Gürer: “Elektrik faturaları sadeleştirilmeli”

Gürer: “Elektrik faturaları sadeleştirilmeli”

 “88 TL olan aylık elektrik faturasının 17 TL’si vergi ve fonlara gidiyor”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, elektrik kullanım bedellerinde artışın vatandaşın belini büktüğünü, ciddi mağduriyet yaşandığını söyledi.

 

Mesken ve  işyerinde kullanılan tüm cihazların elektrik ile çalıştığına dikkat çeken Gürer, “Sulama suyunun da yer altından enerji ile çıkarılması üretim maliyetlerini katlıyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kış ayları ile doğalgaz ve elektrik kullanımının arttığını ve pandemi sürecinin de zorunlu evde olunması gereken uygulamaları  ile bu bağlamda enerji giderleri ve doğal gaz kullanımının artacağını belirtip, vatandaşın fatura ödemekte zorlanır duruma geldiğini ifade etti. Gürer, “Elektriğe art arda gelen zamlar ile faturalar kabarmaktadır.

 

Sanayi, mesken ve tarım alanlarında faturalara  yansıyan farklı bedeller vatandaşların faturalarını ödemelerini zorlaştırmaktadır. Vatandaşlar yüksek elektrik faturaları nedeniyle ciddi mağduriyet yaşadığını söylemektedir. Kullanmadığı hizmetlerden dolayı  faturaya yansıyan bedelleri ödemek istememektedir. Bu konuda kanun teklifleri de verdim. Elektrik faturalarında kayıp-kaçak bedeli, enerji fonu, TRT katkı payı gibi ödemeler kaldırılmalıdır. Vatandaş bu vergileri ve fonları  neden verdiğini sormaktadır. Konuyu bütçe görüşmelerinde  Enerji  ve Tabii Kaynaklar Bakanına bir kez daha ifade ettim. Bakan bu düzenlemeler Bakanlığın yetkisi kapsamında olmadığını ifade ediyor. Ancak mevcut iktidarın enerjiden sorumlu Bakanı olarak konuyu Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısında gündeme getirebilir. Ayrıca elektrik faturasında KDV düşürülmesi de bu yolla gündeme getirilebilir. Nerdeyse her ay değişen faturalar kış ayları ile artan sarfiyatla daha da kabarması elektrikte sorunu artırıyor. Vatandaşın sınırlı  elektrik kullanma şansı da kalmadı. Lambaları az yaksa da telefondan televizyona buzdolabından  çamaşır makinesine evde nerede ise her kullandığı  cihaz elektrik tüketiyor. Yaz ve kış saati uygulamasının kaldırılması da bu bağlamda yeniden gözden geçirilmelidir” dedi.

FATURALAR SADELEŞMELİ

CHP Milletvekili Gürer elektrik  faturalarının sadeleştirilmesi gerektiğini de belirterek, “ Vergi ve fonlar faturalarda daha da artışa neden olmaktadır. 88 TL tutan aylık bir elektrik faturasının 17 TL’si vergi ve fonlarla vatandaştan alınmaktadır. Kullanım bedeli arttıkça rakam artmaktadır. Ekonomik buhran yaşanan ve her kesimin etkilendiği süreçte zorunlu giderlerde olsun faturalar üzerinde sadeleştirmeye gidilmelidir” dedi.

SULAMA SUYU SORUN

Elektriğe yapılan zamların sulama suyunda da çiftçi için büyük darbe olduğunu vurgulayan Ömer Fethi Gürer, “Niğde başta olmak üzere birçok ilde tarım için sulama suyu yer altı kuyularından elektrik enerjisi ile çıkarılmaktadır. Çiftçi girdileri içinde son iki yılda elektriğe gelen zamlar önemli bir yer tutmaktadır. Tarımda suyun kısıtlanması verim kaybına neden olduğu için üretici enerjiye mecburdur. Elektriğe her gelen zam ise çiftçi için fatura ödeme güçlüğüne neden olmaktadır. Trafosu borcundan sökülen çiftçi ortada kalmakta olup hem borçlu olarak mağdur, hem de yaşadığı ürün kaybından dolayı büyük sıkıntıya düşmektedir. Bu nedenle faturalar sadeleştirilmeli, vergi ve fonlarda düzenlemeye gidilerek son elektrik zamları geri alınmalıdır” diye konuştu.

 

 

 

Gürer Suudi Ambargosunu sordu, Bakan yanıt verdi.

Suudi ambargosunun nedenlerini soran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan düşündürücü yanıt…

 

Gürer: “ İktidar Suudi ambargosunu görmezden gelmeye çalışıyor”

Çavuşoğlu: “Bazı ülkeler Türkiye’ye karşı konjonktürel gruplaşmalara yöneldi”

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Suudi hükümetinin Türkiye menşeili ürünlere karşı başlattığı ambargonun nedenlerinin açıklanması için Dışişleri Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

“Gelişmeleri dış politikadaki başarısızlık olarak görüyor musunuz?” diye soran Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, bazı ülkelerin Türkiye’ye karşı konjonktürel gruplaşmalara yöneldiğini ancak Türkiye’nin ilkeli ve dirayetli tutumunu sürdüreceğini açıkladı.

