Kadınlar haklarından, eşitlik ve adaletten, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyor
Büyükşehir’in kadın yöneticileri ve çalışanları, kadına yönelik şiddete karşı basın açıklaması yaptı.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin kadın yöneticileri ve çalışanları basın açıklaması yaptı.
Adana Büyükşehir Belediyesi Taş Bina önünde toplanan kadınlar adına basın açıklamasını Adana Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Ayten Dolançay okudu.
Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Birleşmiş Milletler 1991 yılından bu yana 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ile 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü tarihleri arasında kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin önlenmesi ve ortadan kaldırılması amacı ile 16 günlük aktivizm yapılması çağrısında bulunmuştur. 1999 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 25 Kasım gününü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etmiştir. Geçen bunca yıla rağmen dünyanın her yerinde ve Türkiye’de kadınlar, sadece kadın oldukları için yaşamın her alanında, evlerinde, işyerlerinde, kamusal alanlarda öldürülüyor ya da şiddetin bütün türlerine maruz kalıyor.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu; kadın cinayetlerinin son 10 yılda 3 kat arttığını, 2020 yılında 436 kadının öldürüldüğünü belirlemiştir. Anıt Sayaç verilerine göre 2021 yılının başlangıcından bugüne kadar 340 kadın erkekler tarafından öldürülmüştür. Son yıllarda yaşadığımız Pandemi süreciyle birlikte kadına yönelik şiddet, şüpheli kadın ölümleri ve şüpheli bir şekilde ölü bulunan kadın sayısında çok ciddi bir artış yaşanmıştır.
Kadına yönelik şiddetin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması, öncelikle devletlerin politikası olmalıdır. Bu bağlamda ülkemizde tüm kamu kurumlarının sorumluluk üstlenmesi, ilgili tüm sivil ve resmi kuruluşlarla işbirliği yaparak, yaşamsal öneme sahip bu sorunun ortadan kaldırılması için gerekli sosyal politikaların hayata geçirilmesi konusunda ısrarcı olunması gerekirken; İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi kabul edilemez. İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddeti ortadan kaldırmayı hedefleyen, bununla mücadelede önlem, destek ve koruma mekanizmalarına ilişkin devletlerin yükümlülüklerini belirleyen uluslararası bir insan hakları sözleşmesidir. İstanbul Sözleşmesi; Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin hem yasalarda, hem de toplumsal yaşamda sağlanmasını ve kadının insan haklarının ihlalinin önlenmesi, kadının güçlendirilmesi, şiddetin önlenmesi, önlenemediği durumlarda da etkin soruşturma yürütülmesi, destek ve koruma mekanizmaları sağlanması ve ikincil mağduriyetler oluşturulmaması konularında yol göstericidir ve tüm bunların denetlenmesini sağlar.
Adana Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yeni kurulmuş olan Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı olarak Danışma Hattımız aracılığıyla kadınların bize ulaşabilecekleri çalışmalar yaptığımız bu dönemde, 2021 Mart ayından bu güne kadar bizlere 57 kadın başvuruda bulunmuştur. Başvuruda bulunan kadınların 39’u şiddete maruz kalan ya da kalma ihtimali bulunan kadın ve kız çocuklarıdır. Başvuruda bulunan kadınların 1’i Suriye, 1 ise İran uyruklu, 5’i engelli, 2’ si çocuktur. 6284 Sayılı Kanun kapsamında şiddete maruz kalan 6 kadın için koruyucu, önleyici tedbir kararları uygulanmıştır. Bu kadınların 20’si eşi, 7’si eskiden evli olduğu erkek, 2’si babası, diğer kadınlar ise oğlu, damadı, erkek kardeşleri tarafından şiddete maruz kalmıştır. Başvuru yapan 7 kadın iki veya daha fazla kişi tarafından, 6 kadın boşanma aşamasında şiddete maruz kalmıştır. Kadınlar en çok fiziksel şiddete maruz kaldığını söylerken; psikolojik, ekonomik ve diğer şiddet türlerine de maruz kaldıklarını belirtmişlerdir. Şiddete maruz kalan ve bize başvuran kadınların, psikolojik destek, hukuki destek, ekonomik destek ve diğer destekleri almaları için ilgili kurum ve kuruluşlara yönlendirmeleri yapılmıştır.
Adana Büyükşehir Belediyesi olarak; kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet ile mücadelede farkındalık ve bilgilendirme çalışmaları kapsamında, 25 Kasım’dan başlayıp (Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü) 10 Aralık’a kadar 16 gün boyunca çeşitli etkinlikler düzenleyeceğiz. Bu etkinliklerimiz; tiyatro, film gösterileri, eğitim, atölye, söyleyişi, panel, bilgilendirme çalışması olacaktır.
Adana Büyükşehir Belediyesi olarak diyoruz ki; Dünyada ve ülkemizde kadına yönelik şiddeti kınıyor, cinsiyetçi bakış açısının karşısında olduğumuzu, böylesi bir günün insanlığın gündeminden kaldırılması için Adana yerelinde şiddetin her türüne karşı üzerimize düşeni yapmakla kendimizi sorumlu görüyoruz.
Kadınların kazanılmış haklarından, eşitlikten, adaletten, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz.”