Başkan Soyer Tarım İçin Sahada.. Gençler İmece’yi Öğrendi..Yaşlılar Köy Enstitülerini Hatırladı

Başkan Soyer Tarım İçin Sahada.. Gençler İmece’yi Öğrendi..Yaşlılar  Köy Enstitülerini Hatırladı

İsviçre Webster Üniversitesi’nde “Uluslararası İlişkiler” ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nde “Avrupa Birliği” alanlarında yüksek lisans yapan iyi düzeyde İngilizce ve Fransızca konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer bugünlerde toprağın dilinden konuşarak bir diğer ihtisas alanı  ” Tarım’da halkla bütünleşti ve Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi.

Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında “Üreticinin ürünü dalında kalmasın” düşüncesi ile hasada destek olma gönüllülüğü başlatan İzmir Belediyesi ilk olarak Kemalpaşa’daki kiraz üreticisinin mahsulünü 20-35 yaş arasındaki gönüllü gençlere toplattı. Başkanın günlüğünden paylaştığı yeni sistemin kiraz ile sınırlı kalmayıp şeftali, çilek, erikte de devam edeceğini bidirdi.

Gönüllü hasata katılma sistemi nasıl çalışıyor?

Bizİzmir dijital platformunun ana sayfasından “Katıl” butonu ile açılan sayfada da “Gönüllülük” başlığına tıklayarak üye olan gençler  “Gönüllü Formu”nu doldurarak başvuruyor. Ancak bu gençlerde  sağlık problemi olmayan ve arazi koşullarında çalışabilecek adaylar kabul edildi. Kabul öncesi gençler sürecte  kendilerine gönderilen ”hasat eğitim videosu”nu izledikten sonra “İzledim” onayıyla birlikte başvuruları  kabul edildi.

Modern Köy Enstitüsü Uygulama Modeli olarak değerlendirilen ve büyük ilgi gören ‘meyve hasadı gönüllü destek programına 647 kişi başvurdu. İlk gün (11.Mayıs 2020)  18 köyde 46 üreticinin bahçesinde 252 gönüllü ile hasat yapıldı.Peki  sistem nasıl çalışıyor sorusunun  cevabı ise şöyle:

Üreticiler de taleplerini telefonla  belediyeye iletiyor.Gönüllüler sabah 07.30 da bahçede hazır oluyor.İlk olarak kirazda uygulanan hasat için  toplama saat 17.00 ye kadar sürüyor Üreticilerle meyve bahçelerinde olan Gönüllüler’e  çalışma programları cep telefonlarına sms olarak gönderiliyor.Hasata katılan Gönüllülere Maske, eldiven ve dezenfektan gibi günlük hijyen setleri beraberinde veriliyor.Ulaşım ve öğle yemekleri İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanan hasat toplama 10 Haziran’a kadar  sürecek. Hasata katılan gönüllülerin ‘İzmirim kartlarına günlük 5 biniş bedeli olmak üzere haftalık 35 biniş bedeli yüklenmesi  ve her hafta kendilerine gıda paketi hediye olarak verilmesi  hasat yapan gençlere belediye jesti oldu.

”İnsanlık imeceyi bizden öğrendi. Hafızamızı tazeliyoruz”

Hasat  hakkında Başkan Tunç Soyer bu uygulamanın içine giren gençlerle iftihar  ettiğini ve gençliğin kadim  imece usulünü bu programla uygulayarak yaşadığını söyledi.Soyer  sözlerine şöyle devam etti : “Bu imece, bizim keşfettiğimiz bir şey değil. İmece bu topraklarda binlerce yıllık bir gelenek. Bizler o kadim kültürün evlatlarıyız. Bu, çok gurur verici bir şey. İnsanlık imeceyi, yani birlikte yaşadığın yeri iyileştirmek için emeğini, zamanını feda edebilmeyi bizden öğrendi. Biz bugün sadece hafızamızı tazeliyoruz. Gençler bugün bizimle ve üreticiyle beraber ürün hasadı yapacak. Onlarla iftihar ediyorum ve Türkiye’ye örnek olacaklarını düşünüyorum”  dedi.

Büyükşehir öncesi dokuz yıl boyunca turizm sektöründe yönetici olarak faaliyet gösteren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer  1991’de Seferihisar’da halen faal olan bir tatil köyünün kurulmasına ve İzmir Turizmi’ne kazandırılmasına önayak olmuştu. Pandemi sonrası çok önemli olacak olan tarım konusunda meyve hasadı gönüllü destek programına da önayak olan Soyer’in  bu uygulama ile tüm Türkiye  tarımında  örnek  olacağı bekleniyor.

(Haber/Yorum: Dr. Metin Gürsan Kent Hayat Koordinatörü – İSTANBUL )

 

About Post Author