Gürer: “En az 60 bin öğretmen ataması yapılmalıdır”

Gürer: “En az 60 bin öğretmen ataması yapılmalıdır”

Bakan Selçuk PİKTES öğretmenlerine kapıyı kapattı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 2016 yılından bu yana öğretmen ihtiyacının sözleşmeli öğretmen istihdamıyla karşılandığını açıkladı. 

Bakan Selçuk, PİKTES Suriyeli öğrencilere eğitim veren öğretmenlerin ise ‘geçici süreli eğitim personeli’ olarak istihdam edildiğini belirterek, bu öğretmenlere kadro verilemeyeceğini ifade etti. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Bakanlığınıza bağlı okullarda yeterli düzeyde branş öğretmeni var mıdır? Kadrolu öğretmen açığı ne kadardır?

Görevlendirme ile sözleşmeli, ücretli ve vekil gibi tanımlamalarla görev yapan öğretmen sayısı kaçtır?

Yıllardır görev yapan ücretli ve sözleşmeli öğretmenlere sürekli kadro verilmesi düşünülmekte midir?

PIKTES öğretmenleri, öğretmenlik için tüm yeterliliklere sahip oldukları için proje sonunda MEB kadrosunda görev almalarına yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır?” şeklindeki sorularına yanıt istedi.

118 BİN 558 SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN VAR 

Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Selçuk, resmi eğitim kurumlarında görev yapan kadrolu öğretmen sayısının 768 bin 538, sözleşmeli öğretmen sayısının ise 118 bin 558 olduğunu belirtti.

ZORUNLULUKTAN ÜCRETLİ ÖĞRETMEN GÖREVLENDİRİLMESİ YAPILIYOR 

Bakan Selçuk, “Eğitim öğretimin aksatılmadan sürdürülebilmesi bakımından aylıksız izinli veya raporlu olan öğretmenler ile o atama döneminde atama yapılamayan öğretmen kadrolarının yerine kısa ve belirli süreler kapsamında Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karara göre uygulanan ders ücreti karşılığı görevlendirme, zorunlu durumlarda geçici olarak başvurulan ve uygulanan bir yöntemdir” dedi.

2016 YILINDAN BU YANA SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN İSTİHDAMI YAPILIYOR 

2016 yılından itibaren öğretmen ihtiyacının 652 sayılı KHK’nin ek 4’üncü maddesine göre sözleşmeli öğretmen istihdamı ile karşılandığını açıklayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “ Bu nedenle ücretli öğretmenlerin kadrolu öğretmen olarak atanması bugün itibarıyla mevzuat hükümleri doğrultusunda mümkün olamamaktadır. Ayrıca 652 sayılı KHK’ye göre 3 yıl sözleşmeli olarak görev yapan öğretmenler kadrolu öğretmen olarak atanmaktadırlar” diye konuştu.

Bakan Selçuk, Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi (PIKTES) projesinin Millî Eğitim Bakanlığı ve AB Türkiye Delegasyonu arasında “Türkiye’deki Suriyeli Mülteciler için Mali İmkân” anlaşması (FRIT) çerçevesinde imzalanan sözleşme ile Suriyeli çocukların Türk Eğitim Sistemine entegrasyonunda Millî Eğitim Bakanlığı’nın faaliyetlerini desteklemeyi amaçlayan bir proje olduğunu belirtti.

PİKTES ÖĞRETMENLERİNE KADRO YOK 

Selçuk,” PIKTES kapsamında Suriyeli öğrencilere proje illerindeki okul ve kumrularda (geçici eğitim merkezleri, halk eğitim merkezleri vb.) Türkçe öğretmek ve rehberlik hizmetlerini yürütmek amacıyla geçici süreli eğitim personeli istihdam edilmektedir” ifadelerini kullandı.

947 BİN 837 ÖĞRETMEN 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in bir diğer soru önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Milli Eğitim Bakanlığı’nda atama yapılan 112 alanda toplam 947 bin 837 öğretmenin görev yaptığını bildirdi.

