TEMİZ TOPLUM DERNEĞİ GENEL BAŞKANI BİLAL AY: UYUŞTURUCU SUÇLULARI İÇİN ÇÖZÜM KONTROLSÜZ AF DEĞİL REHABİLİTASYON

Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay, uyuşturucu ve bağlantılı suçların af kapsamına aldındığı tartışmaları sonrasında uyardı: Kontrolsüz af sorunu büyütür. Çare rehabilitasyon.

 

Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay’dan koronavirüs pandemisi sonucunda yeniden gündemin üst sıralarında yer almaya başlayan ve uyuşturucu ve bağlantılı suçtan cezaevinde olanları da kapsayacağı ifade edilen infaz düzenlemesi ile ilgili uyarılar geldi. Bilal Ay, “Biz toplumdaki uyuşturucu tehlikesi büyümesin istiyoruz. Koronavirüs hepimizi tehdit eden bir tehlike. Cezaevlerinde de her yerde olduğu gibi en üst düzeyde önlem alınmalı. Ancak burada, bir yandan yaparken diğer yandan bozacak adımların atılmaması gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

UYUŞTURUCU TEHDİDİ GİDEREK BÜYÜYOR

Uyuşturucu bağımlılığı için de bir salgın denilebileceğini ifade eden Ay, “Bugün koronavirüs salgını bir tehdit, ancak uyuşturucu salgını da ondan aşağı kalır değil. Koronayı, inanıyorum ki, milletçe mücadelemiz sonucunda yeneceğiz. Ancak uyuşturucu belasıyla mücadelede maalesef başarılı olamıyoruz. Uyuşturucu bağımlılarının sayısı hızla 2 milyona yaklaşıyor. Uyuşturucuya başlama yaşı 8’e kadar düştü. Ölüm yaşı ise 14. 2017 yılında 118 bin uyuşturucu olayı gerçekleşirken, bu sayı 2018’de 145 bine yükselmiş. Bu olaylarda 210 bine yakın şüpheli yakalanmış. Bugün hapishanelerde 300 bine yakın insan var ve bunların 60 bine yakını uyuşturucu ve bağlı suçlardan hüküm giymiş durumda. Maalesef bu sayı da giderek artıyor” diye konuştu.

 

KONTROLSÜZ AFLA ÇOCUKLARIMIZ SOKAĞA ÇIKAMAZ

Tedavide başarı oranının da düşük olduğuna vurgu yapan Bilal Ay, “Bugün rakamlar bu haldeyken AMATEM ve ÇEMATEM’lerin toplam yatak kapasitesi  bin 162. Tedavide başarı oranı yüzde 1,5. Tablo bu haldeyken, uyuşturucu satıcılarını affetmek tabloyu daha da kötüleştirmekten başka bir işe yaramayacak. Bugün Koronodan sokağa çıkmıyoruz bu doğru ancak bu bir süre. Kontrolsüz bir af ile yarın uyuşturucu tehlikesinden dolayı ne biz ne de çocuklarımız hiç sokağa çıkamaz hale gelecek. Bu kabul edilemez” dedi.

 

DİĞER SUÇLARI TETİKLİYOR

Uyuşturucunun başka suçları tetiklediğinin de altını çizen Ay, “Bugün genel olarak cinayetlerin yüzde 60’ı, saldırıların yüzde 40’ı, tecavüzlerin yüzde 33’ü alkol ve madde kullanımıyla doğrudan bağlantılı olduğunu görüyoruz. Bu da bize çok ciddi ipuçları veriyor. Kontrolsüz bir affın, toplumdaki suç oranını yükseltebileceğini öngörmek hiç de zor değil” şeklinde konuştu.

