Fatma Gebeş Çimen: “AKP Adayı Marmaris halkını yanıltıyor”

CHP Marmaris İlçe Başkanı ; AK Parti Marmaris Belediye Başkan Adayı Serkan Yazıcı’nın kendine ait otelde kurduğu jeotermal su kaynaklı tesisi örnek gösterip, yeni kurulacak tesislerle, Marmaris Turizminin 12 aya çıkarılabileceği iddialarını yalanlayarak; MTA ve Akademik raporlara göre, Marmaris’te tespit edilen jeotermal enerji kaynakları alanlarının, turizm için yeterli olmadığını iddia etti.

CHP Marmaris İlçe Başkanı Fatma Gebeş Çimen bugün (26 Mart 2019) CHP Marmaris İlçe Başkanlığında yaptığı açıklamada, AK Parti Belediye Başkan Adayı Yazıcı’nın çıkarılan suyun Deniz suyu olabileceğine de dikkat çekerek; “31 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçim öncesi adaylar projelerini açıklayarak Marmaris’e neler yapacaklarını açıkladılar. Marmaris ekonomisinin temel eksenini oluşturan turizmle ilgili AKP adayı Serkan Yazıcı ‘ nın hiçbir bilimsel veriye dayanmadan açıkladığı ‘’12 ay turizm’’ iddiası ne yazık ki gerçekçi değildir.

Bu konuda kamu kurumu olan Maden Tetkik Aramanın (MTA) yaptığı bilimsel çalışmaların raporlarını inceledik. Buna göre MTA‘ nın çıkardığı envanterde ülkemizin jeotermal enerji kaynakları belirlenmiştir. Önceki çalışmalara ek olarak 2012 yılında MTA Enerji Hammadde Etüd Arama Dairesinin yeni bir çalışması da vardır.  Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Jeoloji Bölümünün yaptığı çalışmada da Marmaris ‘ de aynı alanlar bulunmuş ancak verimli kabul edilmemiştir. Bu rapora göre Ege bölgesi özelinde İzmir-Manisa-Aydın-Denizli-Balıkesir-Çanakkale- Afyon kayda değer görülürken, Muğla’da 16 adet jeotermal saha incelemeye değer bulunmuş,  sadece Ortaca – Fevziye kayıtlara girmiştir. Marmaris ise kayda değer bulunmamıştır. İncelemeye alınan alanlar ise düşük sıcaklıklı termal alanlar olarak tanımlanmaktadır. (18.3–39,2 derece)

Turban Yazıcı Tatil köyünde yaklaşık 250 m de yapılan sondajda elde edilen su sıcaklığı 21 derecedir. Sondajın yapıldığı tarihlerde Marmaris deniz suyu sıcaklığı da Marmaris Belediye kayıtlarına göre aynı derecedir. Bu tesiste bulunan su NaCl  -Sodyum Klorür yani tuzlu sudur. Bilimsel olarak deniz suyu özelliğine sahiptir ve içilebilir özelliği yoktur. Su debisi de turistik tesis normlarına göre yaklaşık 600 kişinin su ihtiyacını karşılayabilecek düzeydedir.Sonuç olarak değerleri net olarak açıklanmayan mineralli su ortalama büyüklükte bir turistik tesisin ihtiyacını bile karşılamamaktadır. Bizler bilimsel verilere inanırız. Bu veriler ışığında yerel seçimler öncesi ya AKP adayı yanıltılmaktadır ya da AKP adayı Marmaris halkını yanıltmaktadır. Bu gerçekler ışığında; Marmaris’te öncelikle geçmişte olduğu gibi uzun turizm sezonunu yeniden nasıl yakalayabiliriz konusuna odaklanmalıyız. Geçmişte Nisan’da başlayan İskandinavyalı turistler, Ekim’in sonuna dek Marmaris’in önemli gelir kaynağı idi. Şimdi 3–4 aya düştü. Öncelikle yeniden 7 ay turizmini yakalayıp, süreyi daha da uzatmalıyız. Turizm son derece hassas dengeler üzerinde yürüyen bir sektör. Merkezi Yönetimce yapılan olumsuz bir açıklama son günlerde yaşandığı gibi iptallere neden olabilmekte ve turizm sektörünü zora sokmaktadır. Bu nedenle herkesin başta ülkeyi yönetenlerin sözcüklerini tartarak konuşmalarını ve bacasız sanayi olan hem istihdam hem de sıcak para girişi sağlayan sektörü zora sokmamalarını bekliyoruz. Gerçekçi ve ayakları yere basan bir turizm politikası ile Marmaris sahip olduğu potansiyelini kullanacak ve istediği sonucu alacaktır.” dedi.

 

 

 

About Post Author