Ayvalık’ta Sorunlarımız Ve Beklentilerimiz

Ayvalık güzel doğası, zeytini, denizi, kumu ve tarihi dokusu ile Ege’nin çok önemli bir yerleşim yeridir Ayvalık’ta mübadele yıllarından başlayarak 1980’li yıllara kadar şehrin dokusu kısmen bozulmuş olsa da, genel anlamda dokusu korunmuştur.

Ta ki, Özal’ın yağmacı anlayışının devlete nüfuz ettiği yıllara kadar. Ne yazık ki bu güzel şehrin kıymeti bilinmemiştir. Rantçı ve küçük çıkar gurupları yerel yöneticilerinde desteği ile turizme açma yaftası ile bütün kıyı şehirlerimizin bozulmasına ve hızla kirlenmesine neden olmuşlardır. Ayvalık’ın katline böylece ferman yazılmış, çarpık yapılaşmanın koşulları oluşmuş ve talana kurban edilmiştir. Atatürk’ün isim babası olduğu Altınova’nın ve Sarımsaklı’nın o üretken bereket dolu tarım arazileri imara açılarak, konut mezarlığına dönüştürülerek adeta yağmalanmıştır. Ayvalık’ın İğdeli plajı ve çevresi, Şirinkent ve devamındaki bin yıllık zeytin ağaçları kesilerek bu kıyıda hızla betonlaştırılmıştır. Böylece başlayan talan ve yağma ile Ayvalık’ın bin yıllara dayanan güzelliği tahrip edilmiştir. Ekolojik damarları kesilmiş, denizi kirletilmiş, toprağı zeytinlikleri ve kumsalı betonlaştırılmıştır. Eğer hasbelkader bir avuç duyarlı insanın çabaları ve koruma kurulu tarafından korumaya alınmamış olsaydı, kalan tarihi dokusu ve doğal dokusu da yağmalanacak adeta çölleşecekti Ayvalık. Bütün bu olumsuzluklara rağmen,
Ayvalık’ın her yeri çok önemlidir ve bir o kadar da güzeldir. Birkaç noktası çok daha güzel ve bir o kadar da önemlidir. Çünkü bu noktalardan Ayvalık’ı kuş bakışı bir noktadan izler ve büyülenirsiniz. Ayvalık’ı bu noktalardan seyir etmek insana bir başka haz verir . Bu noktalardan Ayvalık bir başkadır, ayaklarınızın altındadır, doyumsuzdur. Şehrin ve doğanın adeta dantel gibi örüldüğü, oya gibi işlendiği, o eşsiz güzellikteki doğası, zümrüt güzelliği ile avucunuzun içinde onunla iç içesinizdir. Peri masallarında anlatıldığı kadar güzeldir Ayvalık. Bu örselenmiş haliyle bile Ayvalık, sizi kendisine aşık etmeyi başarır, adeta aşık olursunuz . Güneş, buradan bir başka yer küreği ısıtmak ve aydınlatmak üzere, yüzlerce Ayvalıklı ve Ayvalık hayranlarıyla vedalaşarak o tepeden ayrılır. Ayvalık’la o gecenin şafağında karanlıkları yırtarak doğar İda Dağı’nın üstünden tekrar, altın sarısı süzme ışıkları ile selamlar o tepeyi ve Ayvalık’ı. İşte, o tepe Ayvalık’ın seyir tepesi olan ŞEYTAN SOFRASI ve CENNET TEPESİ’dir.
Ayvalık’a gelip de o kaderine terk edilmiş muhteşem tepeleri ziyaret etmeyen kaç yerli ve yabancı turist vardır? Bütünü değilse bile ezici çoğunluğudur. Bu seyir tepeleri Ayvalık turizminin varlık nedenleri değilse bile en önemli mütemmim cüzüleridir. Özellikle Şeytan Sofrası çok önemli bir marka olduğu kadar, Ayvalık’ın aynı zamanda vitrinidir. Bu seyir tepesi,  o kadar büyük bir beğeni yaratmış ki çekim merkezi olmayı başarmıştır. Üzülerek söylemek gerekirse yerel yönetimler ve merkezi hükümetler bu seyir tepesine gereken ilgiyi göstermemişlerdir. Bu seyir tepesinin alt yapısı yok, yolu utanç verici, toplu ulaşım yok, suyu yok velhasıl berbat halde, hizmete   muhtaç duyarlı bir müdahale bekliyor. İç deniz hızla kirleniyor kıyı şeridindeki bütün atıklar ve fosseptikler arıtılmadan buraya deşarj ediliyor. Avrupa’nın karşı yakasında iç deniz can çekişiyor çevre hızla kirleniyor. Yunus Emre ve Ceynur Karagöz parkını ziyaret eden ve spor amaçlı giden vatandaşlarımız bu rezaletin ve ihanetin birinci dereceden şahitleridir. Belli ki arıtmalar kış aylarında çalıştırılmıyor. Özellikle Küçükköy yerleşkesinde yaşayan, ya da tatil amaçlı olarak gelen, yerli ya da yabancı turistlerin ulaşımda karşılaştıkları sorunlar yürekler acısıdır, o kadar sorunlu ki dayanılabilir gibi değildir. Yıllardır minibüsçülerin insafına terk edilmiş bu ulaşım hattı, insan onuru ile bağdaşmayan haksızlıklara sebebiyet vermektedir.Ulaşımla ilgili sorunları özetlemek gerekirse;

1. Yazın artan, kışın azalan nüfus ihtiyacına uygun olarak toplu taşım araçları ön görülmediği için büyük aksaklıklara ve KAOSA sebebiyet vermektedir.

2. Ulaşım ringinin tek ana arter güzergahın dan yapılarak şehrin yatay derinlikteki yerleşkelerini görmezden gelerek bu yerleşkelerde oturan kesimlere büyük bir haksızlık yapılmaktadır.

3.Adil ve hakkaniyete uygun olmayan duraklar arasındaki yakınlık ve uzaklığı gözetmeyen ücret politikası adil bir uygulama değildir. Örnek vermek gerekirse, Badavut’tan Ayvalık son durağa gitmek isteyen bir yolcunun Sarımsaklı ya da Şeytan Sofrası yol ayrımında inen,ya da binen bir yolcunun Badavut’tan binip Ayvalık’ta inen bir yolcu ile aynı ücrete mecbur edilmesinin haklı bir mantığı yoktur ve olmamalıdır.

4.Balık istifi, sıkış tıkış yapılan uygulamaların yolculuk yapan vatandaşlarımızın uğradıkları mağduriyetler ve özellikle bayanların,yaşlıların ve çocukların yolculuk esnasında adeta kabusa dönen yolculukları.

5. Durakların yetersizliği ve servis saatlerinin yazılı olmaması bekleme sürelerinin minibüsçülerin inisiyatifine bırakılmasının yaratmış olduğu haksızlıklar acil çözüm bekleyen sorunlardır. Belediyelerden her birinden üstüne düşeni yapmalarını önemle rica ediyoruz.  Ayvalık Belediyesi’nin yönetim kadrosu ve sayın başkanı, Balıkesir Belediyesi Başkanı ve yönetim kadrosu, Murat Reis yerleşkesi alt yapı sorunu acilen çözüm beklemektedir. Bu bölgenin alt yapısı ile ilgili bir çözümünüz var mıdır? Toplu ulaşımdan sorumlu birim ŞEYTAN SOFRASI Murat reis yerleşkesi ve balcılar sizden hizmet beklemektedirler. Ayvalık’ın her noktası hizmeti hak ediyor unutmayın.

Kent& Hayat Dergisi

About Post Author