Faruk Demir: “İşimiz siyaset değil, hizmettir!”

Kent & Hayat Dergisi olarak CHP Ardahan Belediye Başkan Adayı Faruk Demir ile bir araya gelerek hedef ve projeleri hakkındaki sorularımızı yönelttik…

Ardahan’da vatandaşın vakit geçirebileceği sosyal alanlar yetersiz. Yetişkinler ve çocuklar için bu anlamda bir yatırımınız olacak mı?

Evet, vatandaşımızın ekonomiden sonra bize en çok yakındığı konulardan birisi sosyal alan yetersizliği… Bu konuda Başat Projemiz Kura Nehri’dir. Nehri işlevsizleştiren o beton blokları ortadan kaldıracağız. Projemiz de hazır. Örneğin Sayın Yılmaz Büyükerşen Porsuk Çayı’nı nasıl temizleyip Eskişehir’e kazandırdıysa, biz de Kura Nehri’ni Ardahan’ın parmakla gösterilen alanı haline getireceğiz. Kura Nehri’nin hemen yanında askeriyenin boşalttığı koca bir alan var, hemen yukarıda Ardahan Kalesi var, yani bölgenin bakir kalmış bir potansiyeli var. İşte biz bunu gün yüzsüne çıkarıp Ardahanlılara kazandıracağız.

Son yıllarda Kars’ın popülaritesinin arttığını görüyoruz. Doğu Ekspresi kenti hareketlendirdi. Genç nüfusu çekmeye başladı. Ama Ardahan bunun dışında kaldı. Doğu Ekspresi Ardahan’a kadar gelse nasıl olurdu mesela? Buna yönelik bir girişiminiz var mı?

Bacasız turizm yurtiçindeki hareketliliği sağlayan bir devinim. Ama bölgenize insan çekebilecek imkânları oluşturmanız gerekiyor. Ardahan yazın yeşili, kışın da beyazıyla doğal bir potansiyele sahip. İşte biz bu potansiyeli modernize edip, Doğu’nun son ili olan Serhat Ardahan’ı 12 ay bacasız bir sanayiye kavuşturacağız. Yalnızçam Kayak Merkezi, Kura Nehri, sınır kapılarımız, festivallerimizle birlikte şehir adeta bir fabrika gibi işlemeye başlayacak. İlk işimiz Doğu Ekspres hattını Ardahan’a kadar uzatmak olacak. Ayrıca şuan Sevdamız Ardahan Derneği’nin başlatmış olduğu kampanyaya biz de destek verdik ve kendi imza kampanyamızı başlattık.

Mahalle bazında Ardahan’ı ele alırsak; çarpık kentleşme, çocuk oyun parkının olmaması, çöp vs gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Sosyal belediyeciliğin yanı sıra hizmet anlamında Faruk Demir neler vaat ediyor?

Ardahan’daki yapılaşma gerçekten de içler acısı. Beton bloklar apartman diye dikilmiş. Hiçbir çevre planlaması yok. Yapılmış olana müdahale şansımız yok artık ama bizim yönetimimizde çıkacak imar izinlerinde böyle bir sorun asla olmayacak. Yine mahallelerde çocuk oyun alanı yok. Yeni yapılaşmada böyle bir şeyin olması söz konusu olmayacak. Mahallelerimize en az bir çocuk oyun parkı sözümüz mevcut. Bunun yanı sıra; taziye evi, kreş, cami, muhtarlık binası da mahalle halkımızın hizmetine sunulacak. Ve bir de kentin çöp sorunu var. Bazı mahallelerde belediyenin çöp almadığını dahi duyduk. Ardahan’ın temiz ve modern bir şehir görünümü kazanması için çalışacağız.

Hizmet demişken, Ardahan bir kış kenti. Ancak gördüğümüz kadarıyla Ardahan’da yaşayanlar için kışın hayat daha da zorlaşıyor. Kaldırımdaki buzlanma, çatılardaki sarkıtlar derken can güvenliği riski artıyor. Bu konuda ne diyorsunuz?

Anlattıklarınızın eksiği var, fazlası yok. Ana cadde dâhil vatandaşın gözü bir yerde, bir yukarıda. Aman buza basmayayım, aman başıma buz düşmesin derken dışarıda yürümek zorlaşıyor. Yaşlılar kışın evden çıkamadıklarını söylüyorlar. Bizim sloganımız şudur; “Kar Ardahan’da çile olmaktan çıkacak.” Caddeyi, kaldırımı kar yağdığı andan itibaren temizlerseniz, buzlanmayı engellersiniz, o kadar. Çatılardaki sarkıtlar için de oluk kullanımını yaygınlaştıracağız. Ayrıca belediyemiz bünyesinde oluşturacağımız bit tim de çatılardaki kar buz sarkıtlarını temizlemekle görevli olacak. Yani çağdaş dünyada hangi önlemler varsa Ardahanlı da o imkânlardan faydalanacak.

