Gürer: 174 bin çiftçi, bankaların takibinde

Gürer: 174  bin çiftçi, bankaların takibinde

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Mart 2021 dönemi itibarıyla bankacılık sektörü tarafından tarım kredisi takip hesaplarında izlenen stok müşteri sayısı 174 bin 280 olduğunu açıkladı. 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, icralık çiftçilerle ilgili önergesine Bakan Elvan yanıt verdi:

Bu yılın Mart ayı itibariyle kamu bankalarından tarım kredisi kullanan üretici sayısının 826 bin 916 olduğunu açıklayan Bakan Elvan, özel bankalardan tarım kredisi kullanan üretici sayısının ise 681 bin 896 olduğunu ifade etti. 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal kredi kullanan ancak kredisini süresi içinde ödeyemediği için icralık olan çiftçi sayısının açıklanması istemiyle Hazine ve Maliye Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Ömer Fethi Gürer, önergesinde şu sorularının yanıtlanmasını istedi:

“2019 ve 2020 yıllarında kamu ve özel bankalar ile Tarım Kredi Kooperatifinden tarımsal kredi alan çiftçi sayısı kaçtır?

Kredi süresi dolduğunda, kredi borcunu ödeyemeyen çiftçi sayısı kaçtır? Yasal takipte olan tarım kredisi sayısı kaçtır? Tarımsal amaçlı kredi kullanıp borcunu ödeyemediği için icra işlemi başlatılan çiftçi sayısı kaçtır?

Tarım Kredi Kooperatifi tarafından, çiftçilerin kredi borçlarını beş hasat döneminde ödemesi ve borç faizlerinin silinmesi ile kredisini ödeyemeyen çiftçinin yeniden üretim yapabilmesi için yeni kredi verilmesine yönelik düzenleme yapılacak mıdır?

2019 ve 2020 yıllarında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi tarafından, kredi borçlarını ödeyemeyen çiftçilerin icra yolu ile taşınmazlarına el konulup, borç karşılığı arazi ve mülkleri ellerinden alınmıştır. Borç karşılığında haciz işlemi ile alınan taşınmaz sayısı kaçtır?”

 

CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, kamu bankalarından Aralık 2029 itibariyle 802 bin 14, Aralık 2020 itibariyle 812 bin 517 ve Mart 2021 itibariyle de 826 bin 915 çiftçinin tarımsal üretim kredisi kullandığını açıkladı.

Bakan Elvan özel bankalardan tarımsal üretim kredisi kullanan çiftçi sayısını ise Aralık 2019’da 703 bin 616, Aralık 2020’de 654 bin 627 ve Mart 2021’de ise 681 bin 896 olduğunu bildirdi.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerinden 2019 ve 2020 yıllarında toplam 734 bin 395 tarımsal üreticiye kredi kullandırıldığını kaydeden Bakan Elvan, “Mart 2021 dönemi itibarıyla bankacılık sektörü tarafından tarım kredisi takip hesaplarında izlenen stok müşteri sayısı ise 174 bin 280’dir” açıklamasında bulundu.

KOŞULLARI SAĞLAYAN ÜRETİCİYE YENİDEN YAPILANDIRMA OLANAĞI 

Bakan Lütfi Elvan, bankalarca belirlenen koşulları sağlayan müşterilerin kredi borçlarının, müracaatları halinde ‘bankacılık mevzuatı ve bankaların ticari uygulamaları’ doğrultusunda yeniden yapılandırılabildiğine dikkat çekti.

Tarım Kredi Kooperatiflerinden kredi kullanmış olan ve kullandıkları krediler 2020 yılı sonu itibariyle tasfiye olunacak alacaklar hesabına aktarılmış olan tarımsal üreticilerin borçlarına yeniden yapılandırma imkânı sağlandığını hatırlatan Bakan Elvan, Kanun maddesinin yürürlüğe girdiği tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar icra işlemi başlatılmadığını hatırlattı.

AKP DÖNEMİ, TARIMIN BİTİRİLDİĞİ DÖNEM OLARAK ANILACAK 

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise girdi maliyetlerindeki artış, yüksek enflasyon, ekonomik kriz ve pandemi sürecinin neden olduğu olumsuzlukların, diğer tüm sektörlerde olduğu gibi tarım sektörünü de ciddi ölçüde olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

Özellikle girdi maliyetlerindeki önlenemeyen artışın tarımsal üretim yapan çiftçiye borç batağına soktuğuna işaret eden Gürer, “Köylerde ve kasabalarda borçları nedeniyle icra takibi başlatılan, elinden tarlası, traktörü alınan çok sayıda çiftçi ile karşılaşıyoruz. AKP dönemi, Türkiye’de tarımın ciddi darbe vurulduğu  bir dönem olarak anılacak” dedi.

İCRA DEĞİL, YENİ KREDİ İMKÂNI SUNULMALI 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu zor koşullarda üretim yapan çiftçilerin tarım kredi kooperatifleri ve kamu bankalarına olan borçlarının 5 yıl süreyle ertelenmesi, faizlerinin silinmesi ve üretimi devam ettirebilmesi için de yeni krediler  yanında hibe desteği verilmesi  gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Gürer: “Gübre kullanımı da fiyatı da artıyor”

 

CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, tarım arazilerinin azalmasına karşın kimyasal gübre kullanımındaki artışın, ilerleyen süreçte toprağa vereceği zarar için kullanım miktarının takip edilmesi gerektiğini belirtti.

 

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 1980 yılında 28 milyon hektar olan tarım alanlarımızın 23 milyon 100 bin hektara gerilediğini, buna karşın 10 yıllık süreçte kullanılan kimyasal gübre miktarının 5 milyon ton artmasının toprağın geleceği adına da kaygı verici olduğunu söyledi.

Gürer, “Toprağa verilen kimyasal gübre, toprak analizi yapılarak ihtiyaca göre verilmelidir. Kimyasal gübre gereğinden fazla kullanılırsa toprak yapısına uzun vadede zarar vermeye başlamaktadır. Biyolojik faaliyetler daralmaktadır. Bir dönem verim artışı sağlanıyor gibi görülse de uzun vadede verim düşüklüğü ve toprak dokusunda tuzlanma dahil farklı olumsuzluklar yaşanmaktadır. Çiftçi bu bağlamda bilinçlendirilmelidir. Bakanlık, konuyu yakın takibe almalıdır. Yanlış tarım, zehiri ve gübre ile tarım alanlarımızı yok edebiliriz. Kısa vadede sağlanan fayda uzun vadede zarara dönebilir. Bu arada TÜİK’in açıkladığı verilerden yola çıkarak organik bitkisel üretimin ciddi oranda kan kaybettiği görülmektedir. Organik bitkisel üretim yapan çiftçi sayımız 2018 yılında 79 bin 563 iken 2020 yılında 52 bin 590’a kadar düştü. Organik bitkisel üretim yapılan alan miktarı, 2018 yılında 626 bin 885 iken 2020 yılında 382 bin 665 hektara, üretilen ürün miktarı ise 2018 yılında 2 milyon 371 bin 612 ton iken 2020 yılında 1 milyon 631 bin 943 tona geriledi. Görüldüğü üzere 2 yılda 244 bin hektar alan ve 740 bin ton üretim kaybı yaşanırken, 27 bin çiftçi de organik bitkisel tarım yapmayı bıraktı. Organik tarımdan uzaklaşırken kimyasal gübreye yönelimdeki artış kaygı vericidir” dedi.

EN YÜKSEK SEVİYESİNE ULAŞTI

Kimyasal gübre (Azotlu, Potaslı, Fosforlu) kullanımının her geçen yıl ciddi oranlarda artarak devam ettiğini belirten CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, “2010 yılında 9 milyon 952 bin 752 ton kimyasal gübre kullanılırken bu rakam 2015’te 10 milyon 777 bin 779 tona, 2020 yılında ise tarihin en yüksek seviyesine çıkarak 14 milyon 495 bin 815 tona yükselmiştir. Yani 10 yıllık süreçte kimyasal gübre kullanımımızın yaklaşık 5 milyon ton artması, tarım alanları azalırken üzerine düşünülmesi gereken bir durumdur ” dedi.

TÜİK yıllık gübre zammının % 45 olarak açıkladığına dikkat çeken Gürer, TÜİK tarafından bu fiyat neye göre hesaplandı. Hiç kullanılmayan ürünlerle mi bu rakam belirlendi. 2020 yılı Ağustos ayında, tonu 1800 TL olan üre gübre 4 bin 200 TL’ye çıktı. DAP 6 bin lirayı aştı. Gübre almış başını gidiyor. %100’ü bulan zam  gelmiş” dedi.

About Post Author