GÜRER “ 60 BİN ATAMA ŞART”

CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer, 100 binin üzerinde öğretmen açığının bulunduğunun Sayıştay raporlarında da yer aldığını, bu süreçte en az 60 bin öğretmen ataması yapılmasının şart olduğunu ifade etti. Gürer, “Felsefe, bilişim, sanat tarihi, coğrafya ve okul öncesi öğretmenliği gibi branşlara öğretmen alımı yapılmasının yanında bu derslere daha da ağırlık verilmelidir. Eğitimde sorunların giderek derinleştiği  özellikle öğretmenlerin sözleşmeli, kadrolu, vekil, ücretli gibi tanımlanmasının doğru olmadığını belirten Gürer, “Tüm öğretmenler kadrolu olmalı, aynı haklarla çalışmalı ve ücret ayrımı olmamalı. Suriyeli öğrencilere 5 yıllık proje kapsamında eğitim veren ve öğretmen olma şartlarını taşıdığı için görev verilen PİKTES öğretmenlerinin sözleşmeleri sona yaklaştı. 4 yıldır başarıyla görev yapan ve eğitim veren bu öğretmenlere kadro verilmesi gerekmektedir. Bu sebeple Bakan’ın PİKTES öğretmenlerine kapıyı kapatmasını doğru bulmuyorum. Karar yeniden değerlendirilmelidir” dedi.

 

Gürer: “Orman alanları talana mı açılıyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanlığınca resmî gazetede yayınlanan düzenleme ile bazı illerde 6 ayrı orman alanının orman dışına çıkarılarak orman vasfının sonlandırıldığı ifade etti.

 

Gürer: “AKP milletvekillerinin getirdiği kanun teklif ile orman vasfını yitiren alanların orman dışına çıkarılması yönündeki madde için komisyonda ve mecliste CHP olarak karşı duruş gösterip maddenin geçmemesi için mücadele ettik ancak kanun teklifi Cumhur ittifakı oyları ile geçti. Cumhurbaşkanı kararı ile bu yolda uygulamalara da geçildi. Anayasaya aykırı biçimde orman alanları ranta açılıyor. Cumhurbaşkanın kararı neticesinde orman alanlarına yönelik düzenlemelere gidilmesinin orman alanlarına ciddi zarar verebileceği uzmanlar tarafından da dile getiriliyor. Orman sınırları dışına çıkartılan arazilerin kupon arazi olarak parsel parsel satılması, Orman Kanun’ unda yapılan değişiklikle ormanların talan edilip ranta açılması kabul edilemez” diye konuştu.

Bu düzenlemelerde yer alan, orman alanlarını orman alanı dışına çıkartabilme yetkisinin, 28 Nisan 2018 tarih 30405 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan 7139 Sayılı Yasanın 17. Maddesinde belirtilen ve 6831 Sayılı Orman Kanununa eklenen Ek. 16. Madde ile verildiğini belirten Gürer, “Bu Kanun görüşmelerinde bu maddeye karşı çıktık. CHP olarak tepki verdik. AKP Meclis çoğunluğu ile düzenlemeyi yaptı. Anayasa ’ya  aykırı olmasına karşın dinlemediler. Tamamen sahiller veya büyük kentlerde (İstanbul, İzmir, Bursa vb.) bulunan kıymetli kupon arazi niteliğindeki ormanlık arazileri orman dışına çıkarıp imara açmayı hedefleyen bir düzenleme yaptılar. Şimdi de sessizce bu işi uygulamaya koymuş durumdalar” diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ekonomik buhran ile tıkanan AKP iktidarı devlete ait ne var ne yoksa gözünü karartmış satıyor. İstanbul Borsası %10 Katar’a satılırken resmî gazetede de bazı alanların satış kararı yayınlandı. Doğal varlıkları bir ekonomik kaynak ve finans yaratma alanı olarak gören iktidar, gereksiz yatırım ve israflardan vazgeçmek yerine yanlış uygulamalarını sürdürüyor. Yıllardır yapılan orman amenajman planlarında, Türkiye ormanlarından yıllık 15-16 milyon metreküp üretim yapılırken bir önceki yıl önce 30 milyon metreküpe, ikinci yılda ise 40 milyon metreküpe çıkarıldı. Özellikle orman ekosistemlerinin bu şekilde yok ediliyor olması uzun vadede doğaya ve ormanlarımıza zarar verir. Kaynaklarımız resmen talan ediliyor. Bu yetmezmiş gibi orman arazisi dışına çıkarılan alanlar da ne yazık ki ranta açılıyor. 6 ayrı yerin Cumhurbaşkanı kararı ile orman alanı dışına çıkarılması doğa için kaygı vericidir” diye konuştu

 

 

 

About Post Author