İHRACATÇILAR VE NAKLİYECİLER SIKINTIYA GİRDİ 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, Suudi Arabistan hükümetinin Türkiye’ye karşı aldığı ambargo kararıyla, bu ülkeye ihracat yapan firmalar ile ürünleri taşıyan nakliye firmalarının sıkıntı yaşadığına dikkat çekti.

TÜRKİYE’YE NEDEN SIRT ÇEVİRDİLER?

3.3 milyar dolarlık bir ekonominin kapılarının kapanmasını önlemek adına yapılan çalışmalardan sonuç alınamamasının nedenlerinin açıklanmasını isteyen Ömer Fethi  Gürer, “ Mısır, Suudi Arabistan ve Suriye gibi Yunanistan ile işbirliğine yönelen ülkelerin Türkiye’ye sırtlarını dönmelerini, iktidarın dış politikada yaşadığı bir başarısızlık olarak kabul ediyor musunuz?” diye sordu.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU’NDAN İLGİNÇ YANIT 

CHP Milletvekili Gürer’in önergesini yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Dış Politika gündemimizdeki tüm meseleleri milli menfaatlerimiz doğrultusunda, tarihimizin ve coğrafyamızın gerekleri çerçevesinde ele alıyoruz. Sahada ve masada etkin bir diplomasi uygularken, bölgesel ve küresel barış, istikrar ve refaha katkıda bulunmayı sürdürüyoruz” açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE’YE KARŞI KONJONKTÜREL GRUPLAŞMALAR VAR 

Bazı ülkelerin Türkiye karşıtı konjonktürel gruplaşmalara yönelmelerinin Türkiye’nin ilkeli yaklaşımlarını etkilemeyeceğini ifade eden Bakan Çavuşoğlu, “Türkiye, artan imkan ve kabiliyetleriyle, ahlaki değerlere dayanan, insani ve girişimci dış politikası çerçevesinde inisiyatif almaya devam edecektir. Türkiye’nin bu ilkeli ve dirayetli tutumu ülkemizin uluslararası toplumdaki saygınlığını da artırmaktadır” dedi.

FİRMALARIN ÇIKARLARI KORUNACAK

Bakan Çavuşoğlu, bölge ülkeleriyle ticaret yapan firmaların çıkarlarının korunması ve karşılaştıkları sorunların giderilmesinin Bakanlıklarının öncelikleri arasında olduğunu ifade etti. Bakan yanıtta Suudi Arabistan uyguladığı ambargoya ise hiç değinmedi.

GÜRER: “3.3 MİLYARLIK KAPI KAPANDI”

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise ihracatçı firmaların özellikle pandemi döneminde böyle bir ambargo ile karşılaşmasının çok sayıda firmayı ciddi manada sıkıntıya soktuğunu belirterek, “ Bakan sorumuza yanıtta Suudi Ambargosuna hiç değinmiyor. Var olanı yokmuş gibi görerek sorunlar çözülemez. Bakanın açıklamasında önce gerçeğin altını çizip sonra bu bağlamda yaptıklarını anlatmasını beklerdim. Halen 3.3 Milyar dolarlık bir kapının kapanmasını, Sayın Bakan’ın Türkiye’ye karşı olan gruplardan bahsederek geçiştirmesi anlaşılabilir bir yaklaşım değildir. Ambargo var mı yok mu?  Varsa siz ne yapıyorsunuz? İhracat daralması ile yaşanan sorun nasıl aşılmaya çalışılıyor ya da bu konuda bir çalışma yapılıyor mu? Başka Arap ülkelerine de yayılma eğilimi gösteren ambargo, yanlış dış politikanın bir sonucu. Adalet için açıklanan açılımlar dış politikada yapılan yanlış tercihler için de düşünülüyor mu? “Yurtta Barış, Dünya da Barış”  yaklaşımından uzaklaşmak, “dostum” diye başlayan nutukların da sonunu getirdi” dedi. İhracat yaptığımız ülkeler içinde 16. Sırada yer alan Suudi Arabistan’a makine ve ulaşım araçları ile meyve ve sebze gibi gıda ürünleri ihraç ettiğimizi hatırlatan Gürer, “AKP iktidarı sıfır sorunlu dış politika diye başladığı süreçte uyguladığı politikalarla yıllardır iyi ilişkiler içinde olduğu ülkelerle dahi ilişkileri olumsuz kıldığına dikkat çekti. Mısır gibi büyükelçimiz dahi olmayan ülkelerle  olan ilişkilerimiz yanında kralı öldüğü için yas tutup bayrakları yarıya indirdiğimiz Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerle bile dış politikaların sorunlu olması ülkemize fayda sağlamamaktadır” diye konuştu.

 

 

About Post Author