültecileri tespit ederek çalışmalarına başlayan Destek Masası görevlileri, telefon üzerinden ve saha ziyaretleri yoluyla toplam 3 bin 486 mülteciye hak ve hizmetlere erişim ile ilgili danışmanlık sağladı. Mültecilerden bin 657 tanesi ilgili kurumlara yönlendirilerek özel sorunlarının çözülmesine aracılık edildi.
UYUM PROJELERİ
Danışmanlık hizmetinin yanı sıra mültecilerle yerel halk arasındaki uyumun arttırılması konusunda da çalışmalar gerçekleştiren Masa, Türk ve Suriyeli annelerin bir araya getirildiği Anneler Günü etkinliği, mülteci çocuklarla akvaryum gezisi, veli toplantıları, muhtar bilgilendirme toplantıları gibi çok sayıda etkinlik düzenlendi.
350 HİJYEN KOLİSİ ULAŞTIRILDI
Mülteci Destek Masası, pandemi sürecinde mültecilerin koronavirüsten korunması ve virüsün yayılmasını engelleyebilmek için de çalışmalar gerçekleştirdi. Mültecilere, kadın ve erkeklere özel olarak hazırlanan, içerisinde el dezenfektanından temel kişisel bakıma kadar çeşitli ürünlerin bulunduğu 350 hijyen seti dağıtıldı.