Büyükşehir Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Haftası kapsamında Başkent’te çeşitli etkinliklere ev sahipliği yaptı. Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) ile Kadın Danışma Merkezi iş birliğiyle “Birlikte Güçlüyüz” etkinliği düzenlendi. Etkinlikle Türk ve Mülteci kadınlar bez çanta tasarımları yaparken, sosyal uyum projesi kapsamında Uluslararası Meslek Edindirme Merkezi Mutfak Atölyesi’nde de farklı kültürlerin yemeklerini tattılar.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Haftası nedeniyle düzenlediği farklı etkinliklerle kadınları bir araya getirdi.
Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) ile Kadın Danışma Merkezi iş birliğinde gerçekleştirilen “Birlikte Güçlüyüz” etkinliğinde, Türk ve Mülteci kadınlar bez çanta tasarımı yaparak kaynaşma imkanı buldu. Büyükşehir Belediyesinin bir başka ev sahipliği yaptığı etkinlik ise Uluslararası Meslek Edindirme Merkezi (UMEM) Mutfak Atölyesi’nde düzenlendi.
BAŞKENT’TE KADINLARIN VERDİĞİ ORTAK MESAJ: “BİRLİKTEN GÜÇ DOĞAR”
BELMEK eğitmenlerinin eşliğinde birbirinden renkli bez çanta tasarımları yapan Türk ve Mülteci kadınlar bu etkinlik sayesinde birbirleriyle tanışma fırsatı buldu.
Kaynaştırma etkinliği için Büyükşehir Belediyesine teşekkür eden Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Ankara Toplum Merkezi Sosyal Uyum Sorumlusu Hamide Kayadelen, düşüncelerini şu sözlerle paylaştı:
“Mültecilerin Türkiye’de uyum sağlaması konusunda çalışıyoruz. Bugün kadına şiddete karşı farkındalık yaratmak amacıyla bir araya geldik. Bir dayanışma çalışması olarak bez çanta işleme atölyesi yaptık. Bu tür etkinlikler birbirlerini tanıyan kadınların daha da sosyalleşmelerini sağlıyor.”
KÜLTÜRLERİ BULUŞTURAN MUTFAK ETKİNLİĞİ
Kuzey Ankara’da bulunan Uluslarası Meslek Edindirme Merkezi’nde (UMEM) düzenlenen bir başka etkinlikte, Türk ve Mülteci kadınlar mutfağa girerek kendi kültürlerini yansıtan yemekler yaptılar.
Toplumsal farkındalık çalışmalarının etkili olduğunu ifade eden ve Mutfak Atölyesi’ne katılan Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Bozkurt, şu değerlendirmelerde bulundu:
“UMEM’de kentimizde mülteci olarak kalan vatandaşlara eğitim verip istihdama katılmaları ve meslek edinmeleri için çalışmalar yürütüyoruz. Kadın Sığınma Evlerimizde kalan konuklarımız ve mülteciler hep birlikte Türk ve Suriye mutfağından örnek yemekler yaptılar. Bu sayede birbirleriyle kaynaşıp, farklı mutfakları tanıma fırsatı buldular.”
Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Projeler Şube Müdürlüğü ile Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Kadın ve Aile Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen Mutfak Atölyesi’nde konuşan UMEM Aşçılık Şefi Tarık Yıkılmaz ise düşüncelerini, “6 Türk 6 yabancı uyruklu öğrencimiz var. Kendi aralarında sosyalleşip yemek yaptılar ve birbirlerinin yemeklerini tattılar. Bu yemekler yapılırken amaç kültürel aktarımların da sağlanmasıydı. Kurslarımıza katılan kadınlar da ayrıca kurs sonrasında meslek edinerek, iş imkanı bulmada veya kendi iş yerlerini açmada daha şanslı oluyorlar. Bu da bizi mutlu ediyor” sözleriyle paylaştı. AHA.