KAFKASLARDA VENEDİK ÖRNEĞİ – ARDAHAN

KAFKASLARDA VENEDİK ÖRNEĞİ – ARDAHAN

Doğu’da Turizm Cazibesi Olmasına Aday Ardahan Kalkınmadan Geri Bırakılmamalı

İzmir Büyükşehir Belediyesinin Tanzim Satış Mağazalarında Ardahan Kura Markalı Ürünleri Gördüm ve Gururla Duygulandım, mağaza yetkilileri Ardahan Bölgesinin tamamen organik ürünleri çok beğeniliyor ve çoğu müşterilerimize yetiştiremiyoruz, umuyoruz Ardahan’daki üretim tesislerinde kapasite artırımı olursa bölge için büyük ekonomik kazanç sağlayabilir ve bunun iyi bir tanıtımına ihtiyaç vardır. Özellikle Kura Kavurması Markası ile üretilen katkı maddesi sıfır ve insan sağlığına deva olan bir ürün,  Bal, Tere Yağı ve peynir Çeşitlerinin tamamı Yüksek rakımlı Mera otlaklarından doğal olarak üretilmektedir. Ardahan belediyesinin bu yöresel organik ürünleri bir çatı altında bulundurması ise Altın sokakta değil sarrafta satılır duruma getirmesi hem tüketici hem de üretici arasında önemli bir güven halkası olmuştur.

Ardahan Bakir topraklara sahip tamimiyle hayvancılık ve daha önemlisi Ata tohumu bakımından oldukça yüksek verimliliği dikkate alınmamış ve özellikle hayvancılık bakımında alışılmışın dışına çıkılmamış ve Tıbben hayvancılığın verimliliği konusunda temel bir eğitimin alınmamasından kaynaklı kısmen bilgi eksikliğinden ötürü hayvan üretiminden soğumuş durumda aslında ırk babında yeteri derecede bilgi sahibi olunursa kat kat kendiliğinden daha fazla üretmenin odağında kendini bulacaktır. Bunun yolu Ziraat ve Veteriner Fakültelerindeki hocalardan bilgi edinilerek aydınlanır.

Son Yıllarda Yapılan Festivallerin Çoğu Aşağıda Anlattıklarımın Özetidir.

Ne yazık ki özellikle yaz aylarında gerçekleşen kültürel etkinliklerde bölgenin temel sorunları ile ilgili hiçbir şeyin dile getirilmediği ve tamamen Siyasi platformlarına dönüştüğünü görüyoruz.

Bölgenin Kalkınmasının önünü açacak diğer etkenler ise tanıtıma dayalı, Sempozyum, Panel, Konferanslar vs. bunun eşliğinde basının tarafsız bölge kalkınmasına asla gölge düşürmeyecek ve gerçekleri topluma aktarmada vicdani görev olarak katkı vermelerinin önemi ön plandadır.

Bölgemizde Tarım alanında yeni yeni ürünler üretilmeye başlandı, Arpaçay ve Digor İlçelerinde Organik Kavun ve Karpuz Üretildi ve önemli gelişme örnekleridir. Zirai Eğitim kurumları ve çiftçiler arasında bilimsel ve önemli diyaloglar kurulması lazımdır. Tarım ürünlerinin verimliliği Laboratuvarlarca analiz ettirilmeli alışılagelmiş tarımcılıkların dışına çıkılmalıdır.

Bu gerekliliğin ana unsurlarını halkla bütünleşme kapsamında eğitsel programların hayata geçirilmesi Şartı. Valilik, Belediye, Üniversite İl ve Tarım, Ziraat, Esna ve Sanatkârlar Odalar Birlikleri, Damızlık Sığır Yetiştiricileri, Çiftçi Malları Koruma Birlikleri, Milli Eğitim Müdürlükleri Kolektif çalışma programları ile kalkınmada önemli mesafeler alınacağına inanıyorum. Muhatapların büyük kısmını yukarıda belirttiğim gibi, çareler başka ellerden beklemek bir dahaki baharı beklemek gibi.

Eksik veya Fazla Konuştuysam Af Ola. Saygılarımla.

About Post Author