1.Örgütlerin Yönetimi Uluslararası Kongresine Doğru

Prof.Dr. Ali Akdemir, Arel Üniversitesi
Mart 2020’de sosyal bilimler ve yönetim bilimleri tarihinin anlamlı ilk olayı gerçekleşmiş olacak. Böylelikle de kurumsallaşacak ilk etkinliğe imza atmış olacağız.
Evet, dünyada ve ülkemizde ilk kez kar amaçlı ve kar amaçlı olmayan örgütlerin yönetimi konusunun bir arada irdeleneceği, birlikte değerlendirileceği bir kongre gerçekleştirilmiş olacaktır.27-29 Mart 2020 tarihlerinde Taksimde Elit World Hotelde 1.Örgütlerin Yönetimi Uluslararası Kongresini gerçekleştirmiş olacağız.
İlk kez, kamu yönetimi, yerel yönetimler, işletmeler, STK’lar, kamu kurumları, uluslararası örgütler, uluslararası işletmeler alanında çalışanlar ve bu örgütlerin yöneticileri-profesyonelleri yönetim ortak paydasında bir araya gelmiş olacaklardır. Karşılıklı yönetim konuları bağlamında etkileşeceklerdir.
Ortak-benzer yönetim kavramlarını, ilkelerini, yönetim yaklaşımlarını belirleyip tartışmanın yanı sıra, kendilerine özgü-farklı olan yönetim konularını da belirleyip müzakere etmiş olacaklardır.
Kongreye Giden Süreç
Kongreye giden süreç Örgütlerin Yönetimi kitabımızın hazırlanması çalıştaylarıyla başladı. İlk kez dünyadaki tüm örgütleri içeriğine alan yönetim kitabını çalıştaylar aracılığıyla hazırlamış olduk.40 ‘ı aşan seçkin-yetkin akademisyenin bölüm yazarlığıyla kapsamlı-içerikli devasa büyüklükteki kitabımız Ekim 2018’de BETA’dan yayımlandı.Ve yine ilk kez bir yönetim kitabı kategoriler ve buna bağlı bölümler bağlamında hazırlandı.4 farklı kategoride 34 bölümde hazırlandı kitabımız. Kategoriler şöyledir:
• Kavramsal ve Kuramsal Açıdan Yönetim 2 bölümü vardır.
• Tematik-Konusal Açılarından Yönetim 25 bölümü bulunmaktadır.
• Kurumsal Açıdan Yönetim 7 bölümü bulunmaktadır.
Örgütlerin Yönetimi konseptinin kavramları ve kuramları birinci kategori bağlamında işlendi.
Tüm örgütler için geçerli olduğunu iddia ettiğimiz tematik-konusal açılardan yönetim kategorisinin konuları-bölümleri ikinci kategoride işlendi. İşlevler Açısından Yönetim, Motivasyon Açısından Yönetim, Davranışsal Açıdan Yönetim vb…
Kurumsal açılardan yönetim kategorisinde ise kurumların sadece kendilerine özgü yönetim kavramları ve konuları açıklandı. Yerel örgütlerde yönetim, kamuda yönetim, STK’larda yönetim, aile işletmelerinde yönetim, uluslararası örgütlerde yönetim vb. Bir başka deyimle ,kar amaçlı ve kar amaçlı olmayan kurumlar ayrımıyla kurumsal açıdan yönetim açıklandı,işlendi.
Özcümle kitabın bileşenleri kavram-kuram, konu ve kurum oldu. İlk beş çalıştaydan sonra ve kitap yayınından sonraki çalıştaylarda 4.kategorinin yeni baskıda bulunması gerektiği yargısında bulunduk: Kurumlararası Geçiş Açılarından Yönetim
Bir başka deyimle, işletme ilkelerinin uluslararası örgütlere, kamu yönetiminin STK’lara; uluslararası örgüt ilkelerinin işletmelere uygulanabileceği-uyarlanabileceği vb bölümlerin de yazılması gerektiğini planladık.
Bu yargımızdan sonra, ekip çalışmasıyla yönetim bilimi-olgusu uygulamasının bir yeniliğine, yeni bir kavrama imza attık: Yönetimin 4K’sı.4P’ye benzer bir şekilde ve fakat tamamen Türkçe ilk kelimelerden oluşan yönetimin bileşenlerini anlatan 4K kısaltmasına ulaştık. Yönetimin tüm konularını içeren kısaltmasın açılımı şöyledir:
• Kavramsal-Kuramsal Açıdan Yönetim
• Konusal Açılardan Yönetim
• Kurumsal Açıdan Yönetim
• Kurumlararası Geçiş Açılarından Yönetim
4 kategorili yönetim kitabı tasarımından 4K kısaltmasına ve yönetim bileşenlerine ulaştık.Bu çerçevede de kitabımızda olduğu gibi;tüm yönetim konularının 4K’dan birisiyle ilişkili bir şekilde açıklanabileceği iddiasında bulunduk.
Kitabımızın İzdüşümü Olan Kongremiz
Bu varış noktamız 1.Örgütlerin Yönetimi Uluslararası Kongresinin bildiri kategorilerinin ve buna bağlı konularının belirlenmesini sağlamış oldu.Kongreye bildiriler 4 kategori ve bu kategorilerin bölümleri-konuları bağlamında gönderilmiş,sunulmuş ve nihayet yayımlanmış olacaktır.Eş deyimle oturumlar Kavramsal-Kuramsal Açıdan Yönetim,Konusal Açılardan Yönetim,Kurumsal Açılardan Yönetim ve Kurumlararası Geçiş Açılarından Yönetim kategorilerinin bölümleri çerçevesinde tasarlanıp gerçekleştirilecektir.
27-29 Mart 2020’de kamu yönetimi, yerel yönetimler, STK’lar, uluslararası örgütler, işletmeler, kamu kurumları alanlarında çalışan bilim adamları yanı sıra, bu alanların sektörlerinin örgütlerinin profesyonelleri-yöneticileri de sunum yapacaklar, konferans vereceklerdir.Bilimin soğuk-araştırmaya dayalı sunumların yanı sıra,uygulamadan tartışmalı ve popüler –sıcak sunumlar da yapılacaktır.Özellikle hem işletme yöneten ve hem de STK’larda görev üstlenen işadamlarının sunumları dikkat çekecektir.Aynı sıcak sunumlar politik alandan da gelecektir.
27-29 Mart 2020’de Elit World Hotel Taksimde buluşmak üzere…
Prof.Dr. Ali Akdemir, Arel Üniversitesi

About Post Author