 

ÇÖZÜM AF DEĞİL REHABİLİTASYON

Çözümün af değil rehabilite olduğunun altınI çizen Başkan Ay, “Biz uzun süredir bunu ifade ediyoruz. Bu 60 bin dolayında kişi affedildiğinde, tamamına yakını, tedavi ve rehabilite edilmediği için, aynı şeyi yapmaya devam edecek. Bataklık büyümeye devam edecek. Yarın bu sebeple bir olumsuzluk olursa bunun vebalini kim üstlenecek! Bir af olacaksa, onları öncelikle rehabilitasyon merkezlerinde tedavi edip tehlikenin bertaraf edilmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Islah ve Rehabilitasyon Merkezleri kurulmasını talep ediyoruz. Durumun aciliyetini de gözönüne aldığımızda, hastanelerde belli bölümlerin ya da belirli yurt ve otellerin uygun şekilde tefriş edilerek, bu suçlardan hüküm giymiş kişilerin rehabilitesi için kullanılabileceği önerisini de sunmak istiyoruz. Bunu, sahada binlerce bağımlı ve bağımlı yakını ile iletişim halinde olan bir dernek olarak talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

ALTERNATİFLERİ ORTAYA KOYDUK

Af tartışmalarının uzun süredir devam ettiğini ve dernek olarak bir çok üst düzey görüşme yaptıklarını belirten Ay, “Sayın Cumhurbaşkanımıza, sayın bakanlarımıza, 600 vekilimize mektup gönderdik. Basın açıklamalarımızla 82 milyona ulaşmaya gayret ettik. Meclis’te partilerin grup başkanvekilleri ve milletvekilleri, dönemin Emniyet Genel Müdürü ile görüşerek kontrolsüz affın olası kötü sonuçlarını kendilerine ifade ettik. Alternatifleri de ortaya koyduk. Umuyorum ki bu uyarılarımız dikkate alınır, yetkililer ellerini vicdanlarına koyarak karar alır” şeklinde konuştu.

 

UYUŞTURUCU KULLANIMI KORONA RİSKİNİ ARTTIRIYOR

Madde kullanımının kişilerin bağışıklık sistemlerini zayıflattığını belirten Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay, “Bugün kronik hastalığı olanların ve 65 üstünün bağışıklık sistemlerinin zayıflığından ötürü sokağa çıkmaları yasaklanmış durumda. Ancak madde bağımlıları için de durum çok farklı değil. Uyuşturucu da, madde bağımlılarının hayat tarzıda bağışıklığı zayıflatıyor. Islah ve Rehabilistasyon Merkezleri kurulursa, bir çeşit korumalı ortamda bulunmaları korona riskini de azaltacak bir adım olur” dedi.

 

ISLAH VE REHABİLİTASYON MERKEZLERİ HER ŞARTTA KURULMALI

Uyuşturucu suçundan cezaevinde yatanların af çıkmasa da rehabilite edilmesi gerektiğinin altını çizen Bilal Ay, “Kontrolsüz afla ya da cezalarını tamamlayarak, ne şartla olursa olsun madde bağımlılarının rehabilite edilmeden cezaevinden çıkmaları benzer sonuçlar doğuracak. Evet kontrolsüz af daha kötü sonuçlar doğurur ancak af olmasa da, cezasını tamamlayan aynı şeyi yapmaya devam edecek. Gelin bu tartışmaları fırsata çevirelim. Uyuşturucu ve bağlantılı suçlardan cezaevinde olanları rehabilite ederek tahliye edelim” ifadelerini kullandı.

AF MÜCADELEYİ BALTALAR

Önlemsiz bir şekilde affın bağımlılıkla mücadeleyi de baltalayacağını sözlerine ekleyen Ay, “Bugün sonuçları itibariyle değerlendirdiğimizde, uyuşturucu ile mücadelenin büyütülmesi gerektiğini görüyoruz. Çünkü, tüm özverili çalışmalara rağmen, sorun giderek büyüyor. Kontrolsüz bir af, sadece sokaklardaki tehlikeyi arttırmayacak. Aynı zamanda bu mücadelede görev alanları da moral motivasyon olarak zaafa uğratacak” diyerek sözlerini tamamladı.

 

About Post Author