ZAFER

30 Ağustos işgale ve sömürüye dur demenin adıdır.

30 Ağustos haklı olanın, güçlü olandan sorduğu hesabın adıdır.

30 Ağustos Manda ve himayeye karşı bağımsızlığın adıdır.

30 Ağustos Emperyalizmin Anadolu’dan kovuluşunun adıdır.

30 Ağustos Ulusun idaresine dayalı, halkın egemenliğinin adıdır.

30 Ağustos Baş Kumandan Mustafa Kemal Atatürk’dür.

30 Ağustos Tam Bağımsız Türkiye Cumhuriyetinin adıdır.

 

30 Ağustos ZAFER in adıdır.

 

Büyük Önderimiz Atatürk komutasındaki Türk ordusunun 26 Temmuz 1922`de başlayan ve 30 Ağustos 1922 de kazanılan Başkomutanlık Meydan Muharebesiyle sonuçlanan, Başkumandanlık Meydan muharebesi Başkumandan Mustafa Kemal Paşa tarafından şahsen yönetildiği için Başkumandanlık Meydan Muharebesi olarak anılır.

 

30 Ağustos Zafer Bayramı Başkomutan Mustafa Kemal’in bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin başarıya ulaşması için bir meydan savaşı yaparak, işgalcileri kesin bir sonuç alacak şekilde vurmayı amaçlamaktadır. Büyük Taarruz Başkomutan Meydan Muharebesi ulusal kurtuluş savaşımızın da son safhasıdır.

 

1919 yılında Birinci Dünya Savaşı sonrası İtilaf Devletleri, Mondros Ateşkes Antlaşması hükümlerine dayanarak Anadolu‘yu işgale başladılar. İtilaf güçlerinin donanması İstanbul‘a, Fransızlar Adana‘ya, İngilizler Urfa, Maraş, Samsun‘a, İtalyanlar, Antalya ve Anadolu‘nun güneybatısına yerleşti. 15 Mayıs 1919‘da İtilaf devletlerinin izni ve desteğiyle İzmir‘e çıkarma yapan, Yunan ordusu 1921‘de Polatlı yakınlarına kadar geldi.

 

Milli mücadele yolunda ilk adım 19 Mayıs 1919 sabahı Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkışıyla atıldı. Zorlu, kararlı ve umutlu bir şekilde geçen üç yılın ardından 26 Ağustos 1922’de günün ilk ışıklarıyla başlayan Büyük Taarruz, 30 Ağustos günü Başkomutanlık Meydan Muharebesi kazanılarak, büyük zaferle sonuçlandı.

 

26 Ağustos sabahı Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, yanında Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa ve Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa ile birlikte muharebeyi idare etmek üzere Kocatepe’de kararlarını verdiler. Artık işgalci emperyalistleri yurttan kovmak için ne gerekiyorsa yapılacaktı. Büyük Taarruz burada başlamıştır. Diğer tarafta Anadolu’yu işgalcilere teslim ederek, Anadolu halkına sömürü ve zulmü layık gören Osmanlı hanedanı ve peşindeki din tüccarı mandacılar tasını tabağını toplayıp ülkeyi terk  etmiştir.

 

30 Ağustos zaferinin ışığı tüm yurdu ve dünyayı aydınlatmaya başladı. 11 Ekim 1922’de imzalanan Mudanya Ateşkes Anlaşması ile Doğu Trakya’da, silahlı çatışma olmadan Yunan askeri yurdu terk etmiştir.  24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Barış Antlaşması ile Türkiye bağımsızlığını tüm dünyaya kabul ettirmiştir. Türk milletinin yurtseverliği ve işgale, sömürüye karşı dirençli mücadelesi sonucu Emperyalist işgalden vatan toprakları kurtarılmış, Büyük

Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde, ulus iradesine dayalı, egemenliğin kayıtsız şartsız halkın olduğu bağımsız Türkiye Cumhuriyet’i 29 Ekim 1923’te ilan edilmiştir. Cumhuriyet’le birlikte yapılan devrimlerle, çağdaş, laik ve demokratik Cumhuriyet’in temelleri atılmıştır.

