Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi’ne giren Ayvalık’ta kalıcı listeye alınma sürecine ilişkin geliştirilecek politika ve stratejiler görüşüldü.
‘Endüstri Peyzajı’ başlığı ile UNESCO’nun Geçici Miras Listesi’ne giren Ayvalık’ın, kalıcı listeye girmesi için çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda, Ayvalık UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi süreci ile ilgili toplantı düzenlendi.
Toplantıya Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Deniz, İlçe Turizm Danışma Bürosu Sorumlusu Yasemin Gençer, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neriman Şahin Güçhan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü Dünya Miras Alanları Şube Uzmanları Zeynep Tuna Yüncü, İpek Özbek ve Kıvılcım Neşe Akdoğan, Kuzey Ege Arkeolojik Araştırma Merkezi ekibi, Milli Parklar Burhaniye Şube Şefi Atasay Tanrısever, BAÜ Ayvalık Meslek Yüksek Okulu, İstanbul Teknik Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Selanik Üniversitesi’nden akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, araştırmacılar, Balıkesir ve Ayvalık Belediyesinden personeller katıldı.
Süreçte izlenecek yolun ele alındığı toplantıda Ayvalık yönetim alanı ile 19 maddeden oluşan ana yönetim konuları, alanın yönetim ihtiyaçları, sorunları, güçlü ve zayıf yönleri, olanakları, olası tehditler ve paydaş iş bölümü belirlendi.
Ergin: “Şehre sadece yerel gözle değil, ulusal gözle bakmak gerek”
Öğretim üyelerinin ve STK’ların UNESCO sürecine sahip çıkıyor olmasının kendilerine heyecan verdiğini ifade eden Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin “Ayvalık’ın güzelliğini ifade ediyoruz. Şehre sadece yerel gözle değil, uluslararası gözle de bakabilmek gerektiğini düşünüyorum. UNESCO gerek Ayvalık halkının gerek de Ayvalık Belediyesinin önceliğidir. 19 başlık altında toplanan ve hızlıca uygulanması gereken konular var”
Yaptığı faaliyetler konusunda da bilgi veren Başkan Ergin “Trafiğin bir an önce çözülmesi gerekir. KUDEB’i kurmak için çalışmalara başlıyoruz. Ayrıca kentimizde kooperatif kurmak için çalışıyoruz. Sizlerden destek istiyoruz. Biz bamyayla ilgili köylerde toplantı yapmaya başladık. Bamya tarlada 2 ila 2,5 TL ama, pazarda 15 TL. Biz bunu 3,5 liraya nasıl taşıyabiliriz. Biz bu bamyayı Türkiye’nin çeşitli bölgelerine satabiliriz. Bunun üzerine çalışıyoruz. Biz kooperatifçiliği belediye olarak önemsiyoruz. Mesela zeytincilik konusunda küçük üreticilerimizi birleştirip, büyük firmalarla mücadele edebiliriz. Zeytincimize katkı sağlamak istiyoruz.”
Başkan Ergin: “UNESCO için Tabiat Parkımızı korumamız gerekiyor”
Kentte bazı alanların imara açılması konusunda gelen taleplere değinen Ergin “Ayvalık her zaman saldırılara maruz kalıyor. Ayvalık olarak biz bu saldırılara karşı koyabiliyor olmalıyız. 5 binlik, 25 binlik planlar yapılıyor. Hep birlikte, fikrimiz alınarak yapılması gerekiyor. UNESCO için Tabiat Parkımızı korumamız gerekiyor. Sürdürülebilir bir turizm olması için altyapı problemlerimizin başlı başına çözülmesi gerekiyor. Burada tartışıyor olmamız gerekiyor. Büyükşehir Belediyesine de ilettim. Hazırlanan projelerin olduğu anlatıldı. Kaynak bulmak konusunda büyük çalışma gerekiyor. Sorunlarımızın çözümünde de desteklerinizi bekliyoruz” şeklinde konuştu.