“Ardahan’da üretip dışarı satmak yerine, üretimimizi yine kendimiz işleyeceğiz

 Sizin yerli üretimi arttırmak söyleminiz de var. Ardahan’ın kaynaklarını bu anlamda nasıl değerlendireceksiniz? Çiftçiyi ve üreticiyi nasıl destekleyeceksiniz?

Hayvancılık, Ardahan ekonomisinin adeta lokomotifidir. Biz mera hayvancılığı destekliyoruz. Ve bunun için de köylerde mera ve tarım arazileri kooperatiflerini kuracağız. Hani diyorum ya, alışagelmiş bir belediye başkanı olmayacağım diye, işte bu yüzden… Bizim işimiz çöp toplayıp, koltukta oturmak değil. Bakın; biz hayvanın etinden, sütünden, derisinden faydalanacağız. Üretip dışarı satmak yerine, üretimimizi de yine kendimiz işleyeceğiz. Entegre tesislerimizle hem istihdam alanı yaratacağız, hem de ürettiğimizi pazarlayacağız. Peki, sadece et mi olacak? Hayır elbette. 2000 yılında Kafkas Arı Gen Merkezi ilan ettirdiğimiz Ardahan’ımızda arı ve bal üretimi de teşvik edilecek. Kendi bal markamızı yaratacağız. Bu konuda başka bir iddiamız da şu; ürettiğimiz bu balı zincir marketlerde de satışa sunmak.

Ardahan Kongre Caddesi’nde yaşanan park ve trafik sorununu çözmeye yönelik planınız var mı?

Ardahan’da park alanı yok ama sürücülere hatalı park yaptın diye ceza kesiliyor. Bir kere bu ortadan kalkacak. Bu konuda öncelikli işimiz cadde üzerindeki kaldırımları daraltmak olacak. Hemşerilerim merak etmesin. Modern kapalı bir otopark projemiz de yatırım kapsamımızdadır. Bakın; otogar bir şehrin kapısıdır, vitrinidir. Orası ne kadar modern ve temiz olursa o derece iyi bir izlenim yaratır. Ama yıllardır bu şehre kötülük edilmiş. Otogarı gören, geri gitmek istiyor. Bunu kabul edebilir miyiz? Hayır! Memleketimiz çağdaş standartlara uygun modern bir terminale inşallah bizimle kavuşacaktır.

Ardahan Üniversitesi’nin öğrenci potansiyeli istenilen seviyede değil. Kente öğrenci çekmek ve mevcudu muhafaza etmek adına Faruk Demir ne yapacak?

Üniversite şehrin reklamı açısından çok iyi bir potansiyeldir, ancak doğru kullanıldığı takdirde. Biz öğrenciyi çekmek adına gençleri destekleyeceğiz. Onların eğitim, yurt, burs ve ulaşım gibi sorunları bizim belediye olarak önceliğimiz olacak. Mesela, kampüs ve şehir merkezi ulaşımında belirli günlerde onlara katkı sağlayacağız. Ayrıca gençlerin yoğun kullandığı internet, belediyemize ait parklarda ücretsiz olarak kullanılabilinecek. Yaratacağımız sosyal alanlarla da gençlerimizin vakit geçirebileceği alanlar olacak.

Projeler, yatırımlar derken konuyu toparlamak adına; siz esnafla, sokaktaki vatandaşla bir araya gelip onları dinliyorsunuz. Genel anlamda onların beklentileri neler? Ne istiyorlar sizden? Nasıl bir belediye başkanı görmek istiyorlar?

Herkesi, her kesimi dinleyip anlamaya çalışıyoruz. Totalde vatandaş artık ayrımcılık, iltimas istemiyor. Belediyenin mahalle ayırmadan herkese eşit hizmet etmesini istiyorlar. Bu zaten Cumhuriyet Halk Partili her belediye başkanında var olan bir anlayış. Ki zaten belediye başkanı olmak da bunu gerektirmez mi? Sizin işiniz siyaset değil, hizmettir. Derdimiz de budur! Biz bu anlayışla Ardahan’ı yönetmeye talibiz. Şimdiden hepinize çok teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum…

 

About Post Author