Alfa Kuşağı ve 4.Örgütlerin Yönetimi Uluslararası Kongresi

   Y ,Z kuşakları derken kuşak terminolojisini Alfa Kuşağı meşgul etmektedir. En genci 1 ,en ileri yaşlısı 14 yaşındadır.2011 -2025 yılları arasında doğanları kapsamaktadır. Teknoloji destekli yaşam değil onlarınkisi…Teknoloji içinde yaşamdır yaşamları…Çok kültürlüdürler, dünyayı izliyorlar, videolar, yazışmalar dünyalı gibi olduklarını gösteriyor. Farklı kültürleri yadırgamıyorlar, empatiktirler. Aşağıda o nedenle geleceğin liderleri olacaklardır diyorum Her şey teknolojiktir, en yenidir, en iyidir. Sadece telefon değil, tabletler, videolar ,alışveriş hep internete entegredir.

Okumaktan çok izlemeyi görüştüklerini. her şeydir. Hep yeniyi öğreniyorlar, hep öğretmenin verdiğinin ötesine geçiyorlar. Meraklılar, sorguluyorlar…Herkesi sorguluyorlar; ebeveynlerini, öğretmenlerini, arkadaşlarını, görüştüklerini. Neden-sonuç ilişkisi önemlidir..

Marka bağımlılar ama aynı zamanda marka olacaklar. Zira kurumsal öğrenmenin ötesinde kendi kendilerine öğreniyorlar, fazlasını biliyorlar…

Henüz çalışma çağında değiller ama internetten finansal yatırım yapıyorlar, uluslararası borsalarda işlem yapıyorlar. İş dünyası, Alfa Kuşağına hazırlanmalı ve hazırlamalıdır bu kuşağı aynı zamanda…İş dünyasının planı var mı bilemeyiz ancak biz Kongre Yönetimi olarak Alfa Kuşağını gündemimize aldık. Dahasını sonraya bırakıp kongremize dönelim ve kongremiz bağlamında da anlatalım Alfa Kuşağını…

Sevgili meslektaşlarım, sevgili Örgütlerin Yönetimi Topluluğu üyelerimiz, sevgili iş dünyası üyeleri; girişimciler ve yöneticiler, araştırmacılar ve lisansüstü eğitim enstitülerinin sevgili öğrencileri, organizasyon ekibimizin değerli mensupları 3 aylık aradan sonra (1-3 Kasım 2024) nihayet 4.Örgütlerin Yönetimi Uluslararası Kongresi için süreci başlatmış bulunmaktayız…

Yoğun geçecek 2 yıl bizleri bekliyor…Üç günlük etkinlik için yaklaşık 2 yıl hazırlanmaktayız.2 yıl sonra 12-14 Kasım 2026 ‘da kongremizin 4.’sünü başarıyla gerçekleştireceğiz. Kongremize gerçekleştireceğimiz çalıştaylarla hazırlanacağız…

Dördüncü kongremizin ana temasını 3.kongremizin son gününde ilan etmiştik:” Y ,Z, Alfa ve C Kuşaklarına Yönelik Liderlik Tarzları ve Modelleri”….

   Y,Z,Alfa  kuşakları farklı kişiliklere ve beklentilere sahipse; X ve Babyboomers kuşakları olmakla birlikte bilgi teknolojileri adaptasyonu ,davranış kalıpları benzerliği –Y ve Z ile—nedeniyle C kuşağı da  farklı liderlik tarzı ve modeli beklentileri bulunmaktadır.

Bizler yöneticiliğin liderliği de kapsayan genel nitelikli bir kavram, olay ve olgu olarak ele almaktayız. Aralarında fark olmadığını ve iç içe olduklarını değerlendirmekteyiz. Yönetici mutlaka lider de olmalıdır. Zira görevlerinden birisi liderlik yapmaktır.”Her lider yöneticidir ,her yönetici lider olamaz tekerlemesine ,ezberine ve klişesi”ne takılmayalım…Her yönetici aynı zamanda lider olmak zorundadır. Görevi odur zaten. Her lider, kişilik gücü belirdiği zaman yöneticiliğe yolculuk eder.Ancak resmi bir örgütte değilse ,sosyal ve informal ortamlarda lider olarak kalabilir ,çünkü yöneticilik meşruiyet gerektirir, resmiyet gerektirir. Asıl olan yneticinin olduğu her yerde liderliğin de belirip var olmasıdır…Bu cümleden olarak, beni sevmek zorunda değilsiniz, saymak zorundasız diye düşünen ve konuşan resmi yönetici çok da doğru konuşmuş olmamaktadır. Sevilmek durumundasınız, sempatik olmak durumundasınız…

Her neyse ..Tartışmayı kongremize ve hazırlık çalıştaylarına bırakalım..