 

Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde gerçekleşen, emperyalist işgal altındaki topraklarımızdan işgalci ve sömürücü güçlerin kovulmasıyla kurulan bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nde 30 Ağustos Zaferi’ni 1926 yılından beri Zafer Bayramı olarak kutluyoruz. 30 Ağustos zaferi için ilk kutlama, 1924 yılında Dumlupınar’a bağlı Çal köyü yakınlarında yapıldı. “Başkumandan Zaferi” adıyla düzenlenen törenlere Mustafa Kemal Atatürk de katılarak eşi Latife Hanım ile birlikte “Meçhul Şehit” anıtının temelini atmıştır.  30 Ağustos 1926 yılından itibaren kutlamalar milli bayram ilan edilerek Türk ordusuna ithaf edildi.

 

Büyük Zafer’den iki yıl sonra Mustafa Kemal Paşa, Başkomutan Meydan Muharebesi’ni sevk ve idare ettiği Zafertepe’de 30 Ağustos 1924 tarihinde Büyük Zafer’in önemini şu şekilde ifade etmiştir. “… Hiç şüphe etmemelidir ki yeni Türk devletinin, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri burada atıldı. Ebedî hayatı burada taçlandırıldı. Bu sahada akan Türk kanları, bu semada uçuşan şehit ruhları, devlet ve cumhuriyetimizin ebedî muhafızlarıdır…”

 

Kurtuluş savaşımızın ve 30 Ağustos zaferinin kahramanlarını saygıyla anıyorum.  İşgal ve sömürü varsa “Ya istiklal ya ölüm”  diyenlerde var.

 

30 AĞUSTOS ZAFERİNİN KOMUTANLARI

 

KOMUTANLAR:

Mustafa Kemal Paşa,

İsmet Paşa,

Fevzi Paşa,

Nurettin Paşa,

Yakup Şevki Paşa,

Fahrettin Paşa.

 

1.ORDU: Sakallı Nurettin Paşa, Kurmay Başkanı: Mehmet Emin Koral 3.Süvari Tümeni:  İbrahim Çolak, 6. Tümen: Nazmi Solok, 1. Kolordu İzzettin Çalışlar,  57. Tümen Reşat Çiğiltepe, 14. Tümen Ethem Necdet Karabudak, 15.Tümen Ahmet Naci Tınaz, 23.Tümen Ömer Halis Bıyıktay, 4.Kolordu: Kemalettin Sami Gökçen, 11.Tümen: Ahmet Derviş, 12.Tümen: Osman Nuri Koptagel, 5.Kafkas Tümeni: Halit Akmansü, 8.Tümen Kazım Sevüktekin, 2. Kolordu: Ali Hikmet Ayerdem, 7.Tümen Ahmet Naci Eldeniz, 4.Tümen Mehmet Sabri Erçetin, 3.Kafkas Tümeni, Kazım Orbay. 5. Süvari Kolordusu: Fahrettin Altay, 1. Süvari Tümeni: Mürsel Bakü, 2. Süvari Tümeni: Ahmet Zeki Soydemir, 14. Süvari Tümeni, Mehmet Suphi Kula,

 

2.ORDU: Yakup Şevki Subaşı, Kurmay Başkanı: Hüseyin Hüsnü Emir Erkilet 3.Kolordu: Şükrü Naili Gökberk, 61. Tümen: Salih Omurtak, 41. Tümen Alaâddin Koval, 1. Tümen: Abdurrahman Nafiz Gürman, 6. Kolordu: Kâzım İnanç,  17.Tümen: Hüseyin Nurettin Özsu, 16. Tümen: Aşir Atlı.

 

ŞANVER SARISALTUN  / AĞUSTOS 2024

 

About Post Author