“Omicron, aşıya daha dirençli ve kronik kalp hastalığı olanların yoğun bakım yatış ve ölüm oranları yüksek”
Omicron Varyantı, 90’dan fazla ülkede şu an bu yayılmış durumda. Avrupa şu anda yeniden kapanma ya da kısıtlamaları konuşurken, Sağlık Bakanlığı, Omicron Varyantı’nın Türkiye’de de görüldüğünü açıkladı. Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen ile yeni varyantın etkileri ve yayılma durumu ile ilgili gelişmeleri konuştuk.
Prof. Özlem Esen, Covid 19’un dünyadaki dalgalanmalarını Türkiye’in birkaç hafta arkadan takip ettiğine değindi. Omicron’un da asıl etkilerinin üç dört hafta sonra Türkiye’de hissedileceğini ve vatandaşların şimdiden 3. doz aşıların yaptırmaları gerektiğini vurguladı.
Prof. Özlem Esen, “Omicron, aşıya çok daha dirençli. Yani aşının ürettiği antikorların virüsü etkisiz hale getirme gücü 40 kat daha zayıf. O nedenle üçüncü doz aşılar ve hatırlatma dozları devreye girdi. Ülkemiz adına en sevindiğimiz husus, 2. aşılama oranının yüksek olması” dedi. Ancak bu noktada üçüncü dozun altını çizmek gerektiğine değinerek, “Vatandaşlarımız, 2 doz tam aşı yaptırdım diye güvenmesinler, ivedilikle 3. doz aşılarını yaptırsınlar.” uyarısında bulundu. ABD’nin de yetkili kurulu CDC’de tam aşılama kriterini 2’den 3’e çektiğini duyurduğunu hatırlattı.
Zaten Sağlık Bakanlığının da bu konudaki önlemleri artırdığına dikkat çeken Prof.Dr. Özlem Esen, ikinci konu da Omicron’un içerde yani kapalı mekânlarda da hızlı yayıldığına işaret etti. Özellikle İngiltere’nin, yılbaşı kutlamalarının iç mekânlarda o yapılmayacağını açıkladı belirtti.
“Septomlar daha az, insanlar Covid olduklarını düşünmüyorlar”
Prof.Dr. Özlem Esen, Omicron’a bağlı ölümlerin daha az olduğu bilgileri paylaşıldı, bunun en önemli sebebinin de 1 yıl öncesine göre aşılı bir toplum olduğumuzun altını çizdi. Ancak Güney Afrika’dan yeni gelen veriler aşılanmamış, yaşlı veya kronik kalp hastalığı olanların yoğun bakım yatış ve ölüm oranlarının yüksek olduğu yönünde. Olumlu tarafı ise bilinen kalp hastalığı olmayan kişilerde görülen ‘miyokardit’ yani kalp kas hasarının Omicron ile daha az olduğu. Prof.Dr. Özlem Esen, bazı bilinmesi gereken önemli hususlara değindi. “Bu varyant akciğerde ve soluk borusunda 70 kat daha fazla ürüyor. Ancak semptomlar çok daha daha az. İnsanlar, tam da grip ve nezle durumlarının yaşanabileceği bu mevsimde Covid 19 geçirdiklerini düşünmüyorlar. Hızlı yayılmasının biraz da nedeni bu. İngiltere’de Omicron varyantını oranı %80’lere ulaştı. Bu durumu çok endişe verici buldular. Rahat davranılmaması gerektiğini, maske, mesafe ve hijyen kurallarına mutlaka uyulması gerektiğini daha iyi anlıyoruz. Bu bir ders gibi oldu aslında.” açıklamalarında bulundu.
Diğer yandan Pfizer Biontech’ten 2024 yılında Covid 19 artık endemik olacak bilgisi geldiğini söyleyen Prof. Dr. Özlem Esen, “buna göre Covid 19’un yerel bölgelere, aşılamanın daha düşük olduğu ülkelerde devam edeceğini umabiliriz. Dilerim bu günleri de yaşarız” dedi.