Ana tema bu şekilde belirlenmiş olmakla birlikte kongremizde Yönetimin 4K’sı çerçevesinde tüm yönetim konularında bildiriler sunulacaktır. Paneller ve konferanslar organize edilecektir. Bildirileri yönetimin 4K’sının alt konu başlıklarından bekliyoruz:

-K1:Kavramsal ve Kuramsal Açıdan Yönetim

-K2:Konusal Açıdan Yönetim

-K3:Kurumsal Açıdan Yönetim

-K4:Kurumlararası geçiş Açısından Yönetim

Yönetimin 4K’sı kavramını- yeniliğini bizler bilim dünyasına kazandırdık. Yönetimin 4K’sı yönetim biliminin kazandırdık. Yönetimin başka deyimle,4 kategorik kapsama alanını ifade etmektedir. Tüm konular mutlaka bu 4 K’dan birisinin alt unsurudur diye düşünmekteyiz.

Bu bağlamda yönetimin tüm alanlarından bildiriler, konferanslar ve nihayet paneller beklemekteyiz. Bütüncül yaklaşımımızı örgütler için de uygulamaktayız. Yönetimin 4K’sındaki konuların tamamı sadece işletmeler için değil, aynı zamanda kamu kurumları, yerel yönetimler, siyasal partiler, medya, uluslararası örgütler, STK’lar için de geçerlidir diye düşünmekteyiz. Konuları konuşacağımız gibi kurumları da konuşacağız.Velhasıl tüm örgütleri içermekteyiz..

2011-2025 yılları arasında doğanlar Alfa Kuşağı olarak belirlenmiştir.Ekran kuşağı ,doğuştan bilgi teknolojilerine aşina ve hatta doğmadan aşina da denilebilir.Ekran kuşağı ,özgür ,beklenenin ötesine geçen kuşak olarak tanımlanmaktadırlar..İnternet ortamında yaşamaya alışmışlar.Dersler ,arkadaşlıklar ,iletişim ,siparişler internet ortamındadır .Telefonlar sadece geleneksel iletişim için değil ,internetin ulaştığı her konu için kullanılmaktadır nedenle erken çağında en gelişmiş telefon çocuklara verilir mi diye sorgulamayalım…Şu anda en yaşlı olanı 14 yaşındadır ama örgütler bu kuşak için hazırlanmalı hem de bu kuşağı iş dünyasına insan kaynağı olarak hazırlamalıdır.Ekip çalışmasına yatkın olmalılar. Kişisel gelişime açık olmalılar. Eleştirel söylem kültürü gelişmeli, yenilikler kimi kez klasik tutum ve davranışlara adapte olmayı da gerektirebilir. Ebeveynlere ve eğitmenlere önemli görevler düşmektedir…

Alfa Kuşağı kendi kendine öğrenmede mahirdir, yetkindir. Aslında marka olmak kendi kendine öğrenmenin sonucudur. En marka lise yada üniversiteden mezun olmak markalaşmanın garantisi değildir. Öğretilenin ötesine geçmek, kendi kendine öğrenmek, okumak-yazmak, enetelektüel olmak gereklidir. Herkesin bildiğini bilmek ,herkesin mezun olduğu okulda okumak marka garantisi bilmek, herkesin genel müdürleri ve CEO’ları ve bunlardan da ötesi girişimcileri Alfa Kuşağından çıkacaktır.

Sonuç olarak, çok sonra için çok önce çalışmalıyız, Alfa Kuşağı bunu gerektirir. Aslında vizyon da bunu gerektirir. Kongre gündemine alarak biz akademik olarak görevimizi yapmaya çalışacağız. Asgaride herkesin öğrendiğini öğrenerek fark yaratamatayız, fark yaratmak bize bağlıdır. Öyleyse Alfa Kuşağını örnek alalım. Çok bildiri gelmesini bekliyor ve istiyorum.

İnternete girelim değil, internette yaşayalım Alfa Kuşağını yansıtır.İnternetten çıkmaları olanaklı değildir zira…Elbette kongremizde Y,Z ve C kuşaklarını da tartışacağız.Yazımızın bu kısmını ve giriş kısmını Alfa Kuşağı domine etti ,farkındayım..Y Kuşağı davranış kalıplarıyla ve alışkanlıklarıyla yaşayan ve çalışan C Kuşağı da incelenmelidir ki bunu da inceleyeceğiz.Kongremizde tüm kuşaklar ele alınacak ,tartışılacak dolayısıyla. Kuşaklararası şölen gibi olacak. Liderler yarışı, festivali gibi…

Her neyse, detaya çok girmeyelim ,12-14 Kasım 2026 ‘da kuşakları da, yönetimi de, liderliği de konuşacağız…

 

About Post Author