Gürer: “Biraz geç kalmadınız mı?”

Gürer: “Biraz geç kalmadınız mı?”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ölümlü kazalara davetiye çıkaran sinyalizasyonsuz tren yolu hatlarını, soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. 

 

Gürer’in önergesini yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 2021 yılında 1030 kilometrelik hatta sinyalizasyon sisteminin devreye alınmasının planlandığını açıkladı.

Önerge sahibi Gürer ise 2018 yılında Ankara Yenimahalle’de sinyalizasyon sistemi kurulmadan açılan Hızlı Tren hattında 9 kişinin ölümüne neden olan tren kazasını hatırlatarak, bu tarihten sonra tren yolu güzergâhlarında sinyalizasyon sistemlerini artırmaya çalışan Ulaştırma Bakanlığına, “Biraz geç kalmadınız mı?” sorusunu yöneltti.

SİNYALİZASYONSUZ HATLARDAKİ TREN KAZALARI 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sinyalizasyon sistemi olmayan tren yolu güzergahlarında meydana gelen tren kazalarına dikkat çekmek amacıyla, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Gürer, Bakan Karaismailoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı önergesinde şu sorularının yanıtlanmasını istedi:

“Türkiye Devlet Demir Yolları şebeke hat uzunluğu 12.639 ve sinyalizasyonun devrede olduğu hat uzunluğu 4.896 kilometredir. Son 4 yıl baz alındığında sinyalizasyonun devreyi alındığı hattın uzunluğu yıllara göre ayrı ayrı kaç kilometredir?

Yapımı devam eden sinyalizasyon hat uzunluğu 2.388 kilometre olup 4 farklı firma tarafından yapıldığı ve mevcut 4896 km sinyalizasyon hat kesiminin 4893 km’si yüklenici veya altyüklenici yabancı uyruklu firmalar tarafından geriye kalan sadece 3 km’lik hat kesimi TÜBİTAK BİLGEM tarafından gerçekleştirildiği Sayıştay raporlarında belirtilmektedir. Sinyalizasyon sistemlerinin farklı yazılım ve donanımlara sahip olması tren işletmeciliği açısından bir takım zorluklara yol açmakta ve işletme maliyetlerini olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple, yapımı devam eden sinyalizasyon sistemlerinin TÜBİTAK BİLGEM tarafından sistemlerin yerlileştirilmesi ve yazılım/donanım çeşitliliğinin azaltılması hususunda bir çalışma yapılmakta mıdır?

2021 yılında sinyalizasyonun devreye alınması hedeflenen hat uzunluğu kaç kilometredir?”

HAT UZUNLUĞUNUN YÜZDE 

53’ÜNDE SİNYALİZASYON VAR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, son yıllarda sinyalli hat yapım çalışmalarına hız verdiklerini belirterek, sinyalli hat uzunluğunun 6 bin 828 kilometreye ulaştığını belirterek, bu uzunluğun toplam hat uzunluğunun yüzde 53’üne tekabül ettiğini vurguladı.

BU YIL 1030 METRELİK HAT ÜZERİNDE 

SİNYALİZASYON SİSTEMİ KURULACAK 

Bakan Karaismailoğlu, “1.394 km’lik hatta sinyalizasyon yapım çalışmaları, 2.729 km’lik kesimde ise proje ve ihale hazırlık çalışmaları devam etmektedir. 2021 yılında ise; toplam 1030 km’lik hatta sinyalizasyonun devreye alınması planlanmaktadır” dedi.

MİLLİ SİNYAL SİSTEMİ 

2016 yılından bugüne kadar tüm ana hat kesimlerinin milli sinyal sistemi ile projelendirilerek ve ihale edildiğini açıklayan Bakan Karaismailoğlu, “Halen yaklaşık 750 km’lik hatta milli sinyalizasyon sistemi yapım çalışmaları sürdürülmektedir. Buna ek olarak yaklaşık 1.000 km ana hat kesimlerinin projelendirilmesi milli sinyal sistemine göre yapılmaktadır” açıklamasında bulundu.

GÜRER YENİMAHALLE KAZASINI HATIRLATTI 

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise 2018 yılında Ankara’nın Yenimahalle ilçesine bağlı Marşandiz İstasyonu’nda, başkentten Konya’ya giden yüksek hızlı bir trenle aynı güzergahta yol kontrolü yapan bir kılavuz tren çarpışması sonucu meydana gelen kazada 9 kişinin yaşamanı yitirdiğini 47 kişinin de yaralandığını hatırlatarak, kazanın yaşandığı hattın, sinyalizasyon sistemi olmadan ulaşıma açılması nedeniyle kazanın meydana geldiğini belirtti.

NEDEN GEÇ KALDINIZ?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın kazadan sonra sinyalizasyon sistemi kurma çabalarında artış olduğu işaret eden Gürer, “Şayet sinyalizasyon sistemi kazadan önce yapılmış olsaydı belki de o kazada hayatını kaybeden 9 kişi bugün yaşıyor olacaktı. Ulaştırma Bakanlığı, facia yaşandıktan sonra harekete geçti, Sayın Bakan’a sorum şu; biraz geç kalmadınız mı” ifadelerini kullandı.

 

About Post Author