Başkanlığını yürüttüğümüz geleneksel kongremizin 3.’sünü gerçekleştirmeyi başardık .2 yılda bir organize ettiğimiz kongreye çalıştaylarla hazırlandığımız göz önüne alındığında anlamlı bir sürdürülebilirlik başarısından söz etmek olanaklıdır.
Beşiktaş Belediyesinin Akatlar ve Ortaköy Kültür Merkezlerinde gerçekleştirdiğimiz kongremiz 1-3 Kasım 2024 tarihlerinde gerçekleştirildi.
Kongremize kurumsal olarak Beşiktaş Belediyesinin yanı sıra, Türk Telekom ve işadamı sayın Cahit Akbey destek verdiler. Sayın Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’a, Türk Telekom YK Başkanı ve Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı sayın Dr. İsmail İlhan Hatipoğlu’na ve sayın Turizm Girişimcisi Cahit Akbey’e teşekkürler.
Kongremizin ana teması Örgütlerde Yönetim Liderlik midir, Takım Çalışması mıdır? diye belirlenmişti. STK’ların temsilcileri, bilim adamları, politikacılar, iş dünyası temsilcileri istisnasız soruya “hem hem de” şeklinde yanıt verdiler. Bir başka deyimle, bilgi toplumunda takım çalışması ne denli gerekliyse, liderlik de o denli gereklidir. Ortak amaç belirlemek, ortak amaç için tüm kuşaklardan insan kaynaklarını sevk etmek, çatışmaları ve krizi yönetmek liderlik yetkinlikleriyle donatılmış liderlere gereksinim vardır.
Ne denli kendi kendilerini yönetebilir olsalar da kaçınılmaz koordinasyon sorunları ortaya çıkacaktır. Ben tipik Y’yim, ben Tipik Y’yim, ben” demek yönetilmekten, liderliğe maruz kalmaktan kurtaramayacaktır anılan kuşakları. Farklı liderlik becerilerini gerektirecektir elbette…
Bu nedenle ,2026 yılında gerçekleştireceğimiz 4.Örgütlerin Yönetimi Uluslararası Kongresinin ana temasını” Y,Z ve C Kuşakları İçin Liderlik Tarzları ve Liderlik Modelleri “ olarak belirledik. Bilim adamları, sektör girişimcileri ve yöneticileri, kadın girişimciler, STK’ların temsilcileri, sanat alanından hayata bakanlar 2 yıl sonra yanıt vereceklerdir…
Bu vesile,3.kongre biterken,4.kongrenin hazırlıklarına başladık. Çok hızlı olduğumuz söylenemez. Zira Uluslararası bir kongreyi ancak 2 yılda husule getirebilirsiniz.
Güçlenecek, yenilenecek ekibimizle etkili ekip çalışması yaparak 4.etkinliğimizi de başarıyla gerçekleştireceğimizden eminim.
Kongremizde başarılı araştırmalarını, bildirilerini bizlerle paylaşan bilim adamları yanı sıra, girişimciler, STK’ların sıra, girişimciler girişimcileri de tecrübelerini, başarılarını, ez cümle öykülerini bizlerle paylaştılar.
Doğanlar Holding YK Başkanı sayın Davut Doğan ana temamızdaki soruya iş dünyasındaki izdüşümüyle yanıt verdiler. Liderlik ve ekip çalışmasının öneminden söz ederken ,6 kardeşin uyumlu birlikteliğinin domine edici olduğunu ifade edip, Altın Bulmadan Zengin Olunmaz başlıklı kitabından söz ederek, iğneleyici başlığının tam tersine altınları olmadığı halde altın değerinde 6 kardeş uyumundan, koordinasyonundan, görev bölüşümünden, organize olabilmekten söz ederek gerçek başarılarının zorlu yolculuğunu anlattılar bizlere…
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcımız sayın Dr. İlhan Hatipoğlu, liderlik ile ekip çalışması birliktedir diyerek, kongremizin 3.’süne vurgu yaparak sürdürülebilirliğin önemine temas ettiler. Yanı sıra, Bakanlığın denk bütçe çalışmalarından, enflasyonu düşürme planlarından söz ettiler.
Eski Dışişleri Bakanımız, Başbakan Yardımcısı sayın Murat Karayalçın ve CHP Eski Genel Başkanı sayın Altan Öymen sayın Bakan Prof.Dr. Yüksel Yalova’nın yönettiği panelde konuştular. Her 2 konuşmacı da siyasette de lider kadar kadronun önemine temas ettiler. Sayın Karayalçın, sıyasette başarı liderin belagatına, kadroya ve halk baskısına bağlı olduğunu ifade etti. Halk itirazı olmadığı için denizlerin temizlenmediğini, tarımda işlerin yolunda olmadığını, nihayet GAP projesinin bitirilemediğini ifade etti, bu tarz çarpıcı örneklerle…
Bu noktada sayın Karayalçın’ın belagat vurgusuna bir değerlendirmede bulundum…Siyasal yelpazenin sol tarafında yer alan partilerde yöneticilerin ve üyelerin çok okuyup yazmaları nedeniyle ,belagatım iyidir diyerek Genel Başkanlığa aday olduklarını ,benim neyim eksik deyip partilerinde kimi kez anlamsız gruplaşmalara neden olduklarını ifade ettim .Belagat kadar proje ve icracılığın önemine değindim.Bu nedenle de kendileri de dahil bir çok Büyükşehir Başkanının icracılıkları ve sorun çözme becerileri nedeniyle merkezi yönetime aday olduklarını vurguladım .Sayın Karayalçın ,örnekler vererek görüşlerime katıldıklarını ifade ettiler.
Can Çobanoğlu, Türk Milli Takımı Eski Menajeri olarak Türk Milli Takımının Dünya 3.’lüğünden söz ederek başarının nasıl geldiğini, kendi katkılarını ve şampiyonluğun nasıl kaçtığını anlattılar. Güzel üslubuyla ilgi çekici konuşması alkış aldı…
Prof. Dr. Ayşe Yiğit Şakar başkanlığında organize edilen Kadın Girişimciler Panelinde, mütevazi noktadan parlak noktaya gelmelerinde, başlangıçta yoksulluğun kendileri için itici kuvvet olduğunu vurguladılar…Sayın Şakar’ın mükemmel yönettiği panelde eksiksiz katılım da anlamlıydı. Kadınların, kadın girişimcilerin daha organize olduğu gerçekliğini bir kez daha gözlemledim.
Sayın Can Çobanoğlu’nun yönettiği STK’lar Panelinde ekip çalışması ve liderliğin öneminden söz ettiler. Konuşmacılardan Prof.Yüksek Yalova, STK’Lar konusunda derinlikli bir analiz yaptılar…
Cezayir’den katılan bayan araştırmacı Safia Bedjebar öğrenme stratejilerinden söz etti.
Yayın sayısıyla kalkınma ve ihracat arasında ilişkiyi ortaya koyan bibliyografik araştırma oldukça ilgi çekiciydi.
Doç. Dr. Betül Ayça koordinasyonun öneminden ve alternatif finansal kaynaklar üretme stratejilerinden söz etti…
Toplamda 110 bildiri sunuldu,6 panelde 30 davetli konuşmacı vardı,3 popüler konferans vardı…
Liderliğin doğuştan değil sonradan kazanılacağını vurguladık, katılımcı demokratik liderlik tarzı kadar gerektiğinde otokratik liderlik tarzını da uygulayabileceğimizi vurguladık.
Kapanış oturumunda da konuşmacılar vardı; Doç.Erdal Aydın ve Prof.Uğur Özgöker davetli konuşmacılar olarak yer aldılar, anlamlı saptamalar aldılar, anlamlı doluydu.
Arel Üniversitesi ve Gedik Üniversitesi Rektörlerine ,Mütevelli Başkanlarına Rektörlerine, Mütevelli.
2026 yılında 4.kongremizde görüşmek üzere….