Orhan Kotan’ın Gözlemleri

Orhan Kotan’ın Gözlemleri

2. Ağrı Tanıtım Günleri Başkentte Gerçekleşti

2. Ağrı Tanıtım Günleri; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ağrı Valisi Süleyman Elban ve AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi’nin katılımıyla gerçekleşti.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Destici, Ağrı’nın kadim bir şehir olduğunu ve İshak Paşa Sarayı ile Ağrı Dağı’nın tarihi önemi bulunduğunu söyledi. Ağrı’nın sadece Türkiye için değil insanlık için de miras olduğunu vurgulayan Yılmaz, Ağrı’nın genç ve dinamik bir nüfusa sahip olduğunu belirtti. Ağrı Dağı’nın dünyada adının duyulduğunu ve turizm açısından önemli bir yere sahip olduğunu aktaran Elban: “Ağrı, konum olarak uzak bir şehirdir; ancak gönül olarak en sıcak insanların yaşadığı şehirdir.” dedi. Destici ve Elban, konuşmaların ardından yöresel yemeklerin sergilendiği stantları gezdi.

Etkinlikte; Anadolu’nun en eski diyet yemeği olan abdigor köftesi, ayranaşı, Ağrı’dan özel olarak gelen ustaların et döneri, 7 saat tandır üzerinde pişirilen keşkek, kete, tandır ekmeği, Ağrı turşusu ve Ağrı balı gibi çeşitli ikramlar yapıldı. Türkiye’nin en büyüğü olan Ağrı Dağı, Balık Gölü, Ahmed-i Hani Türbesi, doğa harikası Buz Mağaraları, Diyadin Kaplıcaları, Hamur Kümbeti, Topkapı Sarayı’ndan sonra yapılmış en ünlü saraylardan İshak Paşa Sarayı, Nuh’un Gemisi, Urartu Kalesi gibi efsanelere konu olan yerler ziyaretçilere tanıtıldı. Halı, kilim, tiftik, üzerlik, nazarlık, keçe yapımı gibi geleneksel el sanatlarının da sergilendi.

Ankara Akm fuar alanında gerçekleşen 2. Ağrı Tanıtım Günleri’ni Fuar organizatörü Ruan Fuarcılık üstlenmiş olup, Ağrı Valiliği ve Ağrı Belediyesi de destek veren kurumlar arasındaydı. Resmi açılış töreni 14 Şubat öğleden sonra 14.00 da yapılan tanıtım günleri, 4 gün boyunca saat 10.00 dan 20.00 kadar ücretsiz olarak ziyarete açıldı.

Geçtiğimiz yıl ilk defa yapılan Ağrı Tanıtım Günleri takipçilerim tarafından yöresel yemeklerin az oluşu hatta sadece yöresel ürünler çadırında sadece Ağrıya ait Abdigör Köftenin olması bolca eleştirilip tartışma konusu olmuştu. Aslında takipçilerim haksız da değiller, ayrıca aşırı talepten dolayı ben bile tadına bakamadan Abdigör köfte tükenmişti. Tabi bu tür olumsuzlukları ilk defa yaptıklarına sayarak hoş görülü davranmamız gerekir. Ama bu yıl ikinci kez düzenliyorlar (Nisan 2018) üstelik 1 yıl bile geçmedi üzerinden, umarın noksanlıklardan ders alınmıştır ve 2. Ağrı Günlerine daha hazırlıklı bir organizasyonla Ankaralılarla buluşmuşlardır diyerek hayırlı olsun diyorum.

 

Ağrı Tarım İl Müdürlüğü Standı Teşhir Ürünleri Göz Doldurdu

Ağrı Tarım İl Müdürlüğünün standı gayet renkli ürünler vardı. Ağrı Yöresel otlu peynir, manda yoğurdu, inek yoğurdu, koyun yoğurdu vardı. Gelecek yıllardaki tanıtım günlerinde mutlaka manda yoğurdu satışı yapılmasını rica ettim. Teşhir ürünleri olduğu için satış yapmıyorlarmış, aslında hem teşhir hem de sıcak satış yapılması gerekiyor. Bölgede bulunan jeotermal kaplıcalardan dolayı seralarda Ağrı Diyadin domatesi yetiştiriliyor ve 200 TON domates üretimi yapılmış. Hiç hastalık geçirmemiş hayvanlardan üretilen yoğurt getirmişler çok şaşırdım gerçekten duyunca. Yerli renkli fasulyeler dikkatimi çekti. Ayrıca Patnos Yoncasının özelliği de çok şaşırttı. Patnos yoncası normal yoncalara görece (5 yıl) daha fazla verim veriyormuş ortalama 20-25 yıldan bahsediliyor. Astronot yiyeceği olan Kinoa üretimi yapıldığından bahsediliyor. Ve Ağrı’nın meşhur balı ise endemik çiçek türlerin fazlalığından dolayı Ağrı balını özel kılıyor.

About Post Author