Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ulusal basın ve yerel basın mensuplarının katılımı ile gerçekleşen basın toplantısında göreve geldiği günden bu yana geçen 6 ayda hayata geçirdiği sosyal hizmetleri, Mersin’de bulunan mültecilere yönelik geliştirdikleri yeni Uyum Masası Projesi’ni, geçmişten gelen ve yasal sıkıntıları süren takibini yaptıkları projeleri ve vatandaşın hayatına dokunan projelerin detaylarını paylaştı.
Başkan Seçer, eğitim öğretimi destekleme kurs merkezleri, üniversite öğrencilerine yapılan eğitim yardımı, “Süt Senin Gurur Mersin’in” projesi, Mersin Halk Kart uygulaması, Çamaşır Kafe ve 1 Ekmek 1 Çorba Projesi’nin de detaylarını anlattı. Seçer, geçmiş dönemden takibini yaptıkları konular arasında yer alan Atatürk ve Kültür Park, Taşucu Limanı, Balıkçı Barınağı, imar planları konusunda kurum görüşlerinin hızlandırılmasıyla ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Miniklere 1 milyon 250 bin paket süt dağıtılacak
Süt Senin Gurur Mersin’in projesinin tüm aşamalarının hazır olduğunu belirten Seçer, “Haftalık 50 bin paket süt 200 cc’lik paketlerde, 33 okulda, 25 hafta boyunca dağıtılacak. Toplam 1 milyon 250 bin paket sütün dağıtımı 15 Mayıs’a kadar devam edecek. Seçtiğimiz okullar gelir düzeyine göre olacak. Kentimizde yaşayan düşük bütçeli ailelerin çocuklarının eğitim gördüğü okullar olacak. O çocuklarımıza süt dağıtacağız, bu ay sonu itibariyle uygulama başlıyor. Her şey hazır” dedi.
“Sosyal projelerimizin yansımaları çok büyük”
Dosteli Marketleri kapatarak, vatandaşlara daha efektif ve verimli bir proje olan Halk Kart uygulaması ile sosyal yardımları sürdüreceklerini kaydeden Seçer, “Mersin Halk Kart uygulaması gibi uygulamalar bizim bir dokunuşla yapacağımız küçük projeler. Küçük projeler ama yansımaları çok büyük” ifadelerine yer verdi.
Dosteli Marketlerde yaptıkları tetkikler sonucu rafların % 60 oranında dolu olduğunu ve müşteri olmadığını ifade eden Seçer, “Bu iş, iş değil. Attığımız taş ürküttüğümüz kuşa değmez. Bir kaynak ayırıyorsak, direkt adrese verelim” diye konuştu.
“Biz masanın her yerinde olduk”
Göreve gelmeden önce Ramazan Paketi ihalesi yapıldığını, ancak şartnamedeki ürünle gelen ürünün farklı olduğunu belirten Seçer, “Biz sokaktan gelmiş adamız. Biz masanın her yerinde olduk. Alışverişi, tüccarlığı, sanayiciliği, farklı malın ne olduğunu bunları biliyoruz, yaşamın içinden gelmişiz. Ben ‘Bu ihaleyi iptal edelim, olmaz kabul edemem’ dedim. ‘Siyasi kriz olur’ dediler. ‘Cumhuriyet Halk Partili belediye başkanı geldi, zaten bize dinsiz imansız diye vuruyorlar, bunu malzeme yaparlar’ dediler. ‘Yapsınlar’ dedim. ‘O iş benim Allah’la benim aramda. Bu malı kabul etmiyorum’ dedim ve o firma o malı düzeltip geldi. Bunlar birilerine rant sağlama işleridir. Hiç gerek yok. Kaynaklarımız çok sınırlı, bu işlerle uğraşmayalım. Mümkünse direkt hedefe yönelelim” ifadelerine yer verdi.
Seçer, vatandaşa her ay 1 milyon TL alışveriş imkânı sunacak olan Hak Kart uygulamasının detaylarını paylaşarak, bu tutarın her ay Mersin esnafına artı ciro kazandıracağını ifade etti. 6 bin 785 kişinin Halk Kart uygulamasında faydalanacağını sözlerine ekleyen Başkan Seçer, kartların dağıtılmaya başladığını aktardı. Seçer, “70 TL’lik yardımı 90 TL’ye, 140 TL’lik yardımı 160 TL’ye çıkardık ve bu uygulama devam edecek. İnşallah daha da geliştireceğiz. Allah bize, biz vatandaşımıza daha fazla katkı sunmaya çalışacağız. Tabi Allah da yardımcı olacak ama ülke ekonomisi de önemli. Biraz akılcı olmak lazım. Doğru ekonomik politikaların bu ülkede olması lazım. Ülke insanının çalışması lazım. Eğer ekonomimiz kalkınırsa bize de gelen paylar artar. Burada da biz akıllı yönetim sergilersek, öz gelirlerimizi artırırsak bizim gelirleriniz artar” dedi.
Eğitim öğretime ayrı bir bütçe ayıran ve tasarruf tedbirlerinin dışında tutan Başkan Seçer, üniversite öğrencilerini son derece memnun eden projeler arasında yer alan Çamaşır Kafe Projesi ve 1 Ekmek 1 Çorba Projesi’nin detayını katılımcılarla paylaştı.
Büyükşehir’in yeni projesi: ‘Uyum Masası’
Mersin’in Suriye’den kaynaklı mülteci akınının yükünü çeken en önemli illerin başında geldiğini ve bu sorunla ilgili önemli çalışmalar yaptıklarını, bir uyum masası kurduklarını ifade eden Başkan Seçer, şunları söyledi:
“Bir Uyum Masası kurduk. Göç ve göçün getirdiği problemlerle ilgilenecek yeni bir birim. Bu konuda hem uzman, hem genç, hem de bazı artı özellikleri olan, birkaç dil bilen bir ekip oluşturduk. Bu çocuklarımız bu konuyla ilgili önemli çalışmalar yapacaklar. Şehrimizde hem ekonomik, hem sosyal, hem siyasal aklınıza ne gelirse gelirsin bir travmatik durum yaşanıyor. Biz buna kayıtsız kalamayız. ‘Ülkesine gitsin’ gibi baştan savmacı ve hayali bir yaklaşım içerisinde olamayız.”
Kültür Park ve Atatürk Parkı’nın devri ile ilgili yasal süreç devam ediyor
Seçer, geçmiş dönemden takibini yaptıkları konular arasında yer alan Atatürk ve Kültür Park, Taşucu Limanı, Balıkçı Barınağı, imar planları konusunda kurum görüşlerinin hızlandırılması ile ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Meclis’te bulunan tüm partilere, Mersin’i temsil eden milletvekillerine teşekkür eden Başkan Seçer, birçok işin yürütülmesinde kolaylıkla iletişim kurduklarını ama bazı işlerin de ağır aksak sürdüğünü aktardı. Seçer, Kültür Park’ın ve Atatürk Parkı’nın Büyükşehir Belediyesi’ne devri noktasında sıkıntılar yaşandığını ifade ederek, “Şunu söylemek zorundayım, Mersin’de siyasal anlamda bir uyum süreci yaşanıyor. Ben bütün milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Beni dinliyorlar, beni sayıyorlar. Benimle beraber işbirliği yapıyorlar ama her şeye rağmen işlerimizin çabuk görülmesinde her ne kadar yardımcı olanlar varsa da sıkıntılar devam ediyor” dedi.
“Kafeleri birkaç ay içinde hizmete açacağız”
Kültür Park ve Atatürk Parkı’nın yasa gereği ilgili kurum tarafından belediye devredilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Seçer, devir işlemlerinden dolayı hizmetlerin aksadığını söyledi. Seçer, şöyle devam etti:
“Kültür Park’ta Yenişehir İlçesi sınırlarındaki kafelerimizi hala açamadık. Ben yönetime geldiğimde denetimden de geçti. Her yapılan iş denetleniyor. Bir müddet ondan dolayı kafeleri açamadık. Şimdi de bir an önce kafeleri açmak için ilgili kurumdan sözleşmeyi, imzayı, bize devrini bekliyoruz. Mezitli kısmındaki kafelerimizde böyle bir sorun yok. Oradaki kafelerin ihaleleri yapıldı. Bir tanesini nikah salonu yapıyoruz. Onları da birkaç ay gibi kısa bir sürede hizmetinize sunacağız. Geri kalanları da gelişmeler çerçevesinde en kısa sürede hizmete alacağız. Atatürk Parkı’nın da aslında yasal olarak bizle bir bağı yok ama bakımını biz yapıyoruz. Bunu bir yasal zemine oturtalım diye ilgili kuruma yazı yazdık, bize devrini bekliyoruz.”
