İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Nuri Aslan’ın geçmişini çok az kişi biliyor. Bir zamanlar ayağında kara lastik ayakkabılarla İstanbul’a gelen, sabah 05.30’da bakkal açan, fabrikada tuvalet temizleyip yer süpüren bir gençti. Yıllar sonra aynı fabrikada genel müdür oldu, ardından İstanbul’un yönetiminde görev almaya başladı.

Aslan’ın çocukluğu Sivas’ın bir dağ köyünde geçti. İlkokul üçüncü sınıfa kadar köyde okudu. Kışın karın insan boyuna ulaştığı günleri, çocuk yaşta saatlerce yürümek zorunda kaldığını hâlâ hatırlıyor.
İstanbul’a geldikten sonra hem çalıştı hem okudu. Bakkal çıraklığı yaptı, ardından Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümünü bitirdi. Ancak ekonomik şartlar nedeniyle gemilerde çalışamadı. Bir süre kasaplık yaptı, sanayiye girdi.
Tam 33 yıl aynı şirkette çalıştı. İlk yıllarını anlatırken “Tuvalet de yıkadım, yer de süpürdüm.” diyor. Geceleri freze tezgâhında çalışarak kendini geliştirdiğini, küçük bir atölye olan şirketin zamanla dünyanın önde gelen firmalarından birine dönüştüğünü ve kendisinin de genel müdürlüğe yükseldiğini anlatıyor.
Siyasi hayatına 1999 yılında Küçükçekmece Belediye Meclisi’nde başlayan Aslan, yıllar içinde Beylikdüzü ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görev aldı. 26 Mart 2025’te ise İBB Başkanvekilliğine seçildi.
Hayatında az bilinen bir ayrıntı daha var. Nuri Aslan’ın doğum günü 10 Kasım. Atatürk’ün ölüm yıl dönümüne denk geldiği için bugüne kadar doğum gününü kutlamadığını söylüyor.
Sivas’ın karlı dağ köyünden İstanbul’a, bakkal çıraklığından mühendisliğe, fabrika işçiliğinden genel müdürlüğe ve sonunda Saraçhane’ye uzanan bir hayat hikâyesi.