“Yılbaşına kalmadan imar planlarının prosedürü tamamlanmış olacak”
İmar planlarının yapılacak olan hizmetleri önemli ölçüde etkilediğini ifade eden ve çalışmaların hızlandırılacağını söyleyen Başkan Seçer, “Müftü Deresi’yle ilgili 1/1000’lik uygulama planında bir düzenleme yapacağız ama kentsel dönüşüm alanı olmaktan çıkartıp insanların önünü açmak istiyoruz. Kontrol altında da tutacağız. Katletmesinler oraları diye. Diğer taraftan 1/5000’lik planlar da görüşüldü. Önümüzdeki günlerde kurum görüşleri bitiyor. Bu bize derin bir nefes aldırıyor. Biz herhangi bir işlem yapamıyoruz. Yatırım yapacağız, yapamıyoruz. Nakliyeciler sitesi bekliyor, lojistik köy bekliyor. İhtisas ekonomi bölgeleri bekliyor. Yani işte hurdacılar çarşısı, mobilyacılar çarşısı, herkes bizden tesis bekliyor. Plan olmayınca da bunlar olmuyor. Yılbaşına kalmaz bu planların artık prosedürü tamamlanmış olacak. 1/1000’lik uygulama planları hususunda da çalışmalara başlayıp süratle uygulamaya koyacağız” diye konuştu.
“Plajlara 1 milyon 300 bin lira eksik kira ödeyeceğiz”
Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki şirketlerde de tasarruf tedbirlerine gittiklerini söyleyen Başkan Seçer, kiralanan sahillerden birçoğunun sözleşmesinin iptal edildiğini ifade etti. Seçer, “Şimdi kiralanan sahillerimiz var. Bunların birçoğu kullanılmıyor. Kiralanmış, para ödeniyor, kimse yok. Bunların bir envanterini çıkarttık. Bunlar Denizkızı Şirketi uhdesinde. Çok ciddi zarar eden şirketler bunlar. Çünkü iş yanlış yerden başlamış. Hemen sezon biter bitmez vatandaşın da tepkisini almak istemedik. Sezon başlamış, bir sezonda kapatmayalım plajları diye. Gereksiz olanların sözleşmelerini iptal ettik. Bunların yüzde 90’ı kullanmadığımız alanlar. 1 milyon 300 bin lira gibi bir eksik kira ödeyeceğiz. Bunlar tabii yönetime geldiğimizde başladığımız projeler, faaliyetler” ifadelerine yer verdi.
“MER-EK’in kapasitesi emin olun yüzde 50 artacak”
Başkan Seçer, toplu taşımada yapılan indirimden ve Anıt Kavşağı’nın tamamlanması sürecinden bahsederken, son zamanlarda MER-EK ekmek fabrikası ile ilgili kamuoyunda yer alan asılsız iddialara cevap verdi. Seçer, “Ekmeğe zam yapmadık. Buradan da bir açıklama yapayım. Şimdi biz orayı bakıma aldık. Ama daha önce meclisin desteğiyle bütçe içi işletmelerden çıkarttık. İmar A.Ş. bünyesine verdik. Nasıl daha çabuk yoksul yurttaşa ulaşabiliriz, daha rasyonel bu işi yapabiliriz, aynı harcamayla daha çok ekmek üretip, ne kadar daha fazla yoksul vatandaşa ulaşabiliriz. Yani 10 liralık bir masrafla sağlayacağınız 10 liralık bir faydayı yaptığınız yanlışlarla 5 liraya düşürmüşsünüz. Bunu kapatmak zorundasınız. Ben o ekmek fabrikasının zararını dile getirirken, yapılan yanlış uygulamalar neticesi o zararın çıktığını anlatmaya çalışıyorum. Şimdi aynı parayla, aynı masrafla, biz 35-40 bin ekmek üretiyoruz. Yarın, 2 ay sonra, 3 ay sonra, 4 ay sonra yine burada bilançoları açıklayacağım. Emin olun yüzde 50 kapasite artacak. Yüzde 50 de yoksul vatandaşa daha fazla ekmek ulaşacak. Bunu da burada göstereceğiz